Rahim Duvarı Kalınlaşması Jinekolojik hastalıklar arasında yer alan Rahim Duvarı Kalınlaşmasının tıp literatüründeki adı endometrial hiperplazi olarak geçmektedir. Doğum organı olarak da bilinen rahim, menstrüasyon döneminde her ay kalınlaşıp incelmektedir. Östrojen ve progesteron adı verilen hormonlar arasındaki dengeyle yönetilen bu süreç, kadın hayatında oldukça sıradan bir süreci ifade etmektedir. Bununla birlikte, İzmir kadın hastalıkları doktoru çeşitli nedenlere bağlı olarak bu hormonal dengenin bozulması, rahim duvarının normalden fazla kalınlaşması sonucu tekrar incelme gerçekleşmediğini belirtmektedir.

               Bilindiği üzere adet döngüsü, kadın vücudunun her ay kendini hamile kalacak gibi hazırlaması sonucu meydana gelmektedir. Yumurta hücreleri rahim duvarına tutunmakta ve bu tutunmayı sağlamlaştırmak için östrojen hormonu yardımıyla duvar kalınlaşmaktadır. Gebelik gerçekleşmemesi durumunda ise progesteron hormonu devreye girerek bu duvarı yeniden inceltmekte ve kullanılmayan yumurta hücresini duvar kalıntılarıyla birlikte adet kanaması olarak dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Rahim duvarı kalınlaşması olarak bilinen endometrial hiperplazi hastalığı, duvarın yeniden incelememesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. İzmir Kadın doğum doktoru tarafından tedavi edilmediğinde ciddi kan kayıplarına, kanser hastalığına ve ölüme kadar götürebilen bu hastalık; içinde bulunduğu evresine, kalınlık düzeyine, kadının yaşına bağlı olarak ilaçlarla ya da cerrahi yollarla tedavi edilebilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

               Kadın vücudunda mükemmel bir uyum içinde çalışan östrojen ve progesteron adı verilen hormonlar adet sürecini kusursuz bir şekilde yürütmektedir. Adet döngüsü, kadının her ay hamile kalacakmışçasına hazırlık yapmakta ve buna bağlı olarak östrojen adı verilen hormon, rahim duvarını kalınlaştırarak yumurtanın buraya tutunmasını sağlamaktadır. Gebeliğin olması için gerekli olan bu durum, gebelik oluşmadığı durumlarda tersine çevrilerek denge sağlanır. Adet süresince herhangi bir sperm hücresiyle buluşmayan yumurta hücresi, rahim duvarından ayrılır ve adet kanaması başlatılır. Bu süre zarfında progesteron adı verilen hormon devreye girerek rahim duvarının tekrar incelmesini sağlar. Bu süreci sekteye uğratacak her türlü hastalık ve dengesizlik sonucu ise rahim duvarı kalınlaşması meydana gelmektedir.

              Bu hastalığın çeşitli nedenleri bulunmakla birlikte, tüm nedenlerin hormonal dengesizlik altında birleştiği yönünde İzmir jinekologları arasında fikir birliği sağlamaktadır. Endometrial hiperplazi, östrojen ve progesteron hormonları arasındaki çalışma dengesinin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Karaciğer hastalıkları, tiroid hastalıkları ve obezite gibi sorunlara bağlı olarak bozulan hormon dengesi, rahim duvarı kalınlaşmasına yol açabilmektedir. Bu nedenle kadınların düzenli olarak hormon dengesini kontrol ettirmesi önem arz etmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nelere Sebep Olur?

               Ergenlik çağının başlamasıyla birlikte kadın üreme organı olan rahim bölgesinde önemli değişiklikler görülür. Menopoz dönemine kadar devam ve adet döngüsü olarak adlandırılan bu süreç, kadın hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Hormon düzeylerindeki denge bozulmasına bağlı olarak gelişen, teşhis ve tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Zamanında tanı konulup tedavisine başlandığında kadın hayatı için bir tehlike arz etmeyen bu durum, görmezden gelinmesi durumunda rahim kanserine kadar götürebilir. Bu nedenle aşağıda sayılacak olan belirtilerin görmezden gelinmemesi ve İzmir kadın hastalıkları doktoruna muayene olunması gerekir. Rahim duvarı kalınlaşması teşhis ve tedavisinin aksatılması/ihmal edilmesi durumunda ölümle sonuçlana bilen kanser hastalıklarıyla sonuçlanabilir. Yoğun kanamalar şeklinde görülen hastalığın tedavisindeki gecikmeler, yüksek miktarda kan kaybına bağlı olarak karaciğer veya safra kesesinde de ciddi hasarlara yol açabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri

               Zamanında tanılanmadığı takdirde ölüm dahil olmak üzere oldukça olumsuz etkileri olabilen rahim duvarı kalınlaşması belirtileri, kadınlara önceden haber vermektedir. Bu belirtilerin ciddiye alınması, bir ya da birkaç kez görülmesi halinde en kısa sürede kadın doğum doktoruna görülmesi çok önemlidir. Aşağıda sayılacak olan belirtileri haiz kadınların ivedilikle İzmir kadın doğum doktoru tarafından muayene olarak şikayetlerini net bir dille belirtmeleri gerekir.

