Bartholin kisti, vajina girişinde ortaya çıkabilen şişlik ile kendisini gösteren ve yanma-ağrı şikâyetlerine sebep olan hastalık türüdür. Bu rahatsızlığa dair belirtiler yaşayan kadınlar Bartholin kisti nedir? Şeklinde araştırmalar yapabilmektedir. Cinsel ilişki esnasında kayganlığı salgılayan sıvı, Bartholin bezleri denilen salgı bezleri sayesinde gerçekleşmektedir. Bu bezler vajina girişinde her iki yanda da mevcuttur. Ancak bazı durumlarda bu bezler işlevini tam olarak sağlayamayabilir. Bezler üzerinde yer alan kanalların tıkanması sonucunda sıvı salgılama işlemi yapılamaz ve kist oluşumu meydana gelebilir. Böyle bir durumda ise vajina girişinde şişlikler meydana gelmekte ve hastaya ağrı vermektedir. Dolayısıyla son derece önemli bir rahatsızlık olan Bartholin kisti, kadın doğum uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.

Bartholin kisti nedir? Sorusuyla birlikte hangi belirtilerle kendini gösterdiği de önemli bir konudur. Kişiden kişiye değişmekle birlikte temel belirtiler şu şekildedir;

  • Yürüme ve oturmada zorlanma ve ağrı hissi
  • Vajina girişine yakın bölgede ortaya çıkan yumru
  • Cinsel aktivite sırasında ortaya çıkabilen şiddetli ağrı
  • Vajina bölgesinde yaşanabilecek aşırı hassasiyet durumu
  • Sebepsiz yere ortaya çıkabilecek ateş
  • Halsizlik ve bitkinlik durumu
  • Vajinada batma ve ileri derecede ağrı hissi

Bu belirtilerin yanı sıra kistin ilerlememiş ve enfekte olmamış halinde ağrı oluşmayabilir. İlerleyen günlerde enfeksiyonun artması halinde ilgili belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle eğer şüphelenilen bir durum varsa hızlı bir şekilde uzman hekim kontrolüne girmek gerekmektedir.

Bartholin kistinin tedavisinde farklı yöntemler bulunmaktadır. Eğer Bartholin kisti nedir? araştırması yapılıyorsa bu tedavilere de göz atmakta fayda olacaktır.

  • Küçük kistler için 3-4 gün boyunca ılık suda oturma şeklinde bir yöntem bulunmaktadır. Doktor muayenesi sonrası bu yöntem önerilebilmektedir. Ayrıca antibiyotik tedavisi de başlatılabilmektedir.
  • İlerlemiş ve büyümüş olan kistler için ise cerrahi drenaj uygulanmaktadır. Bu ameliyat ile şişmiş ve enfekte olan Bartholin kisti boşaltılmakta ve eski işlevine geri dönmesi sağlanmaktadır. Yapılan işlem ise tıkanmış olan kanalların dışarı yönlü açılmasından ibarettir. Hekimin kararına göre lokal ya da genel anestezi altında operasyon gerçekleşmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir