Çikolata kisti, endometriozis olarak da bilinir, tuba uterina (fallop tüpleri) ya da rahim dışında karın boşluğunun herhangi bir yerinde endometrium dokusunun bulunması olarak adlandırılan durumdur.
Olması gereken yerden farklı bir yerde bulunan bu endometrium dokusu kendi adet döngüsüne sahiptir. Karın boşluğunda yapışıklık, kısıtlık, tuba uterinanın görevini düzgün bir şekilde yerine getirememesi, yumurtaların kalitesiz olması gibi birtakım olumsuz durumlara yol açabilir.
Çikolata kisti belirtileri hafif düzeyde olduğundan ve bireyler doktora geç başvurduğundan genellikle kısırlık durumunda yapılan tetkiklerle teşhis edilen bir durumdur. Teşhis için göbek bölgesinden küçük bir kesi açılarak laparoskopi tekniği ile kamerayla karın içine girilmesi gerekmektedir.
Çikolata Kisti Belirtileri
Çikolata kisti belirtileri her bireyde farklı şiddette görülebilmektedir. Ayrıca tüm belirtiler tüm bireylerde görülmeyebilir. Belirtiler;
- Cinsel ilişki esnasında veya sonrasında ağrı,
- Bel ve karın bölgesinde görülen ağrı ve kramp problemlerinin sık yaşandığı adet süreci (Dismenore),
- İdrar veya büyük abdest yaparken ağrı,
- Kısırlık,
- Aşırı adet kanaması,
- Adet döneminde görülen şişkinlik, mide bulantısı, kabızlık veya ishal, yorgunluk şeklindedir.
Çikolata Kisti Neden Olur?
Kistin nedenleri yapılan araştırmalar ile tam olarak tespit edilememiştir. Bilim insanları bu duruma neden olabilecek birtakım teoriler geliştirmiştir. Bunlar;
- Genetik etkenler
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Lenf dolaşımı ya da kan dolaşımı ile endometrial dokunun yayılarak farklı organlara yerleşmesi
- Ters yönde adet görme şeklindedir.
Ancak hangisinin tam olarak problemin nedeni olduğu henüz tespit edilememiştir. Bunun dışında farklı birkaç durumun bir araya gelmesinin kiste yol açabileceği düşünen bilim insanları da vardır.
Çikolata Kisti Tedavisi
Kist tedavisi, bireyde görülen çikolata kisti belirtileri tespit edilerek kişiye özel biçimde bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı (jinekolog) tarafından planlanır ve takip edilir.
Bireyde ilk olarak ilaç tedavisi uygulanıp süreç takip altına alınır. Ardından eğer ilaçla bir gelişme olmazsa cerrahi müdahale gerekli görülebilir.
Bunun dışında bireyin durumuna ve yaşadığı belirtilere göre; ağrı kesici ve gebelik düşünülmüyorsa hormon tedavisi verilebilir. Hormon tedavisi yalnızca devam ettirildiği sürece bireydeki belirtileri ortadan kaldıran geçici bir çözümdür. Tedavi bırakıldıktan sonra ağrı ve diğer şikayetler yeniden başlayabilir.
Bu nedenle hem kalıcı bir çözüm isteyen hem de çocuk yapmayı planlayan kadınlarda cerrahi müdahalenin gerekli görülebilir.
Bunların dışında bireyin östrojen seviyesini düzensizliğe itebilecek biçimde sağlıksız beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, düzenli egzersiz yapması ve vücut yağ oranını sağlıklı bir düzeyde tutması hem hastalığın önlenmesi hem de tedavi sürecindeki başarının artması adına oldukça önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!