Tüp Bebek Tedavisi
Düzenli ve sağlıklı bir yaşama rağmen ya da aksine bazı sağlık sorunlarının etkisiyle çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir çeşit yapay döllenme tekniğine tüp bebek tedavisi denir. Sağlıklı çiftlerde 1 yılı geçen süre boyunca düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik görülmüyorsa tüp bebek tedavisi önerilebilir. Bazı metabolizma bozuklukları, obezite, kısırlık, sperm kalitesizliği, enfeksiyon, tüplerin tıkanması, immünolojik bozukluklar gibi sağlık sorunlarının görüldüğü çiftlerde de gebelik görülmeyebilir. Bu durumda tüp bebek tedavisi günümüz teknolojisinde en iyi döllenmeye yardımcı uygulamalardan biridir. İzmir tüp bebek doktoru açısından geniş bir tecrübe skalasına sahiptir. Alanında uzman ve yıllardır deneyime sahip hekimler tarafından sağlanan tüp bebek tedavisi için
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Çocuk sahibi olmak isteyen, ancak uzun süredir doğru denemelere rağmen pozitif gebelik sonucunu alamamış çiftler için laboratuvar ortamında yapılan bir tedavidir. Bu yöntemdeki laboratuvar ortamına terminolojik adıyla “in-vitro” denir. Yani insan vücudu içinde değil, yapay bir ortamda steril şekilde yapılan işlemlerdir.
Tüp bebek tedavisi sadece kaliteli bir yumurta hücresine kaliteli bir sperm hücresini enjekte etmeyi kapsamaz. Kaliteli hücrenin takibi ve bulunmasından, laboratuvarda döllenen zigotun anne rahmine yerleştirilmesini ve buraya tutunmasını kapsayan bir süreçtir. Geniş bir tedavi yöntemidir ve tüm aşamalarında anne adayının ultrason cihazıyla muayenesi yapılır. Zigot rahme yerleştirilmeden önce ve yerleştirildikten sonra rahimde bir anormali olmadığından emin olunmalıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nedir, Nasıl Uygulanır?
Tedavi kısa süreli ve tek seferlik olmayabilir. Çiftlerin muayenesinden, döllenen yeni hücrenin anne rahmine yerleşmesine kadar uzun bir süreç olan tüp bebek tedavisi aşamalardan oluşur.
1. Anne ve Babanın Muayenesi
Uzun süre denemeye rağmen pozitif gebelik sonucunu alamayan çiftler tüp bebek için başvurduğunda ilk önce aile öyküsü alınır. Daha önce varsa gebelik tecrübesi, düşük hikayesi dinlenir. Daha sonra anne ve baba adayından kan testi; anne için rahim filmi, baba için sperm sayımı, daha önce operasyon geçmişi, kromozom analizi istenir. Tüm testler yapıldıktan sonra ilk muayene tamamlanır ve tedavi yönergesi oluşturulur.
2. Yumurta Uyarma
Anne adayından yumurta alınmadan önce yumurta hücresini uyarma işlemi yapılır. Bu süreçte hormon tedavisine başlanır. Annenin yumurta rezervlerinden en kaliteli yumurtayı alabilmek için yumurta uyarılır ve yumurtanın korunduğu folikül yeterli büyüklüğe ulaştığında çatlama iğnesi yapılır. Yumurta atılmak için rahme düşmeden anneden alınıp laboratuvar ortamında döllenmeye hazır hale getirilir.
3. Sperm Toplanması
Babadan en kaliteli spermlerin alınması için mastürbasyon yoluyla meni örneği alınır. Kaliteli ve yeterli sayıda sperm için işlem öncesi 2-4 gün cinsel perhiz yapılması gerekir. Bu evrede menide sperm sayısı az ise ya da kaliteli sperme ulaşılamıyorsa mikro TESE yöntemi ile sperm alınır. İşlem 30 dakika kadar sürer.
4. Yapay Dölleme (Fertilizasyon)
Bu aşamada alınan sağlıklı sperm hücresi ve sağlıklı yumurta hücresi laboratuvar ortamında döllenir. Son dönemlerde yüksek başarı oranı veren mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır. Yani sadece sperm ve yumurtanın laboratuvarda kültür ortamına bırakılıp döllenme işlemini beklemek yerine enjeksiyon yöntemi takip edilir. Anne rahminden alınan dokular ile laboratuvarda bir çeşit kültür ortamı oluşur. Döllenen yeni hücrenin canlılığını koruması için bu ortam gereklidir. Sperm yumurta hücresine göre oldukça küçük bir hücredir. Bu durumun avantajı kullanılarak sperm hücresi bir enjektör ile yumurta hücresine kaynaştırılır. Tek bir sperm hücresinin yumurta hücresine enjekte olması döllenme şansını önemli oranda arttırır. Bu süreçte zigot oluşan kültür ortamında inkübatör denen cihazlar içinde 7 gün kadar kalır.
5. Embriyo Transferi
Laboratuvarda döllenmenin başarılı geçmesi ile yeni oluşan hücre, katater yardımıyla anne rahmine ağrısız bir işlem sonucu bırakılır. Birkaç dakika süren bu işlem sonrasında 1-2 saat dinlenme önerilir. Ancak günlerce ve saatlerce hareket etmekten ve egzersizden kaçınarak dinlenme rahme implantasyon için gereği olmayan bir durumdur. Anne adayı günlük hayatına devam edebilir. Tabii ki ağır yük kaldırmaktan, zor işlerden ve çok hareketli bir hayattan kaçınılması tavsiye edilir. İşlemden 1 gün sonra ılık duş alınabilir. Gebelik testine kadar süreci titizlikle geçirmek gerekir.
6. Gebelik Testi ve Ultrason Kontrolü
Tüp bebek 12 ila 15 gün süren bir süreçtir. Bu sürecin sonunda anne adayının rahminde anormali olmadığı ve işlemin başarısı devamlı takip edilir. Embriyo transferinden sonra 10-15 gün içinde gebelik kontrolü için beta HCG testi yapılır. Pozitif değerin görülmesi üzerine tüp bebek tedavisinin başarılı olduğu söylenir.
Anne ve babanın yaşı tedavide en önemli başarı kriterlerinden biridir. Baba adayının sperm kalitesi için genç yaş önemli olsa da bu durum anne adayı için daha önemli bir konudur. Yaş ilerledikçe tüp bebek tedavisinde başarı şansı giderek düşer. Tedavi imkânsız olmasa da şansı yükseltmek için en ideal yaş aralığı özellikle kadınlarda 20-30 yaş arasıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Yapılır?
Tedavi için başvuran hastalarda gerekli testler ve muayene yapılınca işlemlerin başlatılması için onay alınır. Ancak bu süreçte değerlendirme yapan hekimlerin tedaviyi gerekli gördükleri çiftlerin profili benzer şekilde olabilir.
In-vitro fertilizasyon yapılması için gereken şartlar arasında
- 1 yıl süren düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınamama
- Obezite
- Kısırlık
- Tüplerin ikisinin de tıkalı olması
- Kaliteli olmayan spermler
- Sperm hareketsizliği ve şekil bozukluğu
- Otoimmün bozukluklar
- Kadınlarda ilerleyen yaş
- Tekrarlı düşükler
Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılmaz?
Laboratuvar ortamında yapay döllenme oldukça başarılı ve yüksek oranda tedavi şansı tanısa da bazı durumlar için uygulanması mümkün olmayan bir tedavi yöntemidir. Anne ve baba adaylarında kimi sağlık engelleri olduğunda tüp bebek tedavisi de bir çözüm olamaz.
- Menopoz
- Bazı hastalıklar sonucu rahmin alınması
- Sperm veya yumurta üretiminin tamamen durmuş olması
- Kadınlarda ilerleyen yaş
- Ciddi hormon bozuklukları tedavi şansını en aza indiren engeller arasındadır.
Tedavi Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler
Fertilizasyon işlemi bir çeşit laboratuvar ortamında dölleme yöntemi olsa da anne vücudunu direkt tedavide kapsaması yönüyle hekim tavsiyelerine uyulması önemlidir. Tedavi öncesi kaliteli ve yeterli sayıda sperm için 2-4 gün kadar cinsel ilişki olmamalıdır. Anne adayından alınacak yumurtanın da doğru şekilde vücuttan çıkarılması için hormon tedavisi sürecin bir parçasıdır. Tüp bebek tedavisinde kesin çözüm olmasa da başarı oranını yükseltecek en önemli durum, hayat tarzının değiştirilmesidir.
