Normal Doğum Yapanlar Neden Daha Sağlıklıdır?

Gebeler, ya normal doğum yani vajinal doğum veya sezaryeni doğum yapmak için seçerler. Saydığımız iki çeşit teknik de bebeği dünyaya sağ salim getirmeyi amaçlar. Normal doğumdaki tehlikelerin olduğu durumlarda gebeye sezaryenle doğum yaptırılır. Sezaryenle doğum yapılacak ise bu durumun çok önceden belirlenmiş olması gerekir ve gereken tıbbi denetimlerin yapılması gerekmektedir. Sezaryenin bazı annelerin dar bir üreme organına sahip olması gibi bir durumda gerçekleştirildiği de görülür. Şayet bebeğin kafası normal doğum için gerekli pozisyonda değil ise ve anne karnında bebeği döndürme çabaları yetersiz kaldı ise sezaryen tekniği kullanılır. Bazı hallerde doktor annenin hatta bebeğin sağlığını düşünerek sezaryenle doğumun gerekliliğini savunur. Çabucak ve plan yapmadan sezaryenle doğum gerçekleşir. Bu hızlı ve çabuk karar doğumun aşırı yavaş bir şekilde gerçekleşmesi ya da bebeğin oksijensiz kalması durumunun yaşanması ile normal doğum yapılamayabilir. Bu durumlar sezaryenle doğum yapılması için gerekli mühim nedenlerdendir.

Sezaryenle doğum genellikle güvenilir bir doğum tekniğidir. Bazı zamanlar ise mühim tehlikeler taşımaktadır. Çok büyük bir cerrahi müdahaledir ve annenin karnının sezaryenle açılmış olması, bebeğin uterutan çıkartılması işlemdir. İlk doğumunda sezaryeni tercih eden kadınlar genellikle sonraki doğumlarında da sezaryeni tercih etmektedirler. Örneğin ABD’de her 3 bebekten 2’si sezaryen doğum ile dünyaya gelmektedir. Ancak genellikle normal doğumun sezaryene göre çok daha doğal olduğu kabul görmüştür. Kadınların doğa ananın istediği bir şekilde doğum yaptıklarına inanırlar. Ama ister normal doğumla ister sezaryenle yani nasıl olur ise olsun annenin nasıl doğum yapacağını bilip ve onu belirleyebilmesi çok mühimdir.

Vajinal Doğum

Çok uzun ve zorlu bir süreç olarak bilinir. Fiziki olarak anneyi ve bebeği yorabilir. Ancak faydalarından biri söyleyecek olur isek sezaryene göre hastanede kalma süresinin çok daha kısa olmasıdır. Vajinal doğumda hastanede kalma zamanı genellikle 24 saat ile 48 saat arasında olmaktadır. Ancak anne kendini iyi hissediyor ise veya bebeğin durumu iyiyse çok daha kısa sürede de çıkabilir. Sezaryenle yapılan ameliyat tehlikelerini vajinal doğum yapmış kişi atlatmış olur. Herhangi bir ameliyat izi de olmaz. Ancak vajinal doğumda vajinanın etrafında bulunan deriler zarar görebilir. Zarar gören yerde gerilmeler ve aşınmalar görülürse dikiş gerekebilir.

Sezaryenle Doğum

Aslında vajinal doğumdan çok daha fazla bir avantajı yoktur. Bazı kadınlar vajinalarının şeklinin bozulmaması için sezaryeni tercih edebilirler. Hastanede çok daha uzun süre kalırlar. 2 – 4 gün arasında hastaneden çıkabilirler. Sonrasındaki yan etkileri; ameliyattan sonra oluşmakta olan yara, iz hatta alerjik gibi durumlardır. Cerrahi bir müdahale olduğu için çok fazla kan kaybı yaşanabilir. Hatta enfeksiyon gibi tehlikeler de olabilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir