Jinekoloji - İzmir Jinekolog
Kadın hastalıklarına bakan, obstetrik denen doğum öncesi ve doğum sürecini kontrol eden alandan biraz ayrılan uzmanlık dalına jinekoloji denir. Jinekolojinin içerisine onkolojik cerrahi de girer. Toplum içinde kadın doğumcu, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, jinekoloji, kadın hastalıkları uzmanı, doğum uzmanı olarak anılan ifadeler aynı terimi kapsamaktadır. Hastalar bekledikleri tedaviyi talep ederken bu ifadeleri kullanırlar. Hastaneden randevu alırken ise “jinekolog” olarak tabir etmek en doğru şeklidir.
Jinekoloji Nedir, Jinekolog Kimlere Denir?
Jinekoloji, kadın hastalıkları konusunda tedavi yapan, onkolojik tedaviyi de kapsayan, obstetrik denen doğum konusundaki tedavilerden biraz ayrılsa da bu alanda da hâkim olan bir tıpta uzmanlık alanıdır. Kadın üreme sistemi, doğum süreci, ürogenital hastalıkları ve onkolojiyi tedavi eden alandaki hekimlere ise İzmir jinekolog denir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile aynı ifadedir. Yani hastanelere başvuran hastalar jinekolog muayenesi ile aslında kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığından muayene talep ederler. Türkiye’de jinekologlar doğum konusunda da uzmanlık yaptıklarından gebe takibinde de başvuru alırlar. Ancak yurt dışında kadın hastalıkları ile özelleşen jinekologlar genelde doğum ve doğum öncesi süreçteki hastalara bakmazlar. Yurt dışında doğum alanında uzmanlığı olan obstetrisyenler bu süreçte gebelere yardımcı olurlar. Türkiye’de ise doğum öncesi ve sonrası, rahim, yumurtalık, dış genital sistem gibi kadın hastalıklarını da içine alan tüm alanlarda jinekologlara muayene ve tedavi olmak mümkündür.
Bunu Biliyor muydunuz?
Jinekoloji, kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bekar veya evli her kadın yılda en az bir kere jinekolog uzmanına gitmelidir.
Jinekoloji Uzmanı Nasıl Olunur?
Jinekolojik muayeneler milattan önceki yıllardan bu yana yapılabilen, teknolojinin gelişimiyle eşzamanlı olarak gelişen tedavileri içeren bir tıpta uzmanlık alanıdır. Bu alanda hizmet vermek yaklaşık olarak 10 yılı bulan bir sabır ve emek ister. Öncelikle üniversitede tıp fakültesini bitirmek uzman bir doktor olmak için şarttır. 6 yıllık tıp eğitiminde ilk 3 yıl yoğunluklu olarak teorik, son 3 yıl ise yoğunluklu olarak pratik eğitim görülür. 6 yılın sonunda stajları da başarıyla tamamlayan herkes pratisyen hekim unvanını kazanır. Tüm tıp eğitiminde tıp alanındaki uzmanlıklarda belirli sürelerde staj imkânı vardır ve bu eğitimin bir şartıdır. Tıp eğitimi tamamlandıktan sonra TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) için giriş hakkı doğar. Uzmanlık sınavını kazanan hekimler puanlamaya göre seçtikleri alanda uzmanlık yapabilirler. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı da bu noktada seçilen uzmanlık alanlarından birdir. 6 yıllık eğitimin tamamlanmasıyla 4 yıllık uzmanlık ihtisası da yapılır. 4 yıl asistan doktor olarak görevini sürdüren ve süreci başarıyla bitiren herkes uzman doktor olabilir. Uzmanlık süresi alanlara göre değişse de kadın hastalıkları ve doğum alanında 4 yıldır. Daha sonra yan dal uzmanlıkları da kariyere eklenerek çalışma alanı daha da spesifikleştirilebilir. Örneğin İzmir jinekolog aynı zamanda operatör doktor olduğu için rahim ağzı kanseri teşhisi koyabilir. Ancak jinekolojik onkoloji alanında uzmanlaşan doktorlar bu alanda daha tecrübeli ve kesin tedaviler sunabilirler. İyi bir jinekolog İzmir veya kadın hastalıkları uzmanının belirli özelliklere ve yeteneklere sahip olması gerekir. Tabii ki tıp eğitiminden sonra uzmanlık eğitimi alan her doktor belli bir yetkinlik ve tecrübeye sahiptir. Bu nedenle hekim seçerken alınan bu uzun süreçli eğitimi göz önüne alıp kendinizi emin ellere bıraktığınızı haklı olarak düşünebilirsiniz. Tıp eğitimi zorlu olduğu kadar sabır gerektiren bir eğitim olduğu için hekiminizi seçerken bu sürece hâkim olduğunu ve güvenle muayene alabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile İzmir Jinekolog Farkı
Halk arasında bazı tıp uzmanlıkları için çeşitli tabirler kullanılır. Kadın doğum için de kafa karışıklığı yaratan farklı tabirler olabilir. Genelde bu alanda hizmet veren hekimler “kadın doğumcu” olarak tabir edilirler. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının sadece gebe takibinde yardımcı olduğu ya da aktif cinsel yaşamı olan hastalar için muayene yapıldığı düşünülebilir ancak bu doğru değildir.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları “kadın doğumcu” olarak da anılan jinekologlar ile aynı anlama gelir. Jinekologlar aslında her kadının sağlıklı bir cinsel yaşamı ve üreme sistemi için düzenli muayene olması gereken hekimlerdir. Jinekoloji muayenesi kadınlar için gerginlik yaratan bir muayene olarak düşünülse de uzman hekimlerin doğru takibi çerçevesinde bu endişeye gerek kalmaz. Özellikle adet gören her kadının düzenli jinekolog muayenesi olması önemlidir ve hekimler tarafından tavsiye edilendir.
Jinekoloji ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı aynı anlama gelse de bu ikisinden biraz farklı olan başka bir tabir ayırt edilmesi gereken nokta olabilir. Obstetrisyenler olarak anılan doğum öncesi, doğum sonrası ve gebelik takibi yapan bu uzman hekimler jinekologlardan biraz daha farklı hizmet verirler. Türkiye’de doğumu kapsayan muayenelere de jinekologlar bakarken yurt dışında sadece obstetisyenler bu alanda hizmet vermek üzere uzmanlaşmışlardır. Tabii ki her iki alandaki hekimlerin de tanı koyacak kadar bilgisi ve tecrübesi olsa da kadın hastalıkları ve doğum olarak ayrılan uzmanlıkları yurt dışında görmek mümkündür. Türkiye’de bu ayrımı gerektirecek bir eğitim olmadığı için kadın hastalıkları ve doğum uzmanları doğum öncesi, sonrası ve gebelik süresini de kapsayan bir hizmet sunarlar.
Doğru Jinekolog İzmir Nasıl Seçilmelidir?
Her alanda muayeneye gelen hastalar hekimlerden öncelikli olarak mahremiyet ve güven talep ederler. Gizlilik hakkı her hastanın doğal bir tıbbi hakkıdır ve bunun için özel bir iletişim geçmesine gerek yoktur. Ancak yine de jinekolog İzmir muayenesinde sağlığı için endişe duyan ve mahremiyetini paylaşan hastalar doktorlarından öncelikli olarak güven isterler. Hekimler de hastaya bu güveni sağlamalıdırlar. Bilgi paylaşımının hasta onayı dışında paylaşılmayacağı, tedavi için her adımda en avantajlı olan hamlelerin düşünüleceği, her adımda hastadan onay alınarak işlem yapılacağı gibi genelgeçer durumlar hasta ile tekrar sözlü olarak paylaşılarak hekim hasta ilişkisi kuvvetlendirilebilir.
Jinekologlar bu nedenle iletişimlerinde oldukça başarılı, çalışmaya ve hastaya karşı sabırlı, kimi zaman zamanından ve tatilinden feragat etmeyi kabul edecek, hızlı çözümler sunan, güven vermeyi başaran ve kriz anını iyi yöneten özelliklere sahip olmalıdırlar. Bu özellikler işlerinde yardımcı olacağı gibi üstlendikleri tedavileri de severek yapmalarını sağlar. Hastalar ise bu özellikleri gördükleri hekimlere güvenerek tedavi talebinde bulunup mahremiyetlerini hekimle paylaşabilirler. İzmir jinekolog alanında oldukça deneyimli ve başarılı tedaviler sunan hekimlerin olduğu önemli büyükşehirlerden biridir.
Kadın Hastalıklarında En Çok Hangileri Sıkça Görünür?
- Cinsel Fonksiyon Bozuklukları
- Vajinal Akıntı
- Pelvik Ağrılar
- Adet Düzensizliği
- Kısırlık
Cinsel Fonksiyon Bozuklukları:
Bazı kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı duyulur. Bu da cinsel hayatı olumsuz etkiler. Kadın cinsel birleşme yapmak istemeyebilir. Cinsel ilişki sırasın ağrı duyulmasının çeşitli nedenleri olur. Bu fizyolojik ya da psikolojik nedenlerdir. Fizyolojik nedenler vajinanın, rahmin yapısal bozukluğu, doğum sonrası vajinada yara oluşması, miyom olması gibi nedenlerdir. Eğer hiçbir fizyolojik problem yoksa hasta psikoloğa gönderilir.
Vajinal Akıntı:
Her normal kadında vajinal akıntı olur. Ancak bu akıntının renginin iç çamaşırda leke bırakacak kadar koyu sarı, yeşil, kahverengi renkte olması, kötü kokulu olması, vajina akıntısıyla beraber ağrının olması, idrar yaparken ağrı-acı duyulması, kanama olması, köpüklü ya da peynir kesiği gibi olması bir hastalık belirtisidir.
Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda hastalık fallop tüplerine kadar ilerler ve gebelik oluşumunu engeller. Kısırlığa neden olur.
Pelvik Ağrılar:
Pelvis kadınların alt karın bölgesinin bir parçasıdır. Pelvis’ de yumurtalık, mesane, rahim gibi organlar vardır. Dolayısıyla Pelvik ağrı da bu organlardan birinin hastalık halinde meydana getirdiği ağrılardır. Pelvik muayene vajina ile kadın üreme organlarının muayenesidir. Pelvik muayene süresi 10 dakika dır. Bu ağrıların nedeni genelde miyomlar, enfeksiyon gibi hastalıklardır. Hastalığa göre ilaç ya da cerrahi müdahele ile tedavisi olur.
Adet Düzensizliği:
Kadın Hastalıkları için Kanama düzensizlikleri çeşitli nedenlere bağlıdır. Bu nedenler hormonlar olduğu gibi rahimin yapısı ya da miyomlar da olabilir. Tedavisi kanamanın nedenine ve durumuna göre cerrahi ya da ilaçla olur.
Kısırlık:
Çeşitli nedenlerle geç hamile kalma isteği ve korunma yöntemleri yüzünden gebelik oluşması gerçekleşemez. Her şey normal ve cinsel ilişki düzenli olarak bir yıldır devam ediyorsa ve gebelik oluşmaması çeşitli nedenlere bağlıdır. Bunlar spermin zayıf, güçsüz ve yetersiz sayıda olması ya da olmaması, hormonlar, rahimin doğuştan gebeliğe engel olacak şekilde yapısı olması. Bu yüzden doktorlar gebelik oluşmayınca bu özelliklerin olup olmadığına bakarlar. Tıp ileri derecede geliştiği için gebeliğin gerçekleşmesi bu gün imkansız değildir.
Jinekoloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Jinekolojinin muayene ve tedavi alanı oldukça geniştir. Vajinal estetik işlemlerinden onkolojik operasyonlara kadar büyük bir çerçevede tedavi sağlanır. En sık yapılan jinekolojik muayene ve tedaviler sıralanırsa aşağıdaki gibi uzun bir liste çıkabilir.
- Gebelik öncesi, sonrası ve gebelik süreci takibi
- Aile planlaması
- Tüp bebek
- Kürtaj
- Adet düzensizlikleri
- Adet kesilmesi
- Menopoz
- Hormonal bozukluklar
- Doğum kontrol yöntemleri
- Vajinal akıntı
- Rahim ağzı kanseri
- Servikal tümörler
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Vajinal doğum ve sezaryen doğum
- Yumurtalık hastalıkları
- Aşılama
- Vajina beyazlatma
- Vajina daraltma
- Kızlık zarı dikimi
- Dış gebelik
- İdrar kaçırma
- Vajinal sarkma
- Meme kanseri
- Anormal kanamalar
- Smear taramaları
Jinekologlar yukarıdaki durumlarda tanı ve tedavi yapabilen hekimlerdir. Kötü huylu tümörlerin tanısı koyulan hastalarda onkoloji ile ortak bir disiplin içerisinde tedavi planlanır. Ancak jinekologlar da operatör yani cerrahi müdahale yapabilen hekimler olduğu için onkologlar ile ortak tedavi ve müdahale yapabilirler.
İzmir Jinekoloji Uzmanı
İzmir jinekoloji, kadın hastalıklarına odaklanan bir tıp dalıdır. Kadın bedenine ve üreme sağlığı ile ilgilenen uzmanlara ise jinekoloji uzmanı veya jinekolog denmektedir. Jinekolojinin alt branşları da vardır. Bunlar:
- Obstetri (Doğum)
- Kadın hastalıkları
- Kısırlık
- Tüp bebek
- Jinekolojik onkoloji
- Cinsel hastalıklar ve cinsek problemler gibi konulardır.
Kadın hastalıklarını ve sağlığını inceleyen, jinekoloji ile ilgilenip gerekli eğitimleri almış olan uzman hekimlere ise jinekolog denmektedir.
Jinekoloji uzmanı, yumurtalıklar, rahim ağzı, fallop tüpleri, uterus ve vajina içeren kadın üreme sistemleri üzerinde uzmanlaşmış cerrahtır. Regl problemleri, doğum kontrolü, kısırlık ve menopoz gibi problemler jinekolog tarafından teşhis edilerek tedavi edilir.
Jinekoloji Muayene Nasıl Yapılır?
Bu muayene adından da anlaşıldığı üzere kadın hastalıkları üzerine eğitim gören uzman hekimler tarafından yürütülmektedir. Tam anlamıyla uzmanlık gerektiren jinekolojik muayene farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. Tıbbın gelişmesi ile İzmir jinekolog uzmanlıkları da gelişmektedir. Tedavi yöntemleri kısaca şu şekilde uygulanmaktadır.
- Dıştan değerlendirme ya da gözle tedavi; doktor tarafından vajinaya göz ile bakılması esasına dayanmaktadır. Bu tedavi yöntemi özellikle şekil bozuklukları ya da dış sarkmalar için etkili olmaktadır.
- Spekulum yöntemi yani vajinal alanın içerisine alet yardımıyla bakma; bu yöntem ile vajinanın içerisine bir alet yerleştirilmektedir. Bu alet sayesinde vajina girişi ya da rahime kadar olan kısımlar tedavi edilmektedir. Spekulum yöntemi özellikle rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için hayati önem arz etmektedir. Kadın doğum uzmanı tarafından erken teşhis edilen kanser tehlikeli hale gelmeden tedavi edilmektedir.
- İhtiyaç olduğu takdirde vajinadan parça alınması yöntemi; Bu yöntem endoskopi şeklinde uygulanmaktadır. Vajinadan çok küçük bir parça alarak yara ya da kanserli hücre sayısı araştırılmaktadır.
- Parmak yardımıyla muayene ya da vajinal tuşe; bu yöntem ile doktor bir parmağını vajinaya yerleştirir. Karından baskı uygulayarak acı olup olamadığını değerlendirir. Bu yöntem eskisi kadar sık kullanılmamaktadır. Jinekoloji uzmanı gerek gördüğü takdirde uygulamaktadır.
- Alt ultrasonu bakire olan bayanlarda karından izlem yöntemidir. Jinekolojik muayene masasına litotomi pozisyonu ile oturularak yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemi ile dış görünüşte bir sorun olup olmadığı araştırılır. Alt ultrason yardımıyla kızlık zarı da görünür hale gelecektir.
Jinekoloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Bu alan tıpta kadın hastalıkları ile ilgili olarak gelişmektedir. İzmir kadın doğum uzmanı kadınsal ya da vajinal hastalıkları ele almaktadır. Kadın hastalıkları alanında tümör hatta adet düzensizliğine kadar birçok hastalıkla ilgilenmektedir. İlgi alanına giren hastalıklar kısaca şunlardır.
- Hamilelik öncesi, sonrası ya da hamilelik süreci takibi
- Tüp bebek
- Adet düzensizlikleri
- Adet kesilmesi ya da zamanında olmaması
- Menopoz süreci takibi
- Kadın hormonu bozuklukları
- Doğum kontrol yöntemleri
- Vajinal akıntı
- Rahim ağzı kanseri veya rahim içi kanseri
- Servikal tümörler
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Doğum; gerek normal gerek sezeryan adı verilen ameliyatlı doğum.
- Yumurtalık tümör ya da yaraları
- Aşılama tedavisi
- Beyazlatma ya da renk ağartma
- Vajina daraltma
- Hymen ya da bilinen ismiyle kızlık zarı dikimi
- Dış gebelik problemleri
- Özellikle orta yaşlı bayanlarda görülen İdrar kaçırma
- Vajinal sarkma ya da diğer şekil bozuklukları
- Göğüs kanseri ya da kist oluşumları
- Anormal adet kanamaları ya da vajinal kanamalar
Jinekoloji ve Kadın Doğum Farkı Nedir?
Ana mantık ele alındığında bu iki uzman da aynı hastalıklara çözüm üretmektedir. Ülkemizde bu meslek grubundaki doktorların tümüne kadın hastalıkları ya da doğum uzmanı adı verilmektedir. Jinekoloji meslek grubu bu alandaki en kapsamlı tedavileri uygulamakta hatta problemleri çözmektedir. Diğer bir deyişle jinekolog tüm kadın hastalıkları ile ilgili iken doğum uzmanı daha kısıtlı uzmandır.
Jinekologların aldıkları yükseköğrenim ile patolojik bulgular da incelemektedir. Sadece kadın sağlığını incelemekle kalmayan bu alan kadına ait ne varsa konu edinmektedir. Kadın doğum uzmanları kadının doğum ya da doğumdan korunma süreçlerini izlemektedir. Jinekolog ise vajinal tüm durumları bütün olarak ele almaktadır. Kadın hastalıkları doktoru olarak hizmet veren bu iki alan son tahlilde defalarca ortak tedaviler uygulamıştır.
Jinekoloji Hormon Testi Nasıl Yapılır?
Hormon vücutta bulunan bir çeşit enzim ya da proteindir. Vücudun temel hormon dengesinin yerinde olup olmadığı ile ilgili olarak bilinmektedir. Bu test genellikle kan ya da idrardan örnekler alınarak yapılmaktadır. Jinekolojik hormon testleri ise kadınlık hormonunun durumunu anlamak hatta tedavi etmek için yapılmaktadır. Birçok alanda hormon testleri yapmak mümkün olsa da jinekologlar kendileri ile ilgili veriler için çalışmaktadır. Kadınlarda hormon test yapılması için bazı durumların gözlenmesi önemlidir. Bayanlar bir aylık süreçte ne yazık ki adet gördüğünden defalarca hormonsal değişikliğe uğramaktadır. İzmir jinekolog uzmanlara göre en doğru hormon testi zamanı adet başladıktan 2 ya da 5 gün sonradır.
Kozmetik Jinekoloji Nedir?
Kozmetik ya da diğer adıyla estetik jinekoloji olarak bilinmektedir. Plastik cerrahinin gelişmesi ile doğru orantılı olarak gelişim göstermektedir. Bu alanın uzmanları daha çok vajina şekli ya da sıkıntıları ile ilgilenir. Kadın hastalıkları doktoru olan tüm uzmanlar bu konuda bilgi sahibidir. Son yıllarda bayanlarda görülen genital bölge sıkıntılarını gidermek üzere eğitim almaktadır. İnsanlar gerek görüntü gerek renk hatta daraltma işlemleri için başvurmaktadır. Estetik ya da plastik jinekolojinin ilgi alanına giren başlıca durumlar şunlardır;
- Vajina beyazlatma ya da renk değiştirme işlemleri
- Daraltma ya da genişletme operasyonları
- Kızlık zarı dikilme işlemi
- Klitoris rezeksiyonu
- Vajina sarkması sonucu oluşan sarkık dudak düzeltilmesi
- Renk koyulaştırması
- Ağrılı adet görme özellikle kadın doğum uzmanı ile kozmetik jinekolojinin ortak çalışma alanıdır.
- İdrar kaçırma ya da ağrılı idrar
- Rahim ağzı ya da rahim içi yaralanmaları
- Doğum sonrası çatlakları
- Sürekli olarak görülen vajinal enfeksiyonlar
- Vajinismus gibi hastalıklar bu alanın konusu olarak bilinmektedir.
Kozmetik jinekoloji Neleri Kapsar?
Plastik jinekoloji uzmanı ana olarak üç grupta hizmet vermektedir. Her yaştan bayanın ne yazık ki başına gelen vajina hastalıkları bu alana girmektedir. Vajinaların şekil bozuklukları ile hatta daraltması ile yine bu alan ilgilenmektedir. Bu iki alanın dışında ne yazık ki sosyal hayatı etkileyen vajinal sorunları da kapsamaktadır. Kozmetik jinekolojinin kapsadığı alanlar şunlardır.
- Vajinoplasti
- Film çekerkenPerinoplasti
- Puboplasti
- Hudoplasti Ve Frenuloplasti
- Vulvoplasti
Genital Dudak Estetiği gibi durumlar da İzmir kadın doğum uzmanı doktorlardan yardım alınması önerilmektedir.