Tıpta Human Chorionic Gonadotropin olarak adlandırılan Beta HCG hormonu, gebelik sürecinde kanda yükselen bir hormondur. Bu nedenle gebeliğin tespiti için oldukça önemlidir.

Kan alınarak yapılan gebelik testi ve idrar ile evde yapılan gebelik testlerinde Beta HCG hormonunun salgılanıp salgılanmadığına bakılmaktadır. Ancak ilk haftalarda sonuçlar yanıltıcı olabilir.

Gebeliğin ilerleyen süreçlerinde mutlaka Beta HCG’nin yükselmesi beklenir. Bu nedenle gebelik şüphesi devam eden bireylerin sağlık durumuna dikkat etmeye devam ederek jinekoloğunun belirttiği tarihte tekrar gebelik testi yaptırması gerekebilir.

Beta HCG Testi Nasıl Yapılır?

Hastanede yapılan test için bireyden 1 tüp kan alınır. Laboratuvarda incelenen test hemen sonuç verir ve laboratuvarın yoğunluk durumuna göre 1 – 2 gün içerisinde doktorunuza açıklanır.

Evde yapılan testler ise idrar yoluyla gerçekleştirilir. Her testin kendi sistematiği vardır. Bu nedenle kullanma kılavuzu okunmalı ve talimatlar doğru biçimde uygulanmalıdır.

Bu test için açlık tokluk durumu önemli değildir ve sonucu etkilemez. Ancak idrar ile yapılan erken gebelik testlerinde sabah uyanıldığında vücuttan çıkan ilk idrara ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda su içmeden uyanır uyanmaz test yapılmalıdır.

Beta HCG 0.1 Ne Anlama Gelir?

Test gebeliğin olmadığı durumlarda salgılanmamaktadır. Ancak gebeliğin saptanabilmesi için kanda en az 5 mlU/ml değerinde olması beklenir. Bu nedenle 0.1 değeri gebeliğin olmadığını gösterir.

Eğer gebelik şüphesi olan ilk günlerde test yapılmışsa bu değer yanıltıcı olabilir. Bu nedenle kesin emin olmak adına birkaç hafta sonra (doktorunuzun belirttiği tarihte) yeniden test yaptırılmalıdır.

Beta HCG Testi

Beta HCG Kaç Olmalı?

Testin sağlıklı bir gebelik sürecinde değer aralığı şu şekildedir;

Üçüncü hafta: 5-50 mlU/mL

Dördüncü hafta: 5-426 mlU/Ml

Beşinci hafta: 18-7.340 mlU/mL

Altıncı hafta: 1.080-56.500 mlU/mL

Yedinci ve Sekizinci hafta: 7.65-229.000 mlU/mL

Dokuzuncu ve On ikinci hafta: 25.700-288.000 mlU/mL

On üçüncü ve On altıncı hafta: 13.300-254.000 mlU/mL

On yedinci ve Yirmi dördüncü hafta: 4.060-165.400 mlU/mL

Yirmi beşinci ve Son hafta: 3.640-117.000 mlU/mL

Gebelik Olmadığında Test Yüksek Çıkar mı?

Sağlıklı bireylerde gebeliğin olmadığı durumlarda kanda bu hormona rastlanmaz. Ancak yalancı gebelik ve dış gebelik durumlarında yükseldiği görülebilir.

Bu nedenle gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin sağlıklı gelişim gösterip göstermediğini kontrol etmek adına ultrason taraması yapılır. İlk günlerde bebek henüz ultrasonda görülmediği için dış gebelik veya yalancı gebelik gibi durumlar ilerleyen dönemde teşhis edilebilmektedir.

Bunun dışında idrar testlerinde de test Beta HCG hormonunun varlığında çift çizgi verecek şekilde dizayn edilmiştir. Ancak farklı sağlık problemlerinin varlığında da idrar gebelik testinde çift çizgi görülebilir. Bu nedenle en doğru sonuç için bir jinekolog tarafından kan testine bakılmalıdır.

Beta HCG Ne Zaman Düşer?

Beta HCG sağlıklı bireylerde doğum veya herhangi bir nedene bağlı olarak gebeliğin sonlandığı durumlarda azalarak 5 mlU/ml’nin altına düşer.

Yapılan kontrollerde ısrarla düşmediği durumlarda ilaç verilerek değerin düşmesi sağlanır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir