Rahim Ağzı Yarası Nedir, Neden Olur? Kadın üreme organı olan rahim bölgesinde çeşitli hastalık veya tahribatlar meydana gelebilmekte ve bu hasarlar tedavi edilmediğinde yaşam konforunu bozmanın yanı sıra, ciddi başka hastalıklara dönüşebilmektedir. Rahim ağzı yarası da, bu tahribatlardan birisi olarak ön plana çıkar. Görülme sıklığı yaklaşık her 2 kadında 1 olan rahim ağzı yarası, cinsel hayatı aktif olan kadınlarda sıkça görülmektedir.  İzmir kadın doğum doktoru tarafından kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilen rahim ağzı yarası, teşhis ve tedavisi ihmal edilirse, rahim içlerine kadar ulaşıp, geri dönülmesi zor hasarlar bırakabilir.

Rahim Ağzı Yarası Nedir?

               İsmiyle kendisini açıklayan Rahim Ağzı yarası, rahim bölgesinin ağız kısmında, çoğunlukla iltihaba bağlı olarak oluşur. İltihap oluşma nedenleri oldukça çeşitlenmekle birlikte, genellikle travma ya da enfeksiyona bağlı olarak gelişir. Cinsel ilişkilerin gereğinden fazla sıklıkta/sertlikte yapılmasına bağlı olarak rahim ağzı yarası oluşabilmektedir. Yine çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzı bölgesinde iltihap oluşumu gerçekleşebilir. Rahim ağzı yarası çıplak gözle görülebilir nitelikte olabileceği gibi rahim iç bölgesinde olup görülmeye de bilir. Elbette bir takım rahim ağzı yarası belirtileri bulunmakla birlikte İzmir kadın hastalıkları doktoru tarafından kolaylıkla teşhis edilebilir.

               Rahim ağzı yarası çıplak gözle görülememesi durumunda bir takım belirtiler ile ipuçları vermektedir. Bu belirtileri yaşayan kadınlar İzmir jinekolog randevusu alarak muayene olabilir ve görüntüleme teknikleri sayesinde rahim ağzı yarası olup olmadığını netliğe kavuşturabilir.

– Bel ağrısı

– Genital bölgede yanma ve kaşıntı hissi

– Cinsel ilişki yaşarken ağrı hissi ve/veya sonrasında vajinal kanamalar

– Adet dışı ya da adetten hemen sonra kanama görülmesi

               Rahim ağzı yarası akıntıları genellikle kokusuz olmakla birlikte, normalden daha yoğun kanama olmasıyla ayırt edilebilir. Bu şikayetleri yaşayan kadınların en kısa sürede jinekolog İzmir arayışına çıkması ve muayene olması gerekir. Rahim ağzı yarası tedavi edilmediği takdirde yumurtalıklara kadar ulaşabilmekte ve ciddi hasarlar bırakabilmektedir. Yaklaşık olarak her 2 kadından 1’inde görülen yaraların teşhis ve tedavisi kolaydır. Bu nedenle bu basit tedavilerden kaçınmayarak daha ileri hastalıkların önlenmesi gerekmektedir.

Rahim Ağzı Yarası Nedir, Neden Olur?

Rahim Ağzı Yarası Neden Oluşur?

               Aktif cinsel yaşantısı olan kadınların neredeyse yarısında görülen rahim ağzı yarasının iki temel oluşma nedeni bulunmaktadır: İltihap ya da zorlama. Rahim ağzı dokusu doğal olarak epitel adı verilen bir doku ile kaplanmış haldedir. Epitel doku, rahim ağzını iltihaplara karşı korumaktadır. Ancak zorlanma, doğum ya da enfeksiyon gibi nedenlerle bu doku zayıflamakta ve bu bölgede bakteri oluşumuna uygun hale gelebilmektedir. Bu şekilde ortaya çıkan rahim ağzı yaraları iltihap sonucu oluşan yaralar olarak değerlendirilir. Ayrıca zorlanma sonucu oluşan yaraların da, sonuç itibariyle iltihaba neden olduğunu ve bu şekilde yara oluşumu meydana geldiğini belirtmek gerekir. İltihap şeklinde oluşan yaraların bir diğer nedeni, pedlerin hijyensiz ve uzun süre kullanımından kaynaklanır.

               Birden fazla partnerle ve/veya sık sayıda cinsel ilişki yaşanması durumunda da, rahim bölgesindeki zorlanmaya bağlı olarak yırtılma ve yaralar oluşabilmektedir. Bu yaralar da iltihaba dönüşerek yine rahim ağzı yarasına dönüşebilir. Tek partnerle ve normal sıklıkta yapılan cinsel ilişkilerde ise birleşmenin sert yapılması, gerekli yumuşama sağlanmaması gibi nedenlerle yırtık ve zorlanmalar rahim ağzı yarasına yol açabilmektedir. Bunlarla birlikte, normal doğum esnasında gerçekleşen yırtıklar da rahim ağzı yarasına dönüşebildiği İzmir kadın doğum doktoru olan herkesin deneyimiyle sabittir.

               İltihap ve zorlanma dışında ortaya çıkabilen rahim ağzı yaralarının bir başka nedeni ise kimyasal ya da alerjik etkenler olarak belirlenebilir. Kondomlar üzerinde yer alan bir takım kimyasallar bazı kadınlarda rahim ağzı yarası yapabilmektedir. Bu gibi durumlarda marka değişimi denenmeli, sonuç alınamıyorsa farklı korunma yöntemleri tercih edilmelidir. Buna ek olarak, bazı ilaç, krem vb. maddeler nedeniyle rahim bölgesinde alerjik reaksiyonlar görülerek rahim ağzı yarasıyla karşılaşılabilmektedir.

Rahim Ağzı Yarası Kendiliğinden Geçer mi?

               Rahim Ağzı yaralarının kendiliğinden geçmesini beklemek, yalnızca hastalığın ilerlemesine yol açmaktadır. Bu nedenle sayılan rahim ağzı belirtileri görülüyorsa, kısa sürede İzmir jinekolog randevusu alarak tetkik yaptırılması önemlidir. Vücuttaki diğer enfeksiyon ve iltihapların tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanırken, rahim ağzı yarası için yakma ve dondurma tedavileri mevcuttur. Lazerle yakma tedavisi, acısız ve ağrısız olarak anestezi gerekmeksizin yapılabilen etkin ve yaygın bir tedavidir. Aynı şekilde dondurma tedavisi de yine jinekolog İzmir uzmanları tarafından kolaylıkla yapılarak etkili sonuçlar alınabilmektedir. Bu sebeple rahim ağzı yarası şüphesi olan kadınların, rahim ağzı yarası ilerlemeden tedavi olması gerekmektedir.

               Rahim ağzı yaraları zamanında tedavi edilmezse, yumurta içlerine kadar ilerleyerek yumurtalık kanserine kadar götürebilmektedir. Elbette kısa sürelerde bu gibi olumsuz durumlar beklenmemekle birlikte, uzun yıllar süren yaraların kansere dönüşme ihtimali olduğu unutulmamalı ve ihmal edilmeden tedavisine başlanmalıdır.

Rahim Ağzı Yarası Gebeliği Engeller Mi?

               Rahim ağzı yaraları, gebeliği engellemektedir. Ayrıca gebeliği engellemenin yanı sıra, mevcut gebeliklerin erken sonlanmasına da neden olabilir. Düşük adı verilen sürecin nedenlerinden birisi olan rahim ağzı yarası, düşük olmadan da erken doğuma yol açabilir. Bu gibi nedenlerle gebe olsun veya olmasın tüm kadınların İzmir kadın hastalıkları doktoru tarafından yıllık muayenelerini yaptırmaları ve varsa yaraların tedavisini yaptırması önerilir.

               Ayrıca rahim ağzı yaralarının zamanında müdahale edilmemesi durumunda kadınlarda kanser hastalıklarına yol açabilmesinin yanında, kısırlığa yol açtığına dair de ciddi bulgular mevcuttur. Hem bireysel sağlık açısından hem de gebelik planları/hayallerin gerçekleşmesi açısından bir engel teşkil eden rahim ağzı yarası tedavisi kolay olduğundan, aksatılmaması gerekir.

Rahim Ağzı Yarası Kanama Yapar MI?

               Rahim ağzı yarasının en önemli belirtilerinden 4 tanesinin 2’sinin kanama olduğu görülür. Bu nedenle normal sürecin dışında gerçekleşen kokusuz kanamalar rahim ağzı yarasına işaret etmektedir. Rahim ağzı dokusunda gerçekleşen tahribatlar, genital bölgede akıntıya neden olarak kendisini göstermektedir.  Ayrıca gebelik oluşumunu engellediği  ve düşük tehlikesine yol açtığı belirtilen iltihapların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi kadın ve varsa bebek hayatı açısından büyük önem arz ettiği görülmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir