İdrar kaçırma, tıbbi ismiyle üriner inkontinans olarak bilinen ve her yaşta görülmesi muhtemel olan bir rahatsızlıktır. Kişiler istemsiz ve kontrol edilemez bir şekilde idrar kaçırma olayını yaşarlar. Sürekli tekrarlama durumunda bir hastalık olarak teşhis konulur. İdrar kaçıran kişinin hayat konforu olumsuz yönde etkilenir, sosyal ve psikolojik problemlere yol açar.

İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar kesesi veya idrar torbası olarak halk arasında bilinen mesane; idrarın biriktiği yerdir. Mesanede bulunan kasların kontrolü sinirler ve beyin tarafından kontrol edilir. Normal tanımlanan mesaneler, esneklik sağlar ve basınç artışını engeller. Bu sayede mesane altında yer alan kaslar ile kese ağzı kapalı durumda kalır.

İdrar kaçırma her yaşta görülebilmekle beraber ileri yaşlarda görülme oranı daha fazladır. Görülme ihtimali daha az olsa da genç yaşlarda mesane sarkması gibi farklı nedenler dolayısıyla idrar kaçırma görülebilmektedir.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

Pek çok farklı faktöre bağlı olarak idrar kaçırma görülebilmektedir.

Birkaç örnekle idrar kaçırma nedenleri;

  • İdrar torbasında meydana gelen enfeksiyon nedeniyle gelişen skar doku tabakası
  • Felç
  • Multipl Skleroz hastalığı
  • Parkinson
  • Yaşlılık nedeniyle görülen bunama yani demans
  • Omurilik dokusunda meydana gelen hasarlar
  • Antidepresan, idrar söktürücü vb. ilaçların kullanımı
  • Depresyon hali,
  • Guatr rahatsızlığı…

Nedeninin belirlenmesi için doktor muayenesi sonrasında yapılacak birkaç tahlil ve test gerekir.

İdrar Kaçırma Türleri Nelerdir?

  1. Gerçek Sters İnkontinans

Mesane ve üretra arasında yer alan yapının normal sayılan anatomik açısını kaybetmesi sonucunda ortaya çıkar. Açı değişikliği nedeniyle basınç kontrolü sağlanamaz ve idrar kaçırma görülür. Çoğu idrar kaçırma vakasında ana sebep gerçek stres inkontinans olarak teşhis edilmektedir.

Öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma gibi olağan durumlar gerçek stres inkontinans sonucunda idrar kaçırma nedeni olabilmektedir.

  • Detrussor İnstabilitesi

İdrar torbası kasılmalarında iltihap ve tümör oluşumu gibi farklı sebepler dolayısıyla duyusal sıkışma görülebilmektedir. Kişiler mesane kontrolü sağlayamaz ve idrar kaçırma görülür. Mesane sinirlerinde meydana gelen bu bozukluğun sebebi, MS hastalığı gibi rahatsızlıklar dolayısıyla da ortaya çıkabilmektedir.

İdrar Kaçırma Belirtileri

  • Stres tipi idrar kaçırma: gülme, hapşırma vb. durumlarda görülen en yaygın tiptir.
  • Yetişememe durumu ile idrar kaçırma: kişiler lavabo ihtiyaçlarını fark ettikten sonra lavaboya yetişemezler.
  • Karışık tip idrar kaçırma: her iki tip kaçırmanın bir arada görülmesidir.

İdrar Kaçırma Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Doktor muayenesi sonucunda ilaçla veya cerrahi müdahale ile hastalığın tedavi edilmesine karar verilir. Bu karar genelde radyolojik görüntüleme sonrasında verilmektedir. 

Jinekolojik muayene sonucunda mesane sarkması, rahim sarkması durumlarının varlığı sorgulanır. Ameliyat ihtimalinin olası sonuçları değerlendirilir. Nadir de olsa ürodinami testi istenebilir. Enfeksiyon durumu bu sayede etkisiz hale getirilir. Ultrason vasıtasıyla mesane içinde artık idrar sorgulanır.

Ameliyat sonucunda yüzde 95 oranında başarı elde edilir ve işlem yaklaşık 15 dk sürer.

Aktiflik durumunda fazla aktif mesaneye sahip olan ve acil sıkışma nedeniyle idrar kaçıran hastalarda ameliyat tercih edilmez. İlaç tedavisi ve nedene bağlı cerrahi müdahale ile tedavi adımları izlenir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/idrar-kacirma/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir