Vajinismus İçin Hangi Doktora Gidilir ?

Vücudunuzun Vajinismus belirtileri gösterdiğini mi fark ettiniz? Bu durumda aklınıza gelecek olan ilk şey Vajinismus için hangi doktora gidilir? Sorusu olacaktır. Bu içeriğimizi okuyarak vajinismus hastalığına yakalanıp yakalanmadığınızı tespit edebilirsiniz. Aklınıza takılan sorular ve İzmir ili içerisinde muayene olmak için bizlerden yardım alabilirsiniz. 

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Ağrılı geçireceğiniz cinsel bir ilişki çoğunlukla vajinismusun ilk sinyalledir. Bu ağrılar sadece penetrasyoon sırasında olur. Ağrılar ilişki bittikten sonra hemen geçebilir. Bu durumu yaşayan kadınlar bunu ağrıları yanma veya penisin “duvara çarpması” gibi bir his olarak tanımlar.

Vajinismusun diğer psikolojik belirtileri şunlardır:

  • Cinsel istekte azalma
  • Seks esnasında acı duyacağı korkusu
  • Acı veya seks korkusu

Bu semptomlar istenmeden olan düşüncelerdir, yani bir kadın tedavi olmadan bu düşüncelerini onları kontrol edemez.

Vajinismus dereceleri

Vajinismus veya vajinismus, Lamont (1978) tarafından durumun ciddiyetine göre dört derece olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma günümüzde de kullanılmaya devam eden sınıflandırmadır.

Birinci derece

1. derece vajinismustan etkilenen hastalar hafif semptomlar yaşarlar ve yaşadıkları ağrının sadece güvence ile rahatlaması muhtemeldir. Genellikle cinsel ilişki sırasında azalan hafif bir rahatsızlık şeklinde ortaya çıkar.

İkinci derece

Bu, hafif ila orta dereceli bir vajinismus şeklidir; burada, yanma ve sıkışmayı içeren rahatsızlık, güvence ile bile pelvis boyunca bulunur ve korunur.

Üçüncü derece

Hasta keskin bir ağrı hisseder ve bilinçsizce dokunulmamak için kalçayı kaldırmaya çalışır. Giriş ve hareket çok zor ve son derece acı vericidir.

Dördüncü derece

Kadının herhangi bir yaklaşımdan kaçınmak için kalçalarını yukarı kaldırdığı ve hatta uyluklarını sıkıca kapattığı vajinismusun en şiddetli şeklidir. Penetrasyon imkansızdır ve giriş dayanılmaz bir acı şeklinde gelir.

Vajinismus İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yaşadığınız bu rahatsızlık nedeniyle gitmeniz gereken birim kadın hastalıkları doktorudur. Op. Dr. Hasan Ulaş Başyurt – Kadın Hastalıkları ve Doğum doktoru olarak yıllardır İzmir kliniğinde hastalarını tedavi etmektedir. Sizde iletişim numaralarından randevu oluşturabilirsiniz.

Bu içeriğimizde sizlere vajinismus için hangi doktor gidilir sorusunu cevapladık. Son olarak aklınıza takılan sorular ve diğer detayları bizlere iletişim kısmından iletebilirsiniz. 

Kürtaj Sonrası Karında Şişlik

Kürtaj sonrası karında şişlik probleminiz varsa bu içeriğimiz tam da sizlere göre. Aşağıda verilen komplikasyonlara göre kendi durumunuzu değerlendirebilir ve bir uzmana görünebilirsiniz. İzmir Kadın Hastalıkları Doktoru Hasan Ulaş Başyurt tarafından muayene olmak için iletişim adreslerinden bizlere ulaşabilirsiniz. 

Kürtaj sonrası kişisel bakım hayati önem taşır, çünkü bazı durumlarda komplikasyonlar olabilir. Tıbbi kürtaj sonrası ciddi komplikasyonlar nadirdir ancak hafiften orta dereceye kadar sorunlar oluşabilir ve bazı sorunlar uzun süre devam edebilir.

Bir tıp uzmanı tarafından yapıldığında, kürtaj daha güvenli tıbbi prosedürler arasında kabul edilir. Bununla birlikte, bazı rahatsızlıkların olabileceğini bilmek faydalı olacaktır. Olası komplikasyonları bilmek riski azaltmaya yardımcı olabilir.

Kürtaj Sonrası Yaşanabilecek Komplikasyonlar

Yaptırdığınız kürtaj sonrasında yaşayabileceğiniz bazı komplikasyonlar her operasyonda olduğu gibi bu operasyon için de geçerlidir. Yaşayabileceğiniz bazı komplikasyonlar aşağıda verilmiştir. 

Ağır kanama 

Nadiren görülen komplikasyonlardan biridir, endişelenme nedenlerinden biridir. Bir işlemden sonra bir miktar kanama normal olduğundan, kanamanın ne zaman çok ağır olduğunu değerlendirmek zor olabilir.

Uzmanlar, kadınların bir saat içinde ikiden fazla ped değiştirmesi gerekiyorsa ve büyük pıhtılar ile baş dönmesi varsa, bunun ağır kanama belirtisi olabileceğini söylüyor.

Ağrılar, karın krampları, şişkinlik, bağırsak fonksiyonundaki değişiklikler ilk evrelerde sık görülür. Ağrıların çoğu rahim kasılmalarından kaynaklanır. Rahim yeterince kasılmadığında ve rahat bir durumda kaldığında ağır kanama meydana gelir.

Ağrı 

Hastalar tarafından genellikle orta düzeyde ağrı hissedilebilir. Bununla birlikte, doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları aldıktan sonra bile geçmeyen şiddetli ağrı veya yoğunlaşan ağrı bazı şeylerin yanlış olduğunu gösterebilir. Karın ağrısı, kürtajdan birkaç gün sonra şiddetli şişkinlik o bölgede oluşabilecek enfeksiyonu belirten bazı belirteçler olabilir.

Yüksek Ateş 

Kürtaj sonrası hafif yüksek vücut ısısı kabul edilebilir bir komplikasyondur, ancak ateşiniz 37 derece üzerinde kalırsa, enfeksiyona işaret ettiği için endişelenmenize neden olur. Bu durumda acilen doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Gebeliğin devam eden semptomları

 Kürtajdan sonra hamilelikle ilgili semptomların devam etmesi nadir değildir. Bunun nedeni bazı kadınlarda hormonal seviyelerin normale dönmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle, çoğu kişi şişkinlik, meme hassasiyeti ve hatta mide bulantısından şikâyet edebilir. Bu sıklıkla görülen bir durumdur.

Kürtaj Sonrası Karında Şişkinlik Neden Olur?

Kürtaj sonrası karında şişkinlik neden olur? sorusu kadınlar tarafından oldukça fazla araştırılmaktadır. Yaptırdığınız Kürtaj sonrası dönemde değişen bağırsak fonksiyonu, şişkinlik, artan gaz oluşumu ve değişen bağırsak hareketinin sayısız nedeni vardır.

Kürtaj ayrıca ani hormonal değişiklikler anlamına gelir. Farklı kadınlar bu tür değişikliklere farklı tepki verir. Bağırsak değişiklikleri çoğu kadında görülür.

Çoğu kadına kürtajdan sonra ağrı kesiciler, antibiyotikler, hormonal ilaçlar, hatta bazı durumlarda rahmin kasılmasını iyileştiren ilaçlar gibi çeşitli ilaçlar reçete edilir. Bütün bunlar ayrıca bağırsağın çalışmasını da etkileyebilir.

 Son olarak, kürtajın duygusal yönü ihmal edilemez. Birçok kadın için ciddi bir stres. Stres hormonları da karın şişkinliğine ve gaz oluşumuna neden olabilir.

Bu içeriğimizde sizlere kürtaj sonrası karında şişlik gibi oluşabilecek bazı rahatsızlıklardan bahsettik.

Adet düzensizliği neden olur?

Adet düzensizliği neden olur? Bu içeriğimizi okuyarak normal olmayan adet döngüleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Normal bir adet döngüsü, yumurtlama sırasında yumurtalıklarınızdan birinden yumurta salınır. Yumurta bir sperm tarafından döllenmezse, değişen hormon seviyeleri vücudunuza rahminizi çevreleyen kan ve dokuları dışarı çıkarmak için ağrı şeklinde bir sinyal gönderir.

Bu kanama tipik olarak yaklaşık beş gün sürmektedir. Ardından olağan aylık döngüler kendini tekrar eder.

Ancak bazı kadınlarda, stres ve yaşam tarzı faktörlerinden dolayı altta yatan daha ciddi tıbbi durumlara kadar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen anormal kanamalar vardır. 

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet Düzensizliği Neden Olur? Düzensiz bir dönem, adet döngünüzün uzunluğunun beklenmedik bir şekilde normal aralığınızın dışına çıkmasıdır. Düzensiz dönemler, anormal kanamaları içerebilir, örneğin:

  • Dönemler arasında kanama veya lekelenme
  • Cinsel ilişki sonrası kanama
  • Döneminiz sırasında ağır kanama
  • Normalden daha uzun süren âdet kanaması
  • Menopoza ulaştıktan sonra kanama

Ergenlikten sonra, birçok kadın düzenli bir adet döngüsüne sahiptir. Ancak, döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi normaldir. Yapılan araştırmalar göre kadınların yüzde 9 ile 14’ü ilk dönemleri ile menopoz arasında düzensiz dönemler yaşıyor.

Adet Gecikmesi, Adet Görmeme veya Düzensiz Adet Olma Sebepleri

Stresten daha ciddi tıbbi durumlara kadar, adet düzensizliği, adet gecikmesi veya gecikmesi yaşamanızın birkaç nedeni olabilir.

Düzensiz dönemlerin yaygın nedenleri şunlardır:

  • Kontrolsüz diyabet – Kontrolsüz diyabetiniz varsa, kan şekeri düzeyleriniz ve hormonlar arasındaki etkileşim adet döngüsünü bozabileceğinden düzensiz dönemleriniz olabilir.
  • Yeme bozuklukları – Herhangi bir yeme bozukluğunuz varsa, adet düzensizliği veya gecikmesi olabilir. Bunun nedeni, vücudunuzun adet döngüsünü kontrol etmek için yeterli hormon üretmemesi ve dolaşımda olmamasıdır.
  • İlaçlar – Anti-epileptikler ve antipsikotikler dahil bazı ilaçlar adet düzensizliğine neden olabilir.
  • Polikistik over sendromu – PKOS, düzenli menstrüasyonu bozabilen dengesiz seks hormonlarından kaynaklanır.
  • Erken yumurtalık yetmezliği- Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, POF’lu kadınların yumurtalıkları 40 yaşından önce çalışmayı bırakıyor  . Ancak, bu durumdaki bazı kadınlar ara sıra adet görmeye devam eder.
  • Stres — Stres hormonları adet görmeyi etkileyebilir ve uzun süreli stres adetinizin gecikmesine veya tamamen atlamanıza neden olabilir.

Ayrıca adet görmeye ilk başladığınızda adetinizin düzenli hale gelmesi biraz zaman alabilir. Menopozdan sekiz yıl öncesine kadar adetiniz düzensizleşebilir.

Adet Geciktiğinde Ne Yapılmalıdır?

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, doktorunuzla konuşmanın zamanı gelmiş olabilir:

  • 90 gündür adet olamama rahatsızlığı,
  • Adetiniz aniden düzensizleşirse,
  • Her 21 günden daha sık adet görüyorsanız,
  • Her 35 günden daha az sıklıkta bir döneminiz varsa,
  • Adetiniz bir haftadan fazla sürüyorsa,
  • Döneminiz alışılmadık derecede ağırlaşıyor ve sancılı geçiyorsa,
  • Dönemler arasında kanamanız oluyorsa,
  • Dönemleriniz son derece acı verici oluyorsa,

Bir jinekolog, düzensiz dönemlerinizin nedenini belirleyebilecek ve sizin için en iyi tedavi planını geliştirmenize yardımcı olacaktır.

İzmir Kadın Hastalıkları Doktoru Opr. Dr. Hasan Ulaş Başyurt ile görüşmek için iletişim sayfamızdan randevu alabilirsiniz. Bu içeriğimizde sizlere Adet Düzensizliği Neden Olur ? sorusunun cevapladık.