Normal (Vajinal) Doğum
Normal doğum, vajinal yoldan bebeğin doğmasıdır. Kendiliğinden olan doğum şekli aslında yanlış kullanılan doğum şeklidir. Günümüzde profesyonel olarak herhangi bir müdahalenin ve muayenenin olmadan doğumun gerçekleşmesi çok olası değildir. Doğum, hızlı seyreden ve belirli riskleri olan bir süreçtir. Bu yüzden normal (vajinal) doğumun yakın takibi gerekmektedir.
Vajinal (Normal) Doğumun Evreleri
- Dönem: Hamile olan anne adayının düzenli olarak kasılmaların başladığı evredir. Kasılmaların başladığı süreden itibaren rahmin 10 cm (tam) açılmasına kadar geçen süredir. İlk doğumu olan anne adaylarında bu süre 12 ila 20 saat arasındadır. Sonraki doğumlarda ise 6-12 saat arasında sürebilir.
- Dönem: Anne adayının rahminin tam açılmasından bebeğin çıkmasına kadar geçen süreyi kapsar. Genellikle ilk doğumu olan kadınlarda 30 dk. ile 90 dk. arasında değişkenlik gösterir.
- Dönem: Bebeğin anne karnından çıktıktan sonraki plasentanın çıkışına kadar geçen süredir. 5 ila 15 dakika arasında değişir. 30 ila 45 dakika aralığında kendiliğinden ayrılma gerçekleşmezse normal bir durum olarak görülmez ve müdahale edilir.
Normal vajinal doğum, normal koşul ve şartlarda zamanı gelince, herhangi bir tıbbi müdahale gerekmeksizin bebeğin dünyaya gelmesidir. Zamanı ve günü tamamlanan anne, eğer bebeği uygun kiloda ve sağlıkta ise, suyu ile birlikte sancısı gelir. Bir bebek normal şartlarda 38’inci haftadan sonra doğuma hazır hale gelmiştir. Normal doğum kendiliğinden başlayan rahim kasılmalarıyla, başla gelen tek bir bebeğin anne ve bebeğe zarar vermeden vajinal yolla canlı olarak doğmasıdır. Vajinada açılma belli bir düzeye ulaştığında, bebek doğuma hazır hale gelir ve normal şekilde doğum gerçekleşir.
Gebeliğin boyutuna, biyolojik koşullarına, annenin ve bebeğin kilosuna ve diğer bazı etkenlere göre doğumun başlangıç ve bitiş süresi de değişir. Normal doğum yapan kadınların doğum esnasında rahimleri de temizlenmiş olur.
Doğumdan rahimden boşalan su ile bu temizlenme gerçekleştirilmiş olur. Vajinal doğan bebekler, doğum kanalında faydalı bakterilere maruz kaldıkları için iler ki yaşamlarında astım, gıda allerjisi ve laktoz intoleransı gelişme olasılığı daha azdır. Normal doğumda doğum esnasında görülen kanama daha az görülür. Ve normal doğumda ayrıca annenin iç organları da zarar görmez. Normal vajinal doğumdan sonra iyileşme daha çabuk olur ve doğum sonu ağrılar daha az hissedilir. Normal doğumda annenin ve bebeğin hastanede kalış süresi de sezaryen doğuma oranla daha azdır. Normal vajinal doğum yapanların sonraki doğumları daha kısa sürer ve daha çabuk ayağa kalkarlar.