Anne ve babanın düzenli beslenmesi ve hareketli bir hayat tarzı olması üreme hücrelerinin kalitesini ciddi oranda etkiler. Embriyo transferinden sonra anne adayının vajinal duştan kaçınması, işlemden 1 gün sonra ılık duş alması önerilir. Transferden sonra saatler ve günler süren dinlenme tedavi şansını arttırmaz. Anne adayı günlük yaşamına dönebilir ama ağır işlerden kaçınmalıdır. Cinsel ilişki transferden sonra 10-15 gün içinde yapılacak gebelik testine kadar olmamalıdır.
İzmir Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları
Çocuğu doğal yollardan olmayan ailelerin en çok başvurduğu yöntemdir. Normal olarak yeni evlenen ya da bebek sahibi olmak isteyen çiftler her ay hamile kalmaya müsaittir. Jinekolog Uzmanı olan kişilere göre yüzde 30 ya da 40 her ay hamilelik şansı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yeni evli çiftlerin ilk yılda çocuk sahibi olma oranı yüzde 90 civarındadır.
Bazı çiftler ne yazık ki hamile kalmakta ya da süreci tamamlamakta sorun yaşamaktadır. Bu oran ülkemizde her altı çiftten birinin başına gelmektedir. Bu nedenle 1978 yılında hayata geçirilen tüp bebek tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Tüp bebek fiyatları tedavinin sürecine ya da uygulama yöntemine göre değişik fiyatlarla uygulanmaktadır.
Doğurganlık Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Doğurganlık tedavisi doğum yapmak isteyen ama yapamayan bayanlar için uygulanan tedavilerin tümünü kapsamaktadır. Birçok farklı yöntem ile uygulanan bu tedavi hakkında merak edilen bazı hususlar bulunmaktadır. Kadın doğum uzmanı hocalara göre bu hususların başlıcaları şunlardır.
-Yaş; Bu tedavi belirli bir yaş aralığında bayanlara mı uygulanmaktadır sorusu ile sık sık karşılaşılmaktadır. Bu tedavi evli olan ya da reşit olan bayanlar için uygulanmaktadır. İzmir kadın doğum uzmanı uzmanlığına göre 50 li yaşlara kadar uygulanmaktadır.
Süreç; Bu tedavi ile ilgili merak edilen önemli hususlardan biri de ne kadar süreceğidir. Tedavi süreci uygulandığı yönteme göre belirlenmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde 15 ya da 20 günlük süreçte hamilelik süreci başlamaktadır.
Fiyat; Tedavi yaptıracak kişilerin ne yazık ki en çok merak ettiği şey her zaman fiyat olmaktadır. Tüp bebek tedavisi fiyatları ise uygulanan tedavinin yöntemine göre belirlenmektedir.
Tedavi acıtır mı? Birçok bayan bu tedaviye başlarken sürecin içerisinde canım yanar mı? Endişesi taşımaktadır. Tedavi sürecinde acılı ya da sancılı bir vaka ile karşılaşılmamaktadır.
Tutma Şansı; Çiftler bu tedaviye başlarken başarılı olmaktan tedirginlik duymaktadır. Gelişen teknoloji ya da doktorun uzmanlığına bağlı olarak bu şans yüzde seksenleri hatta doksanları bulmaktadır. İzmir jinekolog uzmanları tarafından yapılan tedavilerde başarı oranı günden güne artmaktadır.
Aşılama Tedavisi Nedir?
Bu tedavi yöntemi tüp bebek tedavisi olarak bilinen yöntemlerin en popüleri ya da en etkilisidir. Doğal yollardan evlat sahibi olamayan çiftlere İzmir jinekolog tarafından basit şekilde uygulanmaktadır. Aşılama tedavisi en kısa anlatımla şöyledir. Erkeğin sperm hücrelerinin bir kanül ile bayan rahmine yerleştirme esasına dayanmaktadır. Bu sistem uygulanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır. Aşılama tedavisi erkeğin spermlerinin ne yazık ki rahme ulaşmadığı durumlarda uygulanmaktadır. Bir diğer durumda ise spermin canlı kalmaması durumunda önerilmektedir. Tüp bebek tedavisi fiyatları aşılama dahil olarak hesaplanmaktadır.
- Bayanlar bu tedaviden önce mutlaka yumurta uyarıcı ilaçlar kullanmaktadır. Bu süreç 5 günlük süreci kapsamaktadır. Sabah akşam birer tablet şeklinde uygulanmaktadır.
