Epidural Normal Doğum Nedir?

“Epidural normal doğum” halk arasında ağrısız normal doğum olarak bilinen bir doğum yöntemidir. Epidural normal doğum, özellikle karın ve pelvik bölgesinde ağrıları yok etmek için kullanılan lokal bir anestezi enjeksiyonunun yapılmasıdır. Epidural, bölgesel bir anesteziktir, bu nedenle kişinin tüm vücudunu etkilemez.

Epidural normal doğum, doğum ağrısını hafifletmede oldukça etkili olduğu için popüler hale gelmiştir. Epidural anestezi, bel bölgesinde omurilik sinirleri çevresine uyuşturucu ilacının enjekte edilmesidir. Enjekte edile bölge uyuşur, hasta doğum sırasında uyanık kalır ve doğuma şahit olur.

Epidural Normal Doğum

“Epidural normal doğum” yöntemi ağrısız, acısız normal doğum yapmak isteyen anne adayları için çokça talep edilen bir yöntemdir. Epidural anestezi, omuriliğin dış membranı (epidural boşluk) arasındaki boşluğa çok ince epidural kateterin sokulmasını içerir. Epidural kateter belin altına enjekte edilir. İlaç verildikten sonra 15 dakika sonra hastada karın ve bacaklar hissizleşmeye başlar.

Epidural Nasıl Verilir?

Anestezist hastanın alt sırt bölgesini lokal anestezi ile uyuşturur. Ardından, omurgadaki küçük kemiklerin arasına ince, içi boş bir iğneyi sokar.

İnce iğne, omurgadaki epidural boşluk adı verilen bölgeye girer. Anestesizt iğne ile epidural kateter geçirir. Kateter yerleştirilip ilaç verildikten sonra iğne hafifçe kaldırılacaktır. Bu aşamada hastanın hiç kıpırdamaması sabit kalması işlemin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Kateter yumuşak bir maddeden yapılmış, incecik bir sondacıktır. Kateterin dışarıda kalan ucu özel flaster ile hastanın sırtına sabitlenir, kateterin kayması engellenir.

Kateterin dışarıda kalan ucu doğum uzadığında ya da ilacın etkisi azalıp hastanın ağrı duymaya başlamasında ek dozlar verilebilmesi için açık kalmaktadır.

Anestezist hastadan yatağın kenarında oturup öne eğilmiş pozisyonda durmasını ister. Bunun sebebi ise, hasta öne eğildiğinde hastanın omurgasının kemikleri arasındaki boşluklar açılır ve işlem daha rahat olur.

Anestezist hastadan sabit kalmasını istediğinde burundan nefes alıp yavaşça ağızdan nefes vermek hastaya oldukça yardımcı olacaktır.

15 dakika sonra hissizleşmeye başlayan hastada epidural normal doğum başlar.

Epidural normal doğum işleminden sonra kateter 24 – 48 saat içinde çekilir.

Epidural normal doğum, hastalar için kolayca uygulanan, hastaya acı vermeyen, doğumun rahat, ağrısız geçmesini sağlayan bir doğum yöntemidir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir