Kadınların büyük çoğunluğunun en çok sorun yaşadığı hastalıkların başında rahim hastalıları gelmektedir. Kadınlar bu nedenle; rahimde bir sorun olduğu nasıl anlaşılır gibi sorularına cevap aramaktadırlar. Rahim hastalıklarının bazı türleri ilaç tedavileri ile kısa sürede ve zorluklar yaşanmadan tedavi edilebilse dahi; hastanın hayati tehlike altında kalmasına neden olacak durumlar da görülebilmektedir. Bu nedenle, göz ardı edilmemesi gereken bir durum olduğu bilinmelidir.
Rahimde Görülen Hastalıklara Genel Bakış
Rahim hastalıkları söz konusu olduğunda, diğer çoğu hastalık gibi erken teşhis büyük bir önem taşımaktadır. Rahim hastalıkların başında en sık görülenler olarak; iyi huylu tümör, rahim kanseri, anormal rahim kanaması, miyomlar gelmektedir. Kısaca bu hastalıklara göz atmak isterseniz;
- Rahim Kanseri: Rahim hastalıkları arasında tedavi edilmediği takdirde can kayıplarına neden olması sebebiyle en tehlikeli olanıdır. Rahim kanseri, endometrium kanseri olarak da bilinmektedir. Özellikle 50 yaşını geçmiş olan kadınlarda rastlanmaktadır. En önemli belirtileri arasında; vajinasal bölge lekelenmeleri, devam eden kanamalar, menopaza girmeyen kadınlarda regl dönemi dışında kanamalar, sulu akıntı görülmesi bilinmektedir. Öncelikli olarak ultrason ile kontrol edilir, kesin teşhis içinse biyopsi ile patolojik incelemeler yapılır. Tedavi için; cerrahi yöntemler, radyoterapi, kemoterapi uygulanır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
- Rahim Ağzı Enfeksiyonu: rahim ağzı enfeksiyonu hastalığında en büyük etken cinsel yolla bulaşan bakterilerdir. Bakteriler rahim ağzında birikir ve hızla çoğalır. Akıntının farklı renge sahip olması ve keskin kokulu olması ile kendini belli etmektedir. Kadınların yaklaşık olarak %40’ında görülür ve koruma için prezervatif ile cinsel ilişkinin tercih edilmesi önemlidir. Pap Smear testi ve kan testleri ile teşhis edilmektedir.
- Rahimde Miyomlar: Miyom, rahimde bulunan kas ve bağlar nedeniyle görülen iyi huylu tümörlerdir. Rahim hastalıkları arasında en sık görülenlerdendir. Yaklaşık olarak kadınlarda %20 ile %25 arasında görülmektedirler. Bir tane olabileceği gibi birden fazla sayıda olmaları da sık rastlanılan bir durum olmaktadır. Bir miyom, yaklaşık 3 yılda portakal büyüklüğüne sahip olmaktadır. Üreme çağı hastalığı olarak bilinir; kanser değildir ve kansere dönüşmez.
- Rahimde Polipler: regl döneminde kanamanın fazla olmasına neden olan ve rahim içerisine yerleşen yapılardır. Jinekolojik muayene ile tespit edilirler. İyi huyludurlar, sorunlara neden olmadan kendiliğinden iyileşirler.
Ancak; kötü huylu polip ve miyomlar rahim içi kanamalara ve ağrılara neden olabilmektedirler. Patolojik olarak incelenmeleri gerekmektedir. Doktor kontrolü önerilmektedir.
- Rahim Sarkması: Rahimi tutan kasların ve ilgili bağların zayıflaması/gerilemesi nedeniyle oluşur. Sık doğum yapmış kadınlarda ve yaşlılarda sık görülmektedirler. Bazı durumlarda genetik olabildikleri içinse hiç doğum yapmamış kişilerde görülebilmektedirler. Sırt ve karın altında cinsel ilişki sırasında ağrı ile kendini belli eder. Öksürme, hapşırma gibi durumlarda idrar kaçırılmasına neden olabilmektedir.
- Endometriozis: Halk arasında çikolata kisti olarak adlandırılan bir rahim hastalığıdır. Rahim iç dokusunun başka bir yerde büyümesi ile oluşur. Kesin tedavisi yoktur. Belirtileri; anormal regl kanamaları, cinsel ilişki esnasında ağrı duyulması, idrar yaparken ağrı olarak bilinmektedir. Laparoskopi ile tanısı koyulur.
Rahimde bir sorun olduğu nasıl anlaşılır sorunuza kesin cevap için bu sık rastlanılan rahim hastalıklarından herhangi birine ait belirtilerin sizde olup olmadığını sorgulamanızın yanı sıra; randevu alarak bir doktor kontrolünden geçmeniz önerilir.
Daha fazla detayı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kapali-rahim-alimi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!