Vajinal akıntı, rahim ve vajinanın ağız kısmındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıya denir. Bu sıvı, üreme sistemini ve vajinayı sağlıklı ve temiz tutmaya yarar.

Östrojen seviyesindeki değişikliklerden dolayı vajinal akıntı yaşayabilirsiniz. Östrojen seviyeniz yüksek olduğu zaman, östrojen rahim ağzında akıntı için uyarı verir ve vajinadan bir miktar mukuslu akıntı çıkabilir. Östrojen seviyeleri aşağıda belirttiğimiz durumlarda yüksektir;

  • Regl döngüsü esnasında, yumurta bırakılmadan bir süre önce,
  • Doğum sonrası bebekler annelerden östrojen emdiği için doğumdan sonra yaklaşık 2 hafta süreyle,
  • Ergenlik dönemindeki kızların ilk regl döneminden 2-3 ay önce,
  • Gebelik esnasında,
  • Östrojen içerikle ya da östrojen üretmeyi artıran ilaçları kullanan kadınlarda.

Hamilelikte oral yolla kullanılan doğum kontrol ilaçları ve cinsel anlamda uyarılma da akıntınızın görüntüsünü ve miktarını etkilemektedir. Menopoz döneminden sonra östrojen seviyeniz düşer ve olağan akıntı miktarınız azalır.

Vajinal Akıntı Miktarı Neye Göre Değişir?

Vajinal akıntı miktarı neye göre değişirsorusuna cevap vermek gerekirse şu şekilde açıklayabiliriz. Vajinal akıntıların miktarı her kişide büyük ölçüde değişiklik gösterebilir. Bu akıntıların rengi, miktarı ve yoğunluğu, bir kadının regl döngüsünün günlerine bağlı olarak değişebilmektedir:

  • 1 ila 5. Günler: Regl döngünüzün başlangıcında, vücudunuz rahim zarınızı döktüğünden dolayı akıntınız genellikle kanlı veya kırmızı renktedir.
  • 6 ila 14. Günler: Geçen belli bir süreden sonra, normal zamanlardan farklı olarak daha az vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Yumurtalar olgunlaşmaya ve gelişmeye başladığı zaman, servikal salgı bulanık hale gelir ve rengi sarı ya da beyaz olur.
  • 14 ila 25. Günler: Yumurtlama döneminden birkaç gün önce akıntınız, yumurta beyazı diye tabir ettiğimiz kıvama benzer halde kaygan ve ince olur. Yumurtlama döneminden sonra; akıntı bulanıklaşır, sarı ya da beyaz ve genellikle yapışkan halde olur.
  • 25 ila 28. Günler: Servikal akıntı hafifler ve de minimum ölçüde görünür.

Vajinal Akıntı Çeşitleri

Vajinal akıntı çeşitleri nelerdir;

  • Beyaz Renkli Akıntılar

Çoğunlukla regl döngüsünün ilk zamanlarında ve son zamanlarında belli bir miktarda beyaz akıntınızın olması normal karşılanır. Bununla beraber, akıntı durumunuza kaşıntı da dahil olmuşsa ve yoğun, süzme peynirine benzeyen bir kıvama ya da görüntüye sahip ise, bu durum normal kabul edilemez ve doktora muayeneye gidilmesi gerekir. Bu gibi kaşıntılı ve kesilmiş süte benzeyen kıvamdaki akıntılar, akıntı mayası enfeksiyonu olabilir.

  • Berrak Görüntüdeki Akışkan Akıntı

Berrak görüntüde ve akışkan bir yapıda akıntınız var ise bu doğal olan bir akıntıdır. Herhangi bir zamanda görülebilen bu berrak ve akışkan olan akıntı, spor ve egzersizlerden sonra yoğun miktarda görülebilir.

  • Berrak Renkli ve Mukuslu Akıntı

Vajinal akıntınız berrak renkte ve akışkan değil de sümüksü, mukuslu bir haldeyse, bu akıntı sizin yumurtlama döneminde olduğunuzu belirtir. Bu akıntı türü de diğer akıntı türleri gibi normal türler arasındadır.

  • Kahverengi Renkte ya da Kanlı Akıntı

Akıntınız kahverengi ya da kanlı ise, regl döngüsü esnasında ya da sonrasında görülmüşse bu durum normal olarak karşılanır. Regl döneminizin sonunda akıntınız kırmızı veya kahverengi görülebilir. Ayrıca regl dönemleri arasında az seviyede kanlı akıntılar yaşanabilir. Bu gibi durumlar “lekelenme” olarak adlandırılır.

  • Sarı ya da Yeşil Renkli Akıntı

Kıvamı yoğun, kalın, köpüklü, kötü bir kokuya sahip olan yeşil ya da sarı renkte görülebilen bu vajinal akıntı türü normal karşılanmamaktadır. Bu akıntı türü trikomoniyaz enfeksiyonunun habercisi olabilir. Bu bakteriyel enfeksiyon cinsel ilişki aracılığı ile yayılabilir. Bu durumda eşinizle birlikte muayene ve tedaviye gitmeniz önerilir.

Daha fazla detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kadin-hastaliklari-jinekoloji/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir