Vajinada oluşan mantar enfeksiyonu vajinal dokularda yoğun bir şekilde akıntı koku ve kaşıntıya sebep olur. Mantar enfeksiyonu ilk oluşmaya başladıktan sonra kontrolsüz biçimde çoğalmaya da devam eder. Oldukça yaygın olarak görülen vajinal mantar enfeksiyonu kadınların hayatları boyunca yaşadığı enfeksiyon türlerinden biridir. Vajinal mantar enfeksiyonları cinsel yolla bulaşmaz. Ancak cinsel hayatın ilk dönemlerinde düzenli hale gelmesiyle vajinal mantar enfeksiyonu görülmeye başlanır.

Vajinal Mantar Neden Olur?

Normal bir vajinada birden çok mantarlar ve bakteriler bulunabilir. Bu mantarlar dengeli biçimde ve zararsız görülen mantar çeşitleridir. Ancak bu mantar çeşitliliğinin bozulması sonucunda kandina albikans denilen mantar türü aşırı büyür ve normalden fazla çoğalmaya başlar. Bu durum mantar enfeksiyonlarının belirtisine ve çeşitli semptomlar göstermesine sebep olur. Ayrıca vajinal mantar oluşmasının en yaygın sebeplerinden biri de yukarıda belirttiğimiz mantar türü haricinde diğer mantar türlerinin de enfeksiyon oluşturmasıyla ortaya çıkabilir.

Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Vajinal mantarın önlenmesinde rol oynayan en önemli şey iç çamaşır hijyenine dikkat etmektir. İç çamaşırını pamuk ve çok sıkı tercih etmemek mantarın önlenmesini sağlar. Kokulu pedler, uzun süreli kullanılan tamponlar ve çeşitli vajinal kokular mantar enfeksiyonu oluşmasına sebep olabilir. Kısa sürede gerçekleşebilen vajinal mantar tedavisi için doktor tavsiyesine göre 3 ya da 7 gün içerisinde ilaç tedavisi sayesinde vajinal mantar enfeksiyonu iyileşme gösterebilir.

Ancak daha şiddetli ve yoğun görülen vajinal mantar enfeksiyonu yaşanırsa ilaç dozu ve kullanma süresi arttırılabilir. Vajinal mantar tedavisi için doktor muayenesi şarttır alternatif tedaviler güvenli değildir. Alternatif tedaviler sebebiyle iyileşme süreci zorlaşabilir ve mantarın şiddeti artabilir. Eğer doktor tedavisi ile belirtilen süre içinde vajinal mantar tedavisinde iyileşme görülmez ise ya da vajinal mantar iyileştikten sonra tekrar nüksederse tedavi şartlarını yeniden gözden geçirmek için doktora yeniden başvurulması gerekir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Vajinal mantar enfeksiyonları ancak fiziki muayene sırasında görülür. Muayene sürecinde doktor, hastanın yaşadığı durumlar ile ilgili sorular sorar. Doktor eğer ki vajinal mantardan şüphe duyarsa vajinal akıntının test edilmesini ister. Enfeksiyona sebep olan mantar türü bu test sayesinde belli olur. Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri orta hafif ve şiddetli derecede kendini gösterebilir. Bu belirtiler içerisinde en yaygın olanı şiddetli kaşıntı ve kokudur.

Bunların haricinde idrar çıkarma esnasında yanma hissiyatı, vajinada görülen kızarıklık ve akıntı yaşanması da belirtiler arasında sıklıkla görülür. Vajinal mantar enfeksiyonundan şüphe duyulması halinde enfeksiyona sebep olan mantarı tanımlamak için doktor çeşitli testler yapar ve o mantar türüne uygun ilaç tedavisi uygular. Sonuç olarak vajinal mantar enfeksiyonu tedavisi için bireyin doktora muayene olması oldukça önemlidir. Vajinal mantar evde tedavi edilebilecek ve zamanla geçebilecek bir hastalık türü olarak görülmemelidir.

Daha fazla detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kadin-hastaliklari-jinekoloji/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir