Anne baba olacağını öğrenen çiftler heyecanın yanında bir şeylerin ters gitmesinden de korkabilir. Hamileliklerin çoğu sorunsuz bir şekilde ilerler ve sağlıklı bir doğum meydana gelir. Çok kısa bir yüzde olsa da gebeliği olumsuz olarak etkileyen bazı faktörler vardır. Bazıları hamilelikten önce var olan sağlık sorunları ile ilgili olabilirken bazıları da ani bir şekilde ortaya çıkabilir.

Mevcut sağlık koşulları, annenin yaşam tarzı, yaşı ve hamilelikten önce ya da hamilelik sırasında meydana gelen sağlık sorunları da dahil olmak üzere birçok faktör hamileliği yüksek riskli hale getirebilmektedir. Burada gebelikte riskli durumlar konusunu açıklıyoruz. Fakat unutulmamalıdır ki her hamilelik farklıdır ve bir birey için risk olan faktörler başka bir hamilelik için risk oluşturmayabilir. En doğru teşhis ve tedavi için kadın doğum doktoru ile görüşmek önemlidir.

Gebelikte Riskli Durumlar

Bazı annelerde riskli gebelikler oluşabilir. Sıradan hamilelik belirtilerinden farklı belirtiler hisseden gebeler mutlaka doktor ziyareti yapmalıdır. Mevcut sağlık koşulları içerisinde yer alan yüksek kan basıncı anne ve fetüs için riskli olabilir. Bunun yanında herhangi başka bir hastalığı olmayan kadınların çoğu hamilelik öncesi tansiyon kontrolleri yapıldığı için sağlıklı gebelikler ve doğumlar yapar.

Polikistik over sendromu da kadınları gebeliğinde durumlar ortaya çıkarabilir. Özellikle PCOS’lu gebelerde sezaryen oranları daha fazladır. Şeker hastalığı olan kadınların da hem hamile kalmadan önce hem de hamilelik boyunca kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmaları önemlidir.

Gebelikte riskli durumlar

Hafif böbrek hastalığı olan kadınlar genellikle sağlıklı gebeliklere sahiptir. Ancak böbrek hastalığı, erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi hamilelik sırasında sorunlara olduğu kadar hamile kalma konusunda da zorluklara neden olabilir.

Aşırı aktif veya düşük aktif tiroid gibi kontrolsüz tiroid hastalığı, kalp yetmezliği, zayıf kilo alımı ve beyin gelişimi sorunları gibi fetüs için sorunlara neden olabilir. Tüm bu yaşanan sağlık sorunları için mutlaka hamilelik boyunca düzenli kontrollere gitmek önemlidir.

Hamilelik sırasında alkol almakta ani bebek ölümü sendromu ve diğer problemler hakkında risk oluşturur. Etkileri hafif ya da şiddetli olabilir. Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişiminde engellere neden olabilir. Hamilelik sırasında sigara içmek de fetüsü erken doğum, bazı doğum kusurları ve ani bebek ölümü sendromu için risk altına sokmaktadır. Araştırmalar ayrıca hamilelik sırasında sigara içmenin bebeğin bağışıklık sisteminde değişikliklere yol açtığını bulmuştur. Pasif içicilik aynı zamanda bir kadını ve gelişmekte olan fetüsünü sağlık sorunları açısından yüksek risk altına sokar.

Tüm bu nedenlerin yanında hamilelik koşulları da gebeliği riskli duruma sokabilir. Örneğin çoğul gebelik olarak adlandırılan ikiz, üçüz veya daha fazla fetüsün olduğu gebelik, bebeklerin erken doğma riskini artırmaktadır. Üç veya daha fazla bebeğe sahip olmak, bebekleri sezaryen ile doğurtmak zorunda kalma olasılığını artırır.

Bazı durumlarda, kadın doğum doktoru hamilelik sırasında fetüste sağlık sorunlarını tespit edebilir. Sorunların doğasına bağlı olarak, hamilelik yüksek riskli olarak kabul edilebilir, çünkü tedaviler fetüs hala anne karnındayken veya doğumdan hemen sonra gereklidir.

Koşulların her biri birbirinden farklı olsa da ortak bir nokta vardır; Düzenli doğum öncesi sağlık kontrolü önemlidir. Kadınlar gebelikte riskli durumlarını azaltmak için neler yapabileceklerini önceden kadın doğum doktoru ile görüşebilir ve herhangi bir sağlık sorunu varsa tedaviye başlayabilir.

Gebelikte riskli durumlar nelerdir oldukça merak edilen bir konudur. Yüksek riskli gebelik doktoru arayışınız bulunmaktaysa Op. Dr. Hasan Ulaş Başyurt – Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Hızlı bir şekilde randevu alabilir ve detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Daha fazlası için tıklayınız: https://opdrhasanulasbasyurt.com/gebelik/

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir