Servikal Yetmezlik ( Rahim Ağzı Yetmezliği ) Nedir?

Servikal Yetmezlik ( Rahim Ağzı Yetmezliği ) Nedir?

Günümüzde rahim ağzı yetmezliği, tedavisi bulunmuş olan ve hastalara çözüm sunulan nadir düşük hastalıklarındandır. Rahim ağzı üzerinde açılmalar yaşayan insanlar bu durumu ağrısız bir şekilde yaşamaktadır ve bu hastalar servikal yetmezlik yönünden değerlendirmeye alınırlar.

Risk içeren durumlar mevcuttur ve bu gibi durumlar dahilinde kişiler hamile kalırsa yaklaşık 12-20 hafta arasında düşük yaşanma durumu bulunmaktadır. Düşük yaşanmayan bazı nadir durumlarda ise kişiler 24 ile 32 hafta arasında erken bir doğuma gitmektedir.

Bu gibi sebeplerden dolayı eskiden düşük yaşamış olan anne adaylarının tekrardan geçirilecek olan bir hamilelik dönemi öncesinde en ince detayına kadar değerlendirilerek rahim ağzı yetmezliği kontrolüne girmesi gerekir. Bu zaman diliminde değerlendirmeye girmeyenlerde ise yine aynı sorunların tekrar etme oranı yüksek bir nitelik olarak karşımıza çıkacaktır. Günümüzde gelişim gösteren tıp sayesinde kişilere önlem alınmasında büyük bir fayda olup bu gibi önlemlerden kaçınılmaması önerilmektedir. Hem karnınızdaki bebek için hem de kendiniz için bu dikkat edilmesi gereken ayrıntılardandır.

Rahim ağzı yetmezliği yaşayan annelerde rahmin ağız kısmına dikişler atılarak herhangi bir düşüğün ya da erken doğumun önüne geçilmiş olunuyor. Bu tedavi yöntemi ile de annelerin sağlıklı bir şekilde doğum yapabilmesi ve doğum tarihinden önce herhangi bir işleme tabi tutulmaması sağlanıyor. Bu sebepler göz önünde bulundurulmalı ve daha büyük tedavilere ihtiyaç duyulan zamanlar gelmeden tüm değerlendirmeler eşliğinde önlemler alınmalıdır.

Servikal Yetmezlik Nedir ?

Normal bir hamilelik dönemi yaşayan kadınlarda serviks yani kadınlara ait rahim ağızları doğum sancıları nüks edene kadar kapalı vaziyette kalmaktadır. Ancak hamilelik döneminin 2.trimesterinde yani gebeliğin 14. Haftasından sonra birkaç nedenden dolayı ağrı hissetme, sancı hissetme ve kasılmalar yaşanması gibi durumlarla rahim ağzının erken zamanda açılması, düzensiz yumuşaması ve gerektiğinden fazla ince seviyeye ulaşması durumuna servikal yetmezlik denmektedir.

Bu yetmezlik seviyesi kadınların yaklaşık olarak %2’sinde karşılaşılmaktadır. Önlem alınmadığı sürece düşük ya da erken doğuma sebebiyet veren bu durum, 26. Hafta öncesinde erken doğumlara ya da düşükler yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu gibi durumları yaşamadan önce kişiler önlemini almalı ve düzenli bir muayene sonrasında hem kendileri hem de bebekleri için sağlıklı bir alan oluşturmalıdır. Aksi durumda düzeltilmesi imkansız durumlara sebebiyet verilebilir ve çocuğun düşük yaparak kaybedilmesi durumu yaşanabilir. Bu gibi durumlara sebebiyet vermemek için hamilelik dönemi yaklaşan kadınların sık sık doktor kontrolüne gitmesi önerilmektedir.

Servikal Yetmezlik Nasıl Anlaşılır ?  

Servikal yetmezlik durumunun yaşanmaması ve erken doğum, düşük gibi olaylara rastlamamak için servikal yetmezlik belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bu gibi belirtileri fark ettikten sonra kişiler muayene olmaya gitmeli ve doktorlar tarafından verilecek olan yönlendirmeleri takip etmelidir.

Servikal yetmezlik sonrasında oluşacak olan erken doğum belirtileri şu şekilde olmaktadır:

  • Hamile kadınlarda şiddetli karın ağrıları yaşanır
  • Vajinal akıntı döngüsünde artışlar yaşandığı fark edilir
  • Kanlı ve sümüksü bir yapıya sahip olan akıntılar yaşanır
  • Vajinal bölgede berrak bir sıvı ile karşılaşılır
  • Vajinal bölge üzerinde baskı hissi ve dolgunluk hissi yaşanır

Gelmiş olduğumuz bu günlerde bu belirtiler sonrasında tespit edilen vakalarda tedavi yöntemleri ile düşük yaşanması ya da erken doğum gibi olayların önüne geçilmiştir. Tedavisi çok basit olan bu durumda erken bir doğum öncesinde fark edilecek olan belirtiler şu şekilde ayrıntıları ile açıklayabiliriz:

  • Hissedilen Karın Ağrısı:

Her zaman hissedilmese de bazı zamanlarda bir anda nüks eden, rahatsızlık seviyesinin fazla olmadığı bu ağrılar da kadınlar bir anda düşük yaşayabilir ya da erken doğum yapabilir. Bu gibi belirtilere rastlanıldığı zamanlarda hiç beklenilmeden doktora gidilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır. Aksi durumda bebek sağlığı için istenmeyen durumlar yaşanabilir.

  • Vajinal Akıntı Döngüsünde Yaşanan Artış:

Gebelik zamanında kadın hormonlarında doğal olarak bir artış yaşanır. Bu artış sonrasında ise vajinal akıntılarda beraberinde artarak ilerler ve bu durum oldukça normaldir. Gün içerisinde kadınlar ped değişimlerini sıklıkla arttırarak ilerletiyorlarsa bu durumlar sonucunda erken bir doğum yaşanabilmesi söz konusudur. Bir doktora giderek önlem alınması ve hamileliğin kontrol altında tutulması önerilir.

  • Kanlı ve Sümüksü Bir Yapının Meydana Gelmesi:

Genelde akşamları olmak üzere tuvalette ya da farklı bir alanda aniden ayağa kalkıldığında açık pembe renklerde ya da kahverenginde olmak üzere sükümsü nitelikte bir akıntı yaşanmaktadır. Rahim ağzı üzerinde yaşanan bu durum erken doğum ile sonuçlanabilmektedir. Bu gibi akıntılar sonrasında hiç bekleme yapılmamalı ve hemen bir doktora başvurulmalıdır.

  • Berrak Bir Sıvının Oluşması:

Vajinada normalden daha fazla olacak şekilde ve berrak bir renkte sıvı geliyorsa hamile bireyler hemen doktora başvurmalıdır. Bu sıvı oluşumu durumunun sonucunda kadınlarda hamilelik kesesinin açılma yapmış olması durumu bulunmaktadır. Vajinadan gelen su ise bebeğe ait bir sıvıdır.

Bu gibi durumlar yaşandığında ve önlem alınmadığında hem annenin hem de bebeğin hayati tehlikesi ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı en erken zaman diliminde doktora başvurularak müdahale edilmelidir.

  • Baskı ve Dolgu Hissedilmesi

Hamilelik zamanınızda rahim bölgenizin alt kısımlarında hiç beklemediğiniz nitelikte bir baskı ya da dolgu hissediyorsanız bu, erken doğum habercisi niteliğinde bir durum olabilmektedir. Rahmin kasılma yaşadığı zaman dilimlerinde bebek, kafası aşağıya bakar şekilde doğum kanalında hareket ederek ilerleyebilir. Bu durum sonucunda ise kadınlar rahmin alt bölmesinde baskı ve dolgunluk hissederler. Bu gibi durumlar sonrasında acil bir şekilde doktora başvurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi durumda bebek zarar alarak erken doğu meydana gelebilir.

Servikal Yetmezlik Ultrasonda Belli Olur mu ?

Servikal Yetmezlik durumunun kontrolü ilk 3 aylık dönemde ultrason tarafından yapılmaktadır. Kadınlar için ağrısız bir yöntem olan bu kontrol, sağlıklı bir şekilde hastalığın takip aşamasını da yapmaktadır. Doktorunuza başvurarak takibinizi yaptırabilir ve ultrason üzerinden servikal yetmezlik durumunuzun var olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Gebelikte Kansızlık

Gebelikte Kansızlık 

Kadınların bünyeleri birbirlerinden farklı olduğu için gebelik süreçleri de farklı bir şekilde ilerlemektedir. Kadınların hamilelik süreçlerinde bazı hastalıklar ve durumlar sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu durumlardan bir tanesi ise ne yazık ki gebelikte kansızlık durumudur. Vücut üzerinde bulunan dokulara oksijen taşımak amaçlı yeterli kırmızı kan hücresi oluşturulamaması ile beraber kansızlık ortaya çıkmaktadır. Dokulara yeteri kadar oksijen taşınamaması kansızlıkla beraber birçok organın fonksiyonlarında da olumsuz bir etkiye sebep olmaktadır.

Gebelikte kansızlık yaşanması hem hamile bireyi hem de karnında taşımış olduğu çocuğu olumsuz şekilde etkileyebilir. Peki kansızlık tam olarak nedir?

Hemoglobin, kana rengi veren bir protein olduğu gibi aynı zamanda da oksijenin hücrelere taşınması işlevini sağlamaktadır. Kan üzerinde bulunan kırmızı kan hücreleri ile beraber taşınan hemoglobin, normal seviyelerin daha da altında bir seviyede bulunursa ya da düşerse kansızlık olayı yaşanmaktadır. Ayrıca kansızlığın halk arasında bilinen bir diğer adı ise anemidir.

Gebelikte Kansızlık Tedavisi

Gebelikte kansızlık tedavisi, doktor tarafından verilen ilaçlarla yapılabildiği gibi aynı zamanda da doğal yollarla da tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi yönteminde genel olarak doğum öncesi vitaminleri önerilmektedir. Bunlara ek olarak gün içerisinde yeterli miktarda demir takviyesi ve folik asit desteği de sağlayabilirsiniz. Bunun yanında kansızlık sorunu yaşayan gebeler çok dikkatli davranmalı ve sürekli olarak kendilerini kontrol etmelidir. Alınacak olan takviyelerin dışında gün içerisinde alacağınız besinlere de demir ve folik asit olarak zenginlik içeren gıdalar eklemeyi ihmal etmeyiniz.

Gebelik esnasında kansızlık yaşayan kişilerin gün içerisinde ne yiyeceğine dair sorular sıklıkla

sorulmaktadır. Demir açısından zengin olan gıdalar beslenme sırasında menülere kesinlikle eklenmelidir. Bu menüye sıklıkla eklenen gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Brokoli, brüksel lahanası, ıspanak ve bunlar gibi yeşil yapraklara sahip olan sebzeler
  • Yağsız bir şekilde bulunan kırmızı et, balık ve kümes hayvanları
  • Demir açısından zengin bir şekilde bulunan tahıllar, mercimek, fasulye ve fındık gibi kuruyemişler

Gebelikte kansızlık yaşayan kadınlar bu ve bunlar gibi niteliklere sahip gıdaları sıklıkla tüketmelidir. Kısa sürede etkisini görecek ve kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Daha iyi sonuçlar görebilmek için bu gıdaları düzenli şekilde tüketmeye özen gösterin.

Gebelikte Kansızlık Belirtileri

Gebelikte kansızlık belirtileri, belli başlı bazı rahatsızlıklar sonrasında kişilerin de anlayabileceği belirtilerdir. Bu belirtiler sonrasında uzman bir doktora görünerek bilgi alınmalı ve gerektiği süreçte hemen tedaviye alınmalıdır. Aksi durumda geç bir tedavi olanağında hem bebek hem de kişinin vücut yapısı ile organları zarar görebilmektedir. Gebelikte kansızlık belirtileri genel olarak şu şekilde olmaktadır:

  • Kişinin halsizlik yaşaması
  • Kişinin gün içerisinde sıklıkla kendini yorgun hissetmesi
  • Kişinin nefes darlığı yaşaması
  • Baş dönmesi olaylarının sıklıkla yaşanması
  • Gün içerisinde çarpıntıların yaşanması
  • Baygınlıklar geçirmek
  • Cilt üzerinde solgun bir yapının hakim olması
  • Hafızada zayıflamalar yaşanması
  • Anksiyetenin yaşanması ve var ise artış göstermesi
  • Konsantrasyon bozukluğu yaşanması
  • Tırnaklar üzerinde sıklıkla kırılmalar yaşanması
  • Kulak çınlamalarının yaşanması

Bu gibi semptomlar genelde hamilelik esnasında bir kansızlığın yaşandığını belli etmektedir. Bu semptomlar yaşandıktan sonra hemen bir uzman ile görüşmeli ve tedavi süreci hakkında bilgi alarak kendinize dikkat etmelisiniz. Günümüzde gelinen tıbbi yenilikler sayesinde kansızlık sorunlarına kolay çözümler bulunabilmektedir. Bu sebepten dolayı şüpheye ve korkuya düşmeyerek hemen bir uzmanla görüşme yapmalısınız.

Gebelikte Kansızlıktan Bebek Düşer Mi?

Yaşanmakta olan kansızlık sorununun sebebi orak hücre anemisi ise kadınlarda bebeğin düşük ve ölüm riski fazla seviyede olmaktadır. Ancak bahsedilen orak hücre anemisine sahip olmuş olup daha önce başarılı bir doğum yapmış olan birçok kadın bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı bu konu hakkında kesin bilgi verilememektedir. Bunun yanında eğer şiddetli bir kansızlık hissediyor ve kendinizi tedavi ettirmiyorsanız aşağıda bulunan riskleri de kendinizde barındırıyor olabilirsiniz.

  • Erken doğum yaşanması
  • Düşük doğum ağırlığına sahip bebek
  • Bebeklerin gelişiminde gecikmeler yaşanması
  • Doğuştan kansızlık hastalığına sahip bebeklerin dünyaya gelmesi
  • Doğum sonrasında kadınlarda oluşan depresyonlar

Bu gibi risklere sahip olmamak için gebelikte kansızlık yaşadığınız zaman kesinlikle tedavi olmalısınız. Aksi durumda çok daha kötü durumlarla karşılaşabilir ve zor bir tedavi sürecinden geçebilirsiniz. Belirtileri hissettiğiniz anda doktora başvurarak tedaviye başlamanız çok daha kısa sürede tedavinizin son bulmasını sağlayacaktır.

Gebelikte Kansızlık Erken Doğuma Sebep Olur mu ?

Gebelikte kansızlık, her kadında erken doğum riskini barındırmaz. Bazı durumlarda görülen bu olay kimi zaman gebelik esnasında vuku bulmaktadır. Bu durumu yaşamamak için gebelik durumunda bulunanların kansızlık belirtilerini takip etmesi ve belirtilerin hissedilmesi anında bir uzmana başvurması gerekir.

Gebelik esnasında hissedilmekte olan kansızlık durumu genel olarak bitkinlik ve yorgunluk hissettirir. Bu durumlar önemsenmez ve tedavi altına alınmazsa eğer gebelik esnasında erken doğum yaşanabilir. Bu erken doğumun yanında ayrıca doğuştan kansızlık hastalığına sahip bebekler, gelişiminde gecikmeler yaşayan çocuklar ve depresyon yaşayan kadınlarda ortaya çıkabilir. Tüm bu sorunlardan kaçınmak ve sağlıklı bir gebelik aşamasına sahip olmak için kesinlikle düzenli olarak bireylerin kendilerini kontrol etmesi önerilir. Günümüzde gelişmiş bir yapıda bulunan tıp, bu gibi kansızlık durumlarında kısa sürede müdahaleler ve düzenli besin takviyeleri ile çözümler üretebilmektedir. Uzman doktorunuzla görüşmeyi ve besin takviyeleri ile kendinizi çok daha sağlıklı bir konumda tutmayı unutmayın. Bu hem sizin hem de doğacak olan bebeğiniz için hayati bir durumdur.