- Bu tedaviye başlamadan bir kaç gün önce alkol ve sigara kullanımı bırakılmaktadır. Bu tedavi başarıya ulaştığı takdirde doğum olana kadar bir daha zararlı alışkanlıklar bırakılmalıdır.
- Erkeklerde aşılama tedavisinden önceki bir kaç günlük süreçte cinsel açlık oluşturulmaktadır. Bu perhiz sayesinde cinsel arzular artmakta hatta sperm kalitesi doruk noktalara ulaşmaktadır.
- Aşılama tedavisi yaklaşık olarak yirmi dakika sürmektedir. Uygulama Jinekoloji uzmanı tarafından yapıldıktan sonra kadının dinlenmesi gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tedavi kısaca anne olmak isteyen kişinin rahmine baba adaylarının spermleri ile yapay ortamda döllenmesi olarak tarif edilmektedir. Döllenme sonrası canlı halen gelen embriyo rahme yerleştirilmektedir. Bu işleme da embriyo transferi adı verilmektedir. Bu işlem kesinlikle laboratuvar ortamında yapılmaktadır. Uzman doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir. Tedavi uygulandıktan iki ay kadar sonra beta HCG düzeyi incelenmektedir. Bu hormonun düzeyi yükselirse hamilelik oluşuyor demektir. Tüp bebek tedavisi fiyatları günümüzde daha ekonomik bir durumdadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen herkes rahatlıkla tedavi olmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisindeki en temel mantık dışarda canlandırılan embriyonun rahme nakil edilmesidir. Belirli aşamalar uygulanarak yapılan bu işlemin tamamına tüp bebek tedavisi denmektedir. Bu tedavi de yumurtanın olgunlaşması ya da çatlatılması gerekmektedir. Bir sonraki süreçte baba adayından alınan spermlerin yumurtaya nakli ile gerçekleşmektedir. Tüp bebek tedavisi süreç olarak değerlendirilmektedir. Bu süreç birçok farklı işlemin kombine edilmesiyle sonuca ulaşmaktadır. Bu süreç 5 adımda ele alınmaktadır. Adımlar kısaca şöyle tarif edilmektedir.
- Yumurtaların uyarılması; Bu ilk adımdır. Anne adayının rahminde rezerv olarak bulunan yumurtaların dış etkenler ile hamileliğe hazır hale getirilmesidir. Bu süreç belirli bir süre hormon tedavisi uygulanması şeklinde uygulanmaktadır. Uygulanan tedavi yumurtaları baskılamak için GnRH analogları verilmektedir. Yaklaşık on günlük süreç sonrasında yumurtaları çatlamak için iğne vurulmasıyla sonraki aşamaya geçilmektedir. Jinekoloji uzmanı bu süreçte hasta ile yakından ilgilenmektedir.
- Yumurtaların bir araya toplanması; Tedavi sürecinin ikinci adımı çatlayan yumurtaların bir araya toplanmasıdır. Bu tedavi 13 ila 40 dakika arası sürmektedir. Bu tedavi trans vajinal ultrason cihazı ile uygulanmaktadır. Tedavi esnasında anne adayına asla acı vermemektedir.
- Spermlerin alınması; tüp bebek tedavisi sürecinde üçüncü aşama olarak bilinmektedir. Günlerdir cinsel perhiz tutan baba adayından spermlerin alınması esasına dayanmaktadır. Baba adayı tarafından mastürbasyon yoluyla sperm üretimi yapılmaktadır. Yumurtayı döllemesi uygun görülen sperm sayısı incelenmektedir. Eğer yeterli kalitede sperm oluşumu yoksa tıbbi yöntemlerle sperm üretimi babadan yapılmaktadır. Kadın doğum uzmanı bu işlem için doğru zamanı tayin etmektedir.
- Döllenme; anneden alınan yumurta ile babadan alınan spermin buluşma evresidir. Tüp bebek tedavisinde dördüncü aşama olarak uygulanmaktadır. Kültür ortamında birleştirilen unsurlardan embriyo oluşumu beklenmektedir.
- Embriyo transferi; bu adım tüp bebek tedavisinin son aşaması olarak bilinmektedir. Dış ortamlarda döllenen embriyonun anne rahmine transferi ile uygulama tamamlanmaktadır. Lokal ya da başka bir anestezi yapılmadan direkt olarak uygulanmaktadır. Transfer ultrasonografi eşliğinde yapılmaktadır. Kateter adı verilen bir cihazla rahme yerleştirilmektedir. İzmir kadın doğum uzmanı olan doktorlar bu aşamada yüksek başarı ile anılmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Adımları
Tüp bebek tedavisi ince ince uygulanan süreçler sonucunda başarıya ulaşmaktadır. Bu sürecin en dikkat çeken noktası transfer süreci olmaktadır. Transfer operasyonu birçok farklı şekillerde uygulanmaktadır. Tüp bebek fiyatları uygulanması muhtemel tedaviye göre belirlenmektedir. Başlıca transfer yöntemleri alt başlıkta açıklanmaktadır.
Mikroenjeksiyon (ICSI) ve Klasik IVF Yöntemi
Mikroenjeksiyon adı verilen işlem gelişen teknolojinin bir ürünüdür. Kısaca yumurta hücresinin içerisine sperm hücrelerinin enjekte edildiği işlemdir. Bu işlemin diğer adı intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu/ICSI olarak bilinmektedir. Bu işlemin yapılması için öncelikle yumurtalar üzerinde çalışmak gerekmektedir. En olgun yumurtalar seçilmek zorundadır. Sperm hücrelerinin ise dölleme kabiliyeti en yüksek olanlar bu tedavide önem arz etmektedir. Bu yöntemin bir diğer adı da klasik ivf yöntemidir.
Embriyo Transferi (ET)
Embriyo transferi laboratuvar ortamında döllenen ceninlerin ana rahmine yerleştirme işlemidir. Bu işlem tedavi sürecinin son evresi olduğundan önem arz etmektedir. Uzman bir jinekolog tarafından özel bir klikte yapılması önerilmektedir. Bu işlemin tutup tutmadığı yaklaşık on on iki günlük süreçte belli olmaktadır. Embriyo transferi yumurta toplama aşamasından sonra yapılmaktadır. Kadın hastalıkları doktoru tarafından yumurta toplanması sürecinden üç gün sonrası önerilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlık Neden Olur?
Tüp bebek tedavisi ne yazık ki bazı durumlarda başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Anne adayı, baba adayı hatta süreci ilerleten doktor dahi bu duruma çok üzülmektedir. Bu sürecin başarıya ulaşması da ki başlıca etkenler şöyledir.
- Yaşı ilerlemiş anne adaylarında tüp bebek bazı durumlarda sebepsizce tutmamaktadır. Her ne kadar süreç başarılı devam etse de hamileliğe ulaşmadığı gözükmektedir. İzmir Jinekolog tedavi süresince elinden gelen çabayı sarf etmektedir.
- Sperm kalitesinin düşüklüğü; bu tedavide en üst düzey kalitede spermler kullanılsa da spermin dölleme yapmadığı göze çarpmaktadır. Sperm kalitesi yüksek olsa da bazen yumurtayı dölleyecek kadar kalitede olmamaktadır.
- Yumurta rezervi de yer alan yetersizlik; yumurta sayısı yetersizliği ne yazık ki bir diğer unsur olarak bilinmektedir. Bu durum tedaviden ziyade anne adayında mevcut olan yumurtanın yetersiz tepki vermesiyle alakalıdır.
- Rahim duvarının kalınlığı; canlı embriyo yerleştirme işlemi başarılı bir şekilde ilerlerken yapılan nakillerde en büyük sorundur. Rahim duvarının kalınlığı embriyonun yaşama şansını elinden almaktadır.
- Sperm morfolojisi de bu tedavi de hayati önem arz etmektedir.
- İzmir Jinekolog doktorun verdiği ilaç ya da diğer tedavi yöntemlerine riayet edilmemesi bir diğer sebeptir.
- Pıhtılaşma işlev bozukluğu; olarak adlandırılan ceninin kendi hayatta kalma kapasitesinin olmaması gibi sebepler tedavi başarısız sonuçlanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en temel husus şudur. Eğer on ya da daha üstü işlemde sonuç alınmamış ise başarısızlıktan söz edilmektedir. İlk seferde kesinlikle tutması beklenmektedir. Umudu yitirmeden sabırla işleme devam edilmesi gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Bu tedavi yönteminin uygulanması için ne yazık ki bazı durumlar önem arz etmektedir. İnsanların tüp bebek tedavisine başlarken hangi kriterde olduğunu bilinmesi gerekmektedir. Tedavi uygulanması mümkün olan adaylar İzmir jinekolog doktorlara göre şunlardır.
- Sperm ya da yumurta üretimi olan çiftlere tedavi uygulanmaktadır.
- Bir yıllık zaman zarfında korunmadan ilişki yaşamasına rağmen gebe kalamayanlarda bu tedavi sonuç vermektedir.
- Yaşı 45 in üzerinde olan bayanlar da sonuç alınması mümkün olmamaktadır.
- 18 yaşını doldurmayan kişiler bu tedavi yöntemine başvurmamaktadır.
- Yasal olarak evli olmayan kişiler tedavi olmakta sıkıntı yasamamaktadır.
- Rahimde doğum yapmaya mani bir hastalığı olmayan bayanlar bu tedavi ile anne olmaktadır. İzmir kadın doğum uzmanı olan doktorlar en yüksek yüzde ile başarıya ulaşmaktadır.
- Kalıcı bir genetik rahatsızlığı olmayan çiftler de bu tedavi ile ebeveyn olmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Tüp bebek tedavisi hassas bir konudur. Bu tedavinin uygulanması için uygun olmayan durumlar da bulunmaktadır. Bu durumlar kadın hastalıkları doktoru tarafından şöyle açıklanmaktadır.
- Kanser hastası olan bayanlar bu tedaviyi olmamalıdır. Gerek rahim kanseri gerek göğüs kanseri olan tüm bayanlar bu tedaviden uzak durmalıdır. Bunun yanı sıra gırtlak kanseri ya da kolon kanseri olan bayanlara da bu tedavi önerilmemektedir.
- Genetik gen hastalığı olan bayan ya da erkeklere bu tedavi önerilmemektedir.
- Eslerde HIV ya da hepatit tarzı hastalık taşıyıcıları bu tedaviden uzak durulmalıdır.
- Menopozda olan bayanlar için uygun bir tedavi yöntemi olmamaktadır.
- Cerrahi operasyon sonucu rahmini kaybetmiş bayanlar bu tedavinin uygulanmasının imkânsız olduğu durumlardan biridir.
- Testisleri sperm üretmeyen ya da TESE yönteminde bile spermi olmayan erkeklere tedavi önerilmemektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı birçok farklı kritere göre belirlenmektedir. Bu kriterler;
- Yaş
- Sperm kalitesi
- Yumurta kalitesi
- Yumurta rezervi
- Uygulamayı yapan doktorun tecrübesi
- Uygulamanın kaçıncı kez yapılacağı
- Uygulanan yöntem
- Tedavinin kadın hastalıkları doktoru tarafından yapılıp yapılmadığı başarı oranını belirlemektedir.
Tedaviye başlarken yapılan muayeneler ile başarı oranı belirlenmektedir. Bu oranlar en uygun şartlarda yüzde 30 hatta 80 arasında değişmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Yapılması Gerekenler
Tüp bebek tedavisi özen gösterilmesi gereken bir süreç olarak bilinmektedir. Bu tedavinin öncesinde, uygulama aşamasında hatta sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar şöyle sıralanmaktadır.
- Tedavinin hiç bir aşamasında adaylar alkol sigara ya da uyuşturucu kullanmamalıdır.
- Anne adayları ağır işlerden hatta egzersizlerden uzak durmalıdır.
- Doktor tedaviye başlamadan önce anne ve de baba adayının tıbbi geçmişini tetkik etmelidir.
- Anne sağlıklı, yeterli hatta dengeli beslenmelidir.
- Anne ya da baba adayı stres yapmaktan uzak durmalıdır.
- Tedavi süresinde kullanılan ilaçların etkileri ve yan etkileri dikkatle incelenmelidir.
- Baba adayı sperm vermesi gereken güne kadar boşalma yasamamalıdır.
- Embriyo rahme yerleştiği andan itibaren anne adayı sırt üstü bir saat kadar uzanmaktadır.
- Mümkün mertebe anne adayı uzun yolculuk yapmaktan sakınmalıdır.
- Transfer işleminden sonra doktordan bilgi alınmadan en ufak bir ilaç kullanımına izin verilmemelidir.
- Bu süreçte cinsel münasebet konusunda anne adayına hassasiyet gösterilmesi önerilmektedir.
- Tedavi İzmir kadın doğum uzmanı doktorlarla görüşülerek yapılmalıdır.
Dünyadaki İlk Tüp Bebek Operasyonu
Dünyada başarılı olarak uygulanan ilk tüp bebek 1978 yılında dünyaya gelmiştir. İsmi Louis Brown olarak bilinmektedir. Bu tedaviyi uygulayan fizyolog Robert Edwards isimli fizyologdur. Bu uzman doktor 2010 yılında Nobel Barış ödülüne layık görülmüştür. Ülkemizde tüp bebek tedavisi 1988 yılında yapılmaya başlandı. Ülkemizde ilk tüp bebek 18 Nisan 1989 yılında dünyaya gözlerini açtı.
Tüp bebek tedavisi alanında ülkemizde ilk isim Refik Çapanoğlu hocadır. Günümüzde gerek ülkemizde gerekse dünyada çağdaş tüm sistemler uygulanmaktadır. İlk uygulama surecinde başarı şansı yüzde 1-2’lerle ölçülmektedir. Günümüzde birçok farklı yöntemle bu oran yüzde 80’lere ulaşmaktadır. Tüp bebek tedavisi fiyatları ilk yıllarda çok yüksek rakamlar içermekteyken şimdi daha da makul seviyelerdedir
Sık Sorulan Sorular
Tüp Bebek Tedavisi çeşitli nedenlerle gebeliğin bir türlü gerçekleşememesi durumunda uygulanan bir yöntemdir. Genellikle doğurma yaşının geçtiği, normal cinsel hayat olmasına rağmen bir türlü gebe kalınmadığı zaman uygulanır. Tüp Bebek Tedavisi uygulama nedenleri arasında erkeğin sperm sayısının az ya da spermlerinin tembel olması, sağlıksız olması, sperm biçiminin bozuk olması da sayılabilir. Bazı durumlarda yumurta ve sperm vücut dışına alınarak laboratuvar ortamında döllendirilir.(Mikroenjeksiyon)
Aşırı şişmanlık (Obezite) durumunda vücut yağ-kitle endeksi ölçülerek karar verilir. Ancak şişmanlıkta ne tedavi uygulanırsa uygulansın gebelik zordur. Tabii şişmanlığın oluşturacağı hastalıkları da hesaba katmak gerekir.
45 yaşına kadar kadına Tüp Bebek Tedavisi uygulanabilir. Ancak bunun için önce kadının adet gününün 3.gününde uygulanan hormon testlerine bakılır. Daha sonra da Ultrasonla yumurta deposunun ne kadar olduğu ve yumurtaların sağlıklı olup olmadığı incelenir. 35 yaş üstü kadınların ise embriyonların kromozonlarının normal olup olmadığına bakılır.
Eğer Fallop Tüpleri normal bir salgı yapıyor ve bu salgılama aşırı değilse önemli değildir. Hatta tüplerin kapalı olup olması bile fark etmeyecektir.
Bazen Tüp Bebek Tedavisi birkaç kez tekrarlansa bile sonuç vermeyebilir. Böyle durumlarda Rahim içi doku kültürü uygulanır. Bu uygulama adetin 21. Gününde rahim içinden doku alınarak laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda bu doku ile yapay rahim içi dokusu üretilir. Embriyolar bu dokuda büyütülür. Bu işlem oldukça başarılı ve embriyoya sağlıklı ortam sunan bir işlemdir. Çünkü annede bulunabilecek sarılık, AIDS gibi hastalıklardan embriyo korunmuş olur. Bulaşmaz. Aynı zamanda embriyo için bu ortam oldukça besleyici bir ortamdır; Sıvı çeşitli antidoksanlar, proteinler ve embriyoyu beleyici maddeler bulundurur.
Hayır. Tüp Bebek Tedavisi boyunca kadın günlük hayatın devam edebilir. Sadece kan tahlili, yumurtaların toplanması, embriyo transferi, ultrason gibi işlemler için hastaneye ara ara gelinir.
Evet. Kullanılan yumurtalar kesinlikle çiftlerin kendisine aittir. Dolayısıyla spermi ya da yumurtası olmayan kişiler için tedavi uygulanmaz.
Tüp Bebek Tedavisi bazen çoğul gebelikleri oluşturur. Bu durum tecrübeli hekim ile çözülür.