Normal Doğum Yapanlar Neden Daha Sağlıklıdır?

Normal Doğum vasıtasıyla bir anne istediği kadar çocuk sahibi olabilir. Ancak sezaryen doğumda çocuk sayısı da kısıtlı olmaktadır.

Uzmanların söylediğine göre normal doğumun her zaman öncelikli tutulması gerekmektedir. Doktorlar normal doğumla sezaryenin farkını şu şekilde izah etmektedir: “Normal doğum akla geldiği zaman yaradılışta uygun görülen doğum yöntemi olduğu bilinmektedir. Normal doğumun kriterleri denildiği zaman birden fazla şeye dikkat edilmesi gerekilir. Eğer normalden daha kilolu, yani 4,5 kg ve üzerinde bir bebek değilse, annenin pelvis kanalı gerektiğinden daha dar değilse, doğumun gerçekleştiği anda bebeğin kalp atışları yavaşlamıyorsa (fetal distress) bu doğum normal doğum olarak adlandırılır. Bu şartların bozulduğu doğumlarda sezaryen doğum söz konusudur. Doğum şekli olarak her zaman normal doğumun tercih edilmesi gerekir. Ayrıca uzmanlar sözlerine şunları da eklemeden geçmezler: “Sezaryenle doğan bebeklerde solunum ve beslenme problemleri normal doğuma oranla fazla olmaktadır. Normal doğum gerçekleştiren annelerin müşahede süresi de kısa tutulmaktadır. Sezaryendeyse daha fazla bekleme süresi anneleri beklemektedir. İnzisyon yerinin incelmesi yüzünden yapılan her sezaryen doğumda rahimin delinme riski daha da artar. Bu yüzdende sezaryen doğum gerçekleştiren annelerin çocuk sahibi olma şansı da git gide azalır. Kansızlık riskinin artmasından dolayı sezaryen doğum gerçekleştiren annelerin kendilerini toparlamaları içinde daha fazla süre gerekmektedir. Bu durumlar konusunda uzmanlar annelere bazı tavsiyeler vermeden de konuyu kapatmazlar: “Gebelik döneminde doktorla hasta ilişkisi en üst seviyede ilerlemelidir. Doktorunuz size en iyi şekilde ne yapabileceğinizi ve de neler yapmayacağınızı anlatmalıdır. Doktorunuzun size yazacağı beslenme alışkanlıklarınızı aksatmamak zorundasınız. Sağlıklı bir doğum ve doğum sonrası çocuk gelişimi bu dönemlerde yapacağınız doğru hareketlerle belirlenmektedir. Yağlı, tuzlu ve hamur işi yiyeceklerden uzak durmanız çok önemlidir. Bunun gibi daha birçok talimatı da doktorunuz size söyleyecektir. Burada önemli olan daha çok sizin hangi hassasiyette hareket etmenizdir.

Anne Adaylarının Normal Doğum Korkusu

Uzmanların şimdiye kadar gözlemledikleri durumlardan şöyle bir netice çıkıyor ki, annelerin asıl korkuları aslında sezaryen doğum değildir. Bu durumu ortadan kaldırmak ve anne adaylarının normal doğum için ikna edilmelerinde en büyük etken yine doktora düşmektedir. Uygun bir dille anlatılacak normal doğum faydaları gebe kadının korkusunu aşma konusunda önemli bir etken olacaktır. Sezaryenle evlat dünyaya getiren annelerde cerrahi işlem sonrası bazı rahatsızlanmalar da görülebilir. Böylesine riskli bir doğumun gerçekleşmemesini anne adaylarına anlatmak doktorun bir numaralı görevidir.

 

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir