Neredeyse tüm dünyada görülebilen bir sorun olan vajinismus, ülkemizde kültürel nedenlerden kaynaklı olarak biraz daha fazla sıklıkta görülmektedir.

Ağrı eşiği düşük, genel korkulara fazlasıyla sahip, güven sorunu yaşayan, taciz öyküsü bulunan, ruhsal olarak olgunluğa erişmemiş, aile ya da çevre dolayısıyla yetiştirilme evresinde katı kurallara maruz kalan bireylerde görülme oranının daha fazla olduğu, bazı kliniklerce belirtilmektedir.

Vajinismus Nedir?

Vajen bölgesinde yer alan kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel fonksiyonlarda bozulmaların olmasıdır. Günümüzde, psikiyatri kliniklerinde tanısı koyularak istatistiki değerlendirmeye tabi tutulan kılavuzlarda yer almaktadır. Vajinismus ve öbür disparoni durumları ayrılması için genelde rahatsızlığın şiddet boyutu göz önünde bulundurularak bir değerlendirme yapılmaktadır.

Bu rahatsızlıktan müzdarip olan kadınlar; cinsel ilişkiye girmek isteseler dahi iradeleri dışında oluşan nedenler dolayısıyla ilişkiye giremezler. Kasılma ve birlikteliği önleme durumu sonucunda vajina kasları tarafından cinsel ilişki önlenmektedir. Bu kasılma durumları, sadece vajinada görülebildiği gibi tüm vücutta da görülebilmektedir.

Türleri Nelerdir?

Vajinismus hastalığı, cinsel birliktelik anlarının hangi döneme rastladığına göre sınıflandırılmaktadır.

Primer ve sekonder olarak 2 türde olduğu var sayılmaktadır.

Primer Vajinismus; ilk cinsel ilişki sırasında vajina kasılır ve ilişkiye girilemez. Vajinal muayene, fitil, vajinaya ilaç koyulması gibi müdahaleler de dahil olmak üzere bu konuda hassasiyetleri oldukça üst düzeydedir.

Sekonder Vajinismus; normal bir cinsel hayat sürdüren kadınların jinekolojik muayene, kürtaj, zor doğum gibi travmalara maruz kalmasının ardından meydana gelmektedir. Bu türe edinilmiş vajinismus da denilmektedir.  Bazı kadınlar ise menopoz sonrasında rahatsızlığa sahip olabilmektedirler. Yaş ilerlemesi ile beraber düşen östrajen seviyesi, nemlilik ve elastikiyet kaybına yol açar. Bu durum nedeniyle ilişki sırasında yoğun ağrılar başlar.

Vajinismus Belirtileri

Temel belirti, bölgesel kaslarda meydana gelen istemsiz kasılmalardır. Ancak durum şiddeti kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazı hastalar, penetrasyonun zorlu da olsa gerçekleştiğini belirtirken bazı hastalarda bu durum imkansızdır.

Disparoni, cinsel birleşme zorluğu, cinsel birleşme gerçekleşmemesi, tampon kullanımına bağlı ağrı, jinekolojik muayene sırasında ağrı, ilişki sırasında kas spazmı olarak belirtileri sayılabilmektedir.

Vajinismus Kimlerde Görülür?

Vajinismus hastalığına sahip olan kadınlar, genellikle bu sorunu paylaşmayı tercih etmezler. Bu nedenle vaka sayıları gerçeği yansıtamamaktadır. Tahminlere dayalı olarak; %17’lik bir çoğunlukta oldukları tahmin edilmektedir bazı kaynaklara göre.

Hastalığın görüldüğü kişilerde bunun nedeni genel bir sınıflandırma ile yapısal ve psikolojik olarak 2’ye ayrılmaktadır. Neredeyse %90 psikolojik nedenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. İlk geceden korkma, kızlık zarı korkusu, toplumsal namus kavramı, çevreden edinilen yanlış bilgiler, abartılı cinsel hikayeler bilinç altına yerleşir ve kişilerin cinsel ilişkinin korkulacak bir eylem olduğunu düşünmelerine neden olur. Bu olumsuzluklara maruz kalan kadınlarda da vajinismus rahatsızlığının görülme ihtimali artar. Ayrıca kadın tarafından olumsuz ilk ilişki deneyimi (acı, aşırı kanama, zorlanma) vajinismusa neden olmaktadır.

Yapısal olarak ise;

  • Vajina kısalığı
  • Vajen içinde perde
  • Kızlık zarında fazla kalınlık
  • Vajinal enfeksiyon
  • Pelvik inflamatuar hastalıklar
  • Bartholin kisti şeklinde nedenleri olabilmektedir.

Daha fazla detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/vajinismus-tedavisi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir