Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış Gebelik Nedir Bu rahatsızlık, kadın hastalıkları arasında bulunan ve birçok kadın tarafından araştırılan bir konudur. Öyleyse dış gebelik nedir, belirtileri nelerdir gibi sorulara birlikte detaylı bir şekilde göz atalım.

Dış Gebelik Nedir?

Sağlıklı bir gebelikte döllenmiş yumurtanın rahim içerisindeki endometriyum tabakasına tutunmuş halde bulunması ve burada gelişime başlaması beklenmektedir. Eğer döllenmiş yumurta yani embriyo rahmin dışındaki herhangi bir yere tutunur halde ise buna dış gebelik ya da ektopik gebelik adı verilmektedir.

Kadın hastalıkları doktoru olan kişiler bu dış gebeliğin sağlıklı ve normal bir gebelik olmadığını, bu durumun anne sağlığı üzerinde riskler oluşturduğunu belirtmektedir. Bu şekilde gelişen gebelik anne sağlığı üzerinde hayati risklere sebep olduğundan bu tarz gebeliklerin devam etmesinin mümkünatı yoktur. Dolