Hamilelik testi pozitif sonuç veren, gebeliğin 5 haftaya kadarki ilk aşamalarını tamamlayan ancak sonrasında gebeliğin sonlandığı duruma tıpta kimyasal gebelik, trofoblast regresyonu veya preklinik embriyo kaybı denilmektedir.

Henüz fetüs USG (ultrason) ile görüntülenebilecek boyutta olmadığından ve kalp atışı duyulamadığından bu durumu önceden tespit etmek mümkün olmayabilir. Ancak belirtiler doğrultusunda hekime başvuran bireye yapılan kan tetkikleri teşhise yardımcı bulgulardır.

Nedenleri

Sanılanın aksine yalancı gebelik ile kimyasal gebelik aynı durum değildir. Kimyasal gebelikte gerçekten bebeğin ilk 5 haftalık süre içerisinde gelişiminin devam ettiği görülür ve bu durum düşük yapma ile sonuçlanmaktadır.

cri, annenin yaşının 35 ve üzerinde olması ve genetik faktörlerdir. Ayrıca bebekte ortaya çıkan kromozom anomalilerinde babanın yaşının da etken unsurlardan biri olup olmadığı konusu halen araştırılmaktadır.

Belirtileri

Belirtileri her bireyde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genel olarak görülen belirtilerden bazıları şu şekildedir:

  • Gebelik testinin ilk olarak pozitif ilerleyen süreçte negatif sonuç vermesi
  • Hafif düzeyde görülen karın ağrısı şikayeti
  • Adet gününden ortalama 7 gün önce hafif kanama
  • Beta Hcg hormonundaki yükselmenin düşüşe geçmiş olması
  • Bireyin normalde deneyimlemesi gereken bulantı, yorgunluk gibi bazı erken hamilelik belirtilerini göstermemesi

Bu tip belirtilerde birey doktoruna başvurarak kontrollerini mutlaka yaptırmalıdır. Bu belirtilerin bazıları kimyasal gebelik geçirmeyen kişilerde de görülebilir.

Kimyasal Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle kimyasal gebelik geçiren bireylerde kesin olarak sağlıklı bir gebelik sürecinin ve doğumun gerçekleşmeyeceği gibi tespit söz konusu değildir. Çiftler ileriki denemelerinde sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirler.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta çiftlerin bir sonraki gebelik süreci için detaylı sağlık taramalarının yapılması ve kimyasal gebeliğin altında yatan nedenin tespit edilmesidir. Bu sayede alınması gereken önlemler konusunda daha dikkatli olunacaktır. Bunun için anne adayının gebelik sürecinde jinekoloğu tarafından sıkı takip altına alınması gerekebilir.

Ayrıca anne ve babaların bu süreçte yaşadıkları bu olumsuz durumun üstesinden gelebilmek adına psikolojik destek almaları tavsiye edilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir