Üçlü tarama testi bir diğer adıyla Triple test, bütün hamile anne adaylarına, hamilelik zamanında 16 veya 18. Haftalar arasında yapılması önerilen bir kan testidir. Hamile kadından alınan kan numunesinden, 3 çeşit hormon ölçümü yapılır. Yapılan bu hormon ölçümü ile hamile adayının yaşı, kilosu, sigara kullanıp kullanmadığı gibi konular tespit edilmektedir. Hamilelik haftası ile birlikte özel bir bilgisayar programına işlenerek işleme tabi tutulur.
Hamilelikte bebeğe ait Down sendromu, Edwards sendromu gibi kromozom bozukluklarıyla beraber Nöral tüp defekti olarak bilinen genetik problemlerin taranmasıdır. Bununla birlikte üçlü tarama testi ile bu bahsedilen üç genetik problem dışında rastlanabilen anomali risklerin de bulunmasına yardımcı olur. Yapılan bu üçlü tarama testi ile rahatsızlıkların tanısı yapılmaz, yalnızca riski belirlenir. Yapılan test sonucunda genetik problemlerin bebekte olma riski yüksek çıkarsa, kesinleşebilmesi için amniyosentez veya CVS işlemleri uygulanır. Ayrıca beta HCG ve serbest Estriol ölçümleri de genetik rahatsızlıkların belirlenmesi için büyük rol oynar.
·Trizomi 21-18 (Down Sendromu)
Bu test üçlü tarama testi öncesinde uygulanan ikili tarama testinde yapılan trizomi 21 ve trizomi 18 testleridir. Bu test ile anne karnındaki bebekte oluşabilecek herhangi kalp anomalileri, zekâ geriliği ve başka organ anomalileri riski görülebilir. Toplum içinde zekâ testi olarak bilinmesine rağmen bu test kesinlikle anne karnında olan bebeğin IQ seviyesini belirlemez. Sadece normal dışı bir oluşumun olup olmadığı konusunda bilgi vermeyi sağlar. Fetüs hücrelerinde ekstra 21 numaralı bir kromozom varlığı ile bu tanım yapılmaktadır. Yeni doğan her 500 bebekten birinde tarama yapılmadığı için bu teşhis doğmaktadır.
·Nöral Tüp Defekti
Anne karnında olan bebekte sinir sistemi ile alakalı herhangi bir problemin saptanmasında kullanılmaktadır. Nöral tüp defekti testi ile meydana gelebilecek omurilik hasarı, anomalisi ya da bebeğin sırtında açıklık olması ve beyin hasarı riski ölçülmektedir.
Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?
Anne ve anne adaylarının bir diğer merak ettiği sorulardan biri ise üçlü tarama testi ne zaman yapılır? Sorusu olmaktadır. Hamileliğin 16. ve 20. haftalarında yapılması uygun görülen bu test bazı laboratuvar tarafından gebeliğin 15. ve 22. Haftasında da yapılabilmektedir. Bu dönemlerde yapılan test sonucu bebekteki herhangi kromozomal hastalık riskinin olup olmadığını saptamaktadır.
Özellikle 35 yaş üstü hamile annelerde ileri yaş gebeliğe bağlı olarak hastalık riskinin yüksek olmasından dolayı amniyosentez testi yapılması önerilmektedir. Üçlü tarama testi ile Edwards ve Down sendromu ile birlikte nöral tüp defekti riskleri saptanabilir. Fakat bazı durumlarda risk oranı zıttı yani düşük olsa bile bebekte kromozomal bozukluk riski belirlenebilir. Bu sebeple riski az oranda olduğu görünse bile anne adayına amniyosentez veya CVS yaptırması önerilmektedir.
Üçlü Tarama Testinde Normal Değerler Kaçtır?
Üçlü tarama testinde dikkate alınan kan değerlerinin ölçümü, hastalıkların her birinin saptanması için farklılık gösterir.
- Gebelikte anne karnındaki bebekte olma ihtimali olan Down sendromu için, kan değerinin eşik değeri 1/250 olması gerekmektedir. Söylenen bu değer ve üzerinde çıkan miktarlar için test neticesi pozitif olarak yorumlanmaktadır.
- Anne karnında gelişim göstermekte olan çocuğun olası Edwards sendromu için, hamile kadının kan değerlerinin eşik değeri 1/100 şeklindedir. Söylenen bu değer ve üzerinde meydana gelen oranlar için test sonucu pozitif olarak yorumlanır.
Yukarıda bahsedilen durumda olan değerlerinin dışında meydana gelmiş değerler, üçlü tarama testinde normal değerler olarak görülmektedir.
Üçlü tarama testi ile ilgili daha fazla detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/gebelik/ sayfasını ziyaret ederek, iletişim sayfasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!