– Adet düzensizliği

– Normalden daha ağrılı adet süreci

– Adet kanamaları dışında leke ya da kanama görülmesi

– Uzun süren ve artan miktarlarda adet kanamaları

– Cinsel ilişki sonrası kanamalar

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

               Rahim duvarı kalınlaşması teşhis ve tedavisi belirtilerin kadın tarafından fark edilmesi ve hekime müracaat edilmesi başlar. Rahim duvarı kalınlığı ölçülmesi için ultrason tekniklerinden yararlanılır. Ayrıca kanser riskine karşı tümör incelemesi de yapılır ve bir kitleye rastlanması halinde biyopsi yapılarak tehlike arz edip etmediği incelenir. Gerekli görülmesi halinde kitle (tümör) jinekolog İzmir merkezinde cerrahi yollarla alınabilmekte, tedavi edilemeyen durumlarda ise rahmin alınması söz konusu olabilmektedir. Rahim alındıktan sonra, hiçbir şekilde gebelik oluşma ihtimali kalmayacağından, özellikle yaşı genç ve çocuk sahibi olmak isteyen bayanlarda son çare olarak düşünülmektedir.

               Rahim duvarı kalınlaşması (endometrial hiperplazi), hormon dengesizliğine bağlı olarak ortaya çıktığı bilindiğine göre, yapılacak en basit tedavi elbette hormon tedavisidir. Çoğunlukla progesteron hormonu yetersizliği ya da az salınımı nedeniyle gelişen hastalığın tedavisinde progesteron artırıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bununla birlikte kimi vakalarda sürülerek uygulanan kremler veya enjeksiyon yoluyla tedavi yoluna gidilebilmektedir.

               Bitkisel çözümlü tedavilerin de sorulduğu rahim duvarı kalınlaşmasında, bitkisel bir tedavi olmadığı, ancak tedavi süresince bitkisel ürünlerden destek alınabileceği söylenebilir. Hiçbir bitkisel ilaç ya da tedavinin, progesteron hormonu üretmediği ya da vücuda progesteron girişi sağlamadığı bilinmelidir. Bununla birlikte ıspanak, ceviz, karalahana ve kabuklu yemişlerin yanında C vitaminin yönünden zengin gıdalar da progesteron üretimini destekleyici etkiler yapabilmektedir. Ancak rahim duvarı kalınlaşması tedavisi için mutlaka ilaç tedavisi gerektiği vurgulanabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebeliğe Engel Mi?

               Rahim duvarı kalınlaşması hastalığının adet döngüsü içerisinde oluşan normal sürecin sekteye uğraması şeklinde kendini gösterdiği bilinmektedir. Buna göre, adet döngüsü de sekteye uğrayacak olup gebeliğe engel teşkil edebilmektedir. Kendini her ay hamile kalacak gibi düzenleyen rahim içi, duvarın kalınlaşmasıyla yumurtanın tutunmasını sağlamakta ve hamilelik oluşmadığında eski haline dönmektedir. Rahim duvarı kalınlaşmasından muzdarip kadınlarda ise, yumurta hücresi ölmesine rağmen rahim duvarı incelmediği için buraya yeni yumurta ulaşmaz ve bu durum da gebeliğe engel teşkil edebilmektedir. Burada şunu da vurgulamak gerekir ki, doğum yapmamış (ya da hamile kalmamış) kadınlar için nispeten daha fazla risk taşımaktadır.

               Öte yandan rahim duvarı kalınlaşması yaşayan kadınların cinsel ilişki yaşaması önerilmemektedir. Ancak cinsel ilişki yaşamayla endometrial hiperplazi hastası olmak arasında bir neden-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır. Yani hiç ilişki yaşamamış bir kadın ile, düzenli ilişki yaşayan kadınlar arasında riski açısından bir fark bulunmamaktadır. Her ikisi de bu hastalıktan muzdarip olabilmektedir. Bu nedenle yukarıda bahsedilen belirtileri gösteriyorsanız, en kısa sürede bir jinekolog İzmir arayışına girerek kontrol edilmenizde yarar olabilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir