Tüp Bebek Hakkında Merak Edilenler.    Normal ya da doğal yollar olarak adlandırılan şekilde çocuk sahibi olamayan çiftlerin en çok başvurduğu doğum destek modeli tüp bebektir. Bu şekilde gebe kalınan bebeklerin, çiftin kendi çocuğu olduğunu ve yalnızca döllenme desteği sağlandığını belirtmekte yarar vardır. En temel haliyle İzmir kadın hastalıkları doktoru ve profesyonel ekip tarafından yapar ortamda babanın spermlerinin annenin yumurtasıyla birleştirilmesi esasına dayanmaktadır.

Tüp Bebek Nedir?

               Doğal cinsel birleşme yoluyla çocuk sahibi olamayan çiftler, İzmir kadın doğum doktoru müracaatı sonrasında, hekim tarafından önerilmesiyle tüp bebek tedavisine yönlendirilir. Yapılan işlem en basit şekilde, baba adayının meni sıvısında bulunan spermlerin, laboratuar ortamında anne adayının yumurta hücresiyle birleşmesi sağlanmaktadır. Burada elbette çok sayıda teknik detay ve değişken faktör devreye girmektedir. İlk olarak baba ve anne adayı ile ilgili temel bilgileri paylaşmak gerekir.

               Erkeklerde sperm üretimi yaşam sonuna kadar devam ettiğinden, erkeklerde keskin bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Vücutta sperm bulunduğu sürece tüp bebek tedavisi gerçekleştirilebilir. Hatta sperm sayısının azlığı ya da hareketli spermlerin azlığı gibi durumlarda bir takım cerrahi müdahaleler yardımıyla çocuk yapmaya elverişli spermler ele geçirilerek annenin yumurtasına enjekte edilebilmektedir. Baba adayının sperm sayısı ya da mevcut spermlerin hareketlilik seviyesi az olması durumunda mikroenjeksiyon adı verilen yöntemle meni içerisindeki üretkenliğe elverişli spermler alınabilmektedir. Meni sıvısında sperm hücresine rastlanılmaması durumunda da cerrahi yollarla testis içerisinden doğuma elverişli sperm elde etmek mümkündür.

               Öte yandan anne adayı olan kadınların, hayatı boyunca kullanacağı tüm yumurta hücreleri doğumla birlikte vücudunda bulunmakta ve hiçbir şekilde üretimi yapılmamaktadır. Bu nedenle kadınlarda 40-45 yaşından önce tüp bebek sahibi olunması önerilir. 45 yaşından sonra doğuma elverişli yumurta hücresi bulunma ihtimali %1 seviyelerine kadar düşmekte olup, 30 yaş öncesinde bu oran %60 seviyelerindedir. 30-40 yaş aralığında ise %35 oranında başarılı gebelik sağlanabilmektedir.

Tüp Bebek Nasıl Olur?

               Merkezimizde bulduğunuz jinekolog İzmir ilinde tüp bebek tedavisi alanında deneyimli ve yetkin olup, başarılı işlem sayısı oldukça yüksektir. Baba adayının ejakülasyon (boşalma) yöntemiyle meni sıvısı alınarak içerisindeki spermlerin laboratuar ortamında ayırt edilmesiyle tüp bebek tedavi süreci başlamaktadır. Ardından anne adayının rahim içine ulaşarak yumurta hücreleri alınmaktadır. Yapay bir ortamda döllenme sağlanarak embriyo oluşumu sağlanır. Son olarak ise elde edilen embriyo anne rahmine enjekte edilerek gebelik başlatılır. İzmir jinekolog tarafından bu şekilde sağlanan gebeliğin, bu süreçten sonra normal bir gebelikten farkı ve ekstra bir riski olmadığı bilinmelidir. Normal bir gebelikte ne kadar risk mevcutsa, tüp bebek yoluyla sağlanan gebeliklerde de aynı riskler mevcuttur. Tüp bebek düşüklerinin daha çok olduğuna dair bulgular olmakla birlikte, daha sonra yapılan çalışmalarda bu düşüklerin gebelik öncesinde var olan kadın hastalıklarına bağlı olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Bu nedenle tüp bebek düşük riski, normal gebeliklerle aynı oranda kabul edilmektedir. Ayrıca tüp bebekle gebe kalındıktan sonra embriyo rahim duvarına tutunduktan sonra, annenin günlük yaşamına kısıtlama olmaksızın devam edebileceğinin belirtilmesi gerekir.

               Tüp bebek döllenme süreçleri ise iki aşamada yönetilebilmektedir. Klasik yöntem adı verilen döllenme metodunda, sperm hücreleri ve yumurta hücreleri laboratuar ortamında serbest bırakılarak doğal bir döllenme olması hedeflenmektedir. Alternatif olarak mikroenjeksiyon metodunda ise, sperm hücreleri embriyolog tarafından yumurta içerisine enjekte edilerek döllenme süreci kesin olarak sağlanır.

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?

               İzmir kadın hastalıkları doktoru tarafından yönetilen tüp bebek sürecinde en önemli görevlerden birisi de embriyologa düşmektedir. Döllenme sürecinin yönetilmesinden sorumlu olan embriyolog, deneyimi ve bilgisi doğrultusunda en kaliteli sperm hücresini ve doğuma en elverişli yumurta hücresini seçebilir. Bu sayede elde edilebilecek en sağlıklı gebelik oluşturulabilir.

               Tüp bebek aşamalarına başlamadan önce, baba ve anne adayının ön hazırlık süreci bulunmaktadır. Öncelikle 35 yaşın altındaki anne adaylarının, bilinen bir doğuma engel hastalığı olmaması halinde, 1 yıl korunmasız ilişki yaşaması ve bu sürede gebe kalamaması halinde tüp bebek sürecini değerlendirmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. 35 yaşın altında olsa da, alternatif tedavilerle normal gebelik hedefleyen anne adaylarının ise deneme süresini 6 ay ile sınırlı tutarak, yaş sınırına takılmadan tüp bebek tedavisine başlaması önerilebilir.

               Tüp bebek tedavisine karar verdikten sonra baba adayı, alternatif yöntemler ile sperm kalitesi ve hareketlilik oranını artırabilir. Bu süreçte anne adayının ise protein ağırlıklı beslenmesi önerilmektedir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra İzmir kadın doğum doktorunun da onayıyla tüp bebek süreci başlatılabilir. Tüp bebek tedavisinde ilk olarak babanın sperm hücreleri alınır. Ardından annenin yumurta hücreleri ağrısız bir şekilde, genellikle anestezi altında, rahim içerisinden çıkarılarak laboratuar ortamına aktarılır. Klasik ya da mikroenjeksiyon metotlarıyla döllenme sağlandıktan sonra embriyo oluşumu beklenir. Oluşan embriyo anne rahmine bırakılarak gebelik sağlanmış olur.

               Tüp bebek ile bu şekilde gebe kalındıktan sonra, birkaç hafta cinsel ilişkiden uzak durulması önerilmektedir. Bu konuda bilimsel bir çalışma bulunmamakla birlikte, jinekolog İzmir uzmanları tecrübelerine ve bilgi birikimlerine dayanarak yumurtanın rahim duvarına tutunmasından emin olunması ve erken düşük risklerini önlemek adına döllenme sonrası birkaç hafta cinsel diyet tavsiye etmektedir.

               Tüp bebek kaç kez denenir konusunda ise, genel uygulama 3 kez denenmesi yönündedir. Teknik ve pratik olarak 3. seferden sonraki denemelerde başarılı gebelik elde edilme ihtimali olmakla birlikte, çiftler için artan maliyet nedeniyle 3 kez başarısız sonuçlanan tüp bebek denemelerini dördüncü kez denemeler tavsiye edilmemektedir. Yine de çiftin isteği doğrultusunda daha fazla deneme yapılabilir ve başarılı gebelik elde edilebilir.

Tüp Bebek Hakkında Merak Edilenler

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar?

Tüp Bebek Hakkında Merak Edilenler. İzmir jinekolog uzmanları tarafından, tüp bebek tedavi sürecinde bir takım ilaçlardan destek alınmaktadır. FSH hormonu takviyesi odaklı ilaçların ve düşük önleyici etkisiyle bilinen Progestan ilacının yanı sıra, folik asit kullanımı da oldukça yaygındır.

Tüp Bebek Fiyatları

               Tüp bebek karar aşamalarını geçen ve tüp bebek desteği almak isteyen çiftleri ilgilendiren bir diğer önemli konu ise tüp bebek fiyatları olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda sayılan tedavilerden hangilerinin kullanılacağı, anne ve babanın çocuk sahibi olmaya ne düzeyde elverişli olduğu, ekstra cerrahi ya enjeksiyon işlemlerinin yapılıp yapılmayacağı gibi çok sayıda değişkene bağlı olarak tüp bebek fiyatları değişebilmektedir. Bununla birlikte, özel sağlık sigortaları tüp bebek tedavilerinin de bir kısmını karşılayabilecek şekilde düzenlenebilmekte ve bu da anne-baba adaylarının maliyetini ciddi ölçüde etkilemektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir