Vajinal ultrason işlemi ile birlikte vajinanın içerisine prop adı verilen madde yerleştirilir ve rahim ile yumurtalık arasındaki bölgeye ultrason ile bakılır. Ultrasyon cihazıyla pelvik üzerinde görülemeyen yapılar yer alabilir.

Ancak gerçekleşen vajinal ultrason ile birlikte ayrıntılı bir görüntü şansı elde edilecektir. Ancak vajinal ultrason kızlık zarına zarar verme ihtimalinden dolayı bakire hastalar için tavsiye edilmez.

Vajinal Ultrason Nasıl Yapılıyor?

Vajinal ultrason ile birlikte hastalar jinekoloji masası üzerinde yerleştirilir. Yöntem uygulanmadan önce hastanın tuvaleti olup olmadığı konusu önemlidir. Tuvalet yapıldıktan sonra prop adı verilen cihaza kondom geçirilmesi gerekir.

Böylece jel sürülür ve uzman olan doktor tarafından ultrason sokularak rahimin içi gibi bölgeler incelenme işlemine başlanır. Ortalama olarak 10/15 dakika arası sürebilir. Pek çok hasta tarafından vajinal ultrason ağrılı mı gibi sorular sorulmaktadır. Ultrason sürecinde kendinizi serbest bıraktığınız ve sıkmadığınız takdirde herhangi bir ağrı vermeden kolaylıkla muayene süreci meydana gelecektir. Ancak stres ve sıkıntı gibi durumlarda kendinizi kasmanız biraz ağrı hissetmenize neden olabilir.

Vajinal Ultrason Hangi Hastalıkta Tercih Edilir?

Vajinal ultrason kadın doğum uzmanları tarafından sıklıkla tercih edilen hasta tanı yöntemlerinden birisidir. Genellikle hastalıkların tanısı alanında tercih edilmektedir;

  • Infertilite tedavisi amacıyla tercih edilir.
  • Gebelik kesesinin normal ultrason yolu ile görülmediği takdirde bu ultrason kullanılır.
  • Kadınlarda meydana gelen yumurtalık kisti gibi durumların tanısı amacıyla tercih edilir.
  • Endometriozis yani çikolata kisti durumlarında hasta için kontrol amacıyla kullanılır.
  • Adet dönemi içerisinde düzensiz bir süreç olmasına karşı kontrol amacıyla kullanılır.
  • Miyom adı verilen durumlarda tercih edilir.
  • Özellikle ileri yaştaki kadınlarda meydana gelen rahim ağzı kanseri gibi durumlarda kontrol amacıyla kullanılır.
  • Kadınlarda hamilelik durumundan korunmak amacıyla spiral yerleştirilmesi esnasında kontrol amacıyla kullanılır.

Vajinal Ultrason Hamilelikte Zararlı Mı?

Hamilelik sürecinde ilk 3 aylık dönem tehlikeli bir süreç olarak karşımıza çıkar. Bundan dolayı pek çok anne adayı tarafından vajinal ultrason korkutucu bir durum haline gelmektedir. Ancak yapılan araştırmalar doğrultusunda hamilelik sürecinde herhangi bir zararı yoktur. Hamilelik takip süreci içerisinde ortalama olarak 10 santim uzaklığında kalmaktadır.

Eğer anne adayı kilolu ise uzaklık daha da artar. Düşünülenin aksine tercih edilen vajinal ultrason ile birlikte bebek ve plesanta daha kolay bir şekilde incelenme şansı oluşturulmaktadır. Çeşitli unsurlar ve rahim ağzı kalınlığı gibi durumların ölçme amacıyla kullanılan oldukça faydalı bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür.

Daha fazla detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kadin-hastaliklari-jinekoloji/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir