Farklı nedenlere bağlı olarak kadınlarda laparoskopik histerektomi, halk arasında bilinen ismiyle kapalı rahim alma ameliyatı uygulanmaktadır. Kapalı biçimde uygulanan histerektomi sonrasında enfeksiyon oluşma oranı oldukça düşüktür. Yaraların küçük olma durumu veya ameliyatın streil ortamda gerçekleşmesi durumunda enfeksiyon riski düşmektedir. Kapalı rahim ameliyatı sonrasında rahimde küçük yaralar bulunmaktadır. Her açık yarada enfeksiyon oluşabilmektedir. Bu nedenle laparoskopik histerektomi ameliyatı geçiren kişilerin birkaç faktöre dikkat etmesi gerekmektedir. Bu faktörler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Ameliyat sonrasında taburcu olan hastanın kalacağı mekân oldukça temiz ve hijyenik olmalıdır. 
  • Hasta tuvalet ihtiyacını giderdikten sonrasında kişisel temizliğine çok fazla önem vermelidir. Özellikle vajina temizliğinde ön taraftan arkaya doğru yapılmalıdır. 
  • Hekim tarafından verilen ilaç ya da ağrı kesiciler düzenli şekilde kullanılmalıdır. Fakat hasta şiddetli ağrı hissediyorsa mutlaka ameliyat olduğu hekime başvurmalıdır.
  • laparoskopik histerektomi diğer ameliyatlara oranla küçük yaralar içermektedir. Her ne kadar de bu yaralar küçük olsa da kapanması ve tamamen iyileşmesi için hastanın bir süre ağır yükleri taşımaması gerekmektedir. 
  • Hastanın tuvalet ihtiyacını giderme sırasında kendisini zorlamaması gerekmektedir.
  • Ameliyat sonrası hastanın kabızlık sorunu yaşamaması açısından bol sıvı tüketmeli ve yemeklerinde çorba gibi ürünler tercih etmesi gerekmektedir. Kabızlık oluşması halinde doktorla görüşülmelidir.
  • Ameliyat sonrasında hekimin söylediği aralıklar boyunca kontrollere aksatılmadan gidilmelidir.
  • Ameliyat sonrasında rahime su kaçmamalıdır. Aksi halde rahime kaçmış olan su içerisindeki bakteriler etrafa yayılarak ameliyatlı bölgenin enfeksiyon kapmasını sağlamaktadır. Bu nedenle hasta duş alacağı süreci doktora danışmalıdır. Genellikle hasta taburcu edildikten 48 saat içerisinde duş almamalıdır. Ayrıca denize ya da havuza girmek için ameliyattan 3/4 hafta sonra izin verilir. 
  • Hastanın cinsel ilişkiye girmesi enfeksiyon oranını yükseltmektedir. Bu nedenle 1 ile 1,5 ay sonra hasta cinsel ilişkiye girebilir. Detaylı süreç için doktora danışılabilirsiniz. 
  • Taburcu sonrasında hastanın sık, sık yürüyüş yapması gerekir. Rutin yürüme aktivitesi ise hastanın iyileşmesini hızlandırır. 
  • Vajinada kanama ya da akıntı oluşması durumunda hastanın doktora başvurması gerekmektedir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Kapalı rahim alma ameliyatı (laparoskopik histerektomi) kadınlarda şu gibi durumlar söz konusu ise uygulanmaktadır;

  • Adenomyozis; kontrolsüz şekilde dokulara ilerleyen endometriyumuna bağlı olarak rahimde bulunan kasların büyümesi sonucunda oluşur. İyi huylu olarak bilinen bu hastalık bazı durumlarda alınmalıdır. Hastalığın alınması içinse laparoskopik histerektomi uygulanır.
  • Premalign Lezyonlar; Rahim içerisinde çıkmaktadırlar. Bu lezyonlar çoğu zaman kötü huylu tümörlerin oluştuğunu bildirmektedir. Yayıldığı bölgelerin ve biçimine bağlı olarak lezyonların alınması gerekmektedir. 
  • Miyom; İyi huylu tümör olarak da bilinmektedirler. Rahmin birçok farklı yerinde çıkabilmektedir. Genellikle zarar vermeyen türlerden olsa da çoğu zaman kanseri oluşturmaktadır. Hastanın sırt ağrısı, regl döneminde ağrılı ve düzensiz kanamalar ya da cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı hissetmesi durumunda alınması gerekmektedir.  
  • Pelvik Inflamatuar Hastalıklar; Rahim çevresinde oluşan hastalıkların ilerlemesi durumunda kapalı rahim alma ameliyatı gerçekleştirilmelidir. 

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Sonrasındaki Süreç 

Laparoskopik Histerektomi ameliyatı hastalara minimum seviyede ağrı hissettiren ve az komplikasyon gösteren hasta dostu ameliyat türüdür. Kapalı rahim alma ameliyatı genel olarak 60 dakika ya da 2,50 saat sürebilmektedir. Ameliyattan sonra 2 gün içerisinde hasta taburcu edilmektedir. Bu ameliyat sonucunda oluşan yaralar iz bırakmamaktadır. İyileşmesi zorlu olmayan türdendir. Özellikle hastanın ameliyat sonrasında düzenli yürüyüş yapması durumunda iyileşmesi oldukça hızlanmaktadır. İlaçlara ve farklı faktörlere dikkat edilmesi durumunda olumsuz sorunlarla karşılaşmak söz konusu değildir.

Daha fazla detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kapali-rahim-alimi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir