Servikal Yetmezlik ( Rahim Ağzı Yetmezliği ) Nedir?

Günümüzde rahim ağzı yetmezliği, tedavisi bulunmuş olan ve hastalara çözüm sunulan nadir düşük hastalıklarındandır. Rahim ağzı üzerinde açılmalar yaşayan insanlar bu durumu ağrısız bir şekilde yaşamaktadır ve bu hastalar servikal yetmezlik yönünden değerlendirmeye alınırlar.

Risk içeren durumlar mevcuttur ve bu gibi durumlar dahilinde kişiler hamile kalırsa yaklaşık 12-20 hafta arasında düşük yaşanma durumu bulunmaktadır. Düşük yaşanmayan bazı nadir durumlarda ise kişiler 24 ile 32 hafta arasında erken bir doğuma gitmektedir.

Bu gibi sebeplerden dolayı eskiden düşük yaşamış olan anne adaylarının tekrardan geçirilecek olan bir hamilelik dönemi öncesinde en ince detayına kadar değerlendirilerek rahim ağzı yetmezliği kontrolüne girmesi gerekir. Bu zaman diliminde değerlendirmeye girmeyenlerde ise yine aynı sorunların tekrar etme oranı yüksek bir nitelik olarak karşımıza çıkacaktır. Günümüzde gelişim gösteren tıp sayesinde kişilere önlem alınmasında büyük bir fayda olup bu gibi önlemlerden kaçınılmaması önerilmektedir. Hem karnınızdaki bebek için hem de kendiniz için bu dikkat edilmesi gereken ayrıntılardandır.

Rahim ağzı yetmezliği yaşayan annelerde rahmin ağız kısmına dikişler atılarak herhangi bir düşüğün ya da erken doğumun önüne geçilmiş olunuyor. Bu tedavi yöntemi ile de annelerin sağlıklı bir şekilde doğum yapabilmesi ve doğum tarihinden önce herhangi bir işleme tabi tutulmaması sağlanıyor. Bu sebepler göz önünde bulundurulmalı ve daha büyük tedavilere ihtiyaç duyulan zamanlar gelmeden tüm değerlendirmeler eşliğinde önlemler alınmalıdır.

Servikal Yetmezlik Nedir ?

Normal bir hamilelik dönemi yaşayan kadınlarda serviks yani kadınlara ait rahim ağızları doğum sancıları nüks edene kadar kapalı vaziyette kalmaktadır. Ancak hamilelik döneminin 2.trimesterinde yani gebeliğin 14. Haftasından sonra birkaç nedenden dolayı ağrı hissetme, sancı hissetme ve kasılmalar yaşanması gibi durumlarla rahim ağzının erken zamanda açılması, düzensiz yumuşaması ve gerektiğinden fazla ince seviyeye ulaşması durumuna servikal yetmezlik denmektedir.

Bu yetmezlik seviyesi kadınların yaklaşık olarak %2’sinde karşılaşılmaktadır. Önlem alınmadığı sürece düşük ya da erken doğuma sebebiyet veren bu durum, 26. Hafta öncesinde erken doğumlara ya da düşükler yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu gibi durumları yaşamadan önce kişiler önlemini almalı ve düzenli bir muayene sonrasında hem kendileri hem de bebekleri için sağlıklı bir alan oluşturmalıdır. Aksi durumda düzeltilmesi imkansız durumlara sebebiyet verilebilir ve çocuğun düşük yaparak kaybedilmesi durumu yaşanabilir. Bu gibi durumlara sebebiyet vermemek için hamilelik dönemi yaklaşan kadınların sık sık doktor kontrolüne gitmesi önerilmektedir.

Servikal Yetmezlik Nasıl Anlaşılır ?  

Servikal yetmezlik durumunun yaşanmaması ve erken doğum, düşük gibi olaylara rastlamamak için servikal yetmezlik belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bu gibi belirtileri fark ettikten sonra kişiler muayene olmaya gitmeli ve doktorlar tarafından verilecek olan yönlendirmeleri takip etmelidir.

Servikal yetmezlik sonrasında oluşacak olan erken doğum belirtileri şu şekilde olmaktadır:

  • Hamile kadınlarda şiddetli karın ağrıları yaşanır
  • Vajinal akıntı döngüsünde artışlar yaşandığı fark edilir
  • Kanlı ve sümüksü bir yapıya sahip olan akıntılar yaşanır
  • Vajinal bölgede berrak bir sıvı ile karşılaşılır
  • Vajinal bölge üzerinde baskı hissi ve dolgunluk hissi yaşanır

Gelmiş olduğumuz bu günlerde bu belirtiler sonrasında tespit edilen vakalarda tedavi yöntemleri ile düşük yaşanması ya da erken doğum gibi olayların önüne geçilmiştir. Tedavisi çok basit olan bu durumda erken bir doğum öncesinde fark edilecek olan belirtiler şu şekilde ayrıntıları ile açıklayabiliriz:

  • Hissedilen Karın Ağrısı:

Her zaman hissedilmese de bazı zamanlarda bir anda nüks eden, rahatsızlık seviyesinin fazla olmadığı bu ağrılar da kadınlar bir anda düşük yaşayabilir ya da erken doğum yapabilir. Bu gibi belirtilere rastlanıldığı zamanlarda hiç beklenilmeden doktora gidilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır. Aksi durumda bebek sağlığı için istenmeyen durumlar yaşanabilir.

  • Vajinal Akıntı Döngüsünde Yaşanan Artış:

Gebelik zamanında kadın hormonlarında doğal olarak bir artış yaşanır. Bu artış sonrasında ise vajinal akıntılarda beraberinde artarak ilerler ve bu durum oldukça normaldir. Gün içerisinde kadınlar ped değişimlerini sıklıkla arttırarak ilerletiyorlarsa bu durumlar sonucunda erken bir doğum yaşanabilmesi söz konusudur. Bir doktora giderek önlem alınması ve hamileliğin kontrol altında tutulması önerilir.

  • Kanlı ve Sümüksü Bir Yapının Meydana Gelmesi:

Genelde akşamları olmak üzere tuvalette ya da farklı bir alanda aniden ayağa kalkıldığında açık pembe renklerde ya da kahverenginde olmak üzere sükümsü nitelikte bir akıntı yaşanmaktadır. Rahim ağzı üzerinde yaşanan bu durum erken doğum ile sonuçlanabilmektedir. Bu gibi akıntılar sonrasında hiç bekleme yapılmamalı ve hemen bir doktora başvurulmalıdır.

  • Berrak Bir Sıvının Oluşması:

Vajinada normalden daha fazla olacak şekilde ve berrak bir renkte sıvı geliyorsa hamile bireyler hemen doktora başvurmalıdır. Bu sıvı oluşumu durumunun sonucunda kadınlarda hamilelik kesesinin açılma yapmış olması durumu bulunmaktadır. Vajinadan gelen su ise bebeğe ait bir sıvıdır.

Bu gibi durumlar yaşandığında ve önlem alınmadığında hem annenin hem de bebeğin hayati tehlikesi ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı en erken zaman diliminde doktora başvurularak müdahale edilmelidir.

  • Baskı ve Dolgu Hissedilmesi

Hamilelik zamanınızda rahim bölgenizin alt kısımlarında hiç beklemediğiniz nitelikte bir baskı ya da dolgu hissediyorsanız bu, erken doğum habercisi niteliğinde bir durum olabilmektedir. Rahmin kasılma yaşadığı zaman dilimlerinde bebek, kafası aşağıya bakar şekilde doğum kanalında hareket ederek ilerleyebilir. Bu durum sonucunda ise kadınlar rahmin alt bölmesinde baskı ve dolgunluk hissederler. Bu gibi durumlar sonrasında acil bir şekilde doktora başvurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi durumda bebek zarar alarak erken doğu meydana gelebilir.

Servikal Yetmezlik Ultrasonda Belli Olur mu ?

Servikal Yetmezlik durumunun kontrolü ilk 3 aylık dönemde ultrason tarafından yapılmaktadır. Kadınlar için ağrısız bir yöntem olan bu kontrol, sağlıklı bir şekilde hastalığın takip aşamasını da yapmaktadır. Doktorunuza başvurarak takibinizi yaptırabilir ve ultrason üzerinden servikal yetmezlik durumunuzun var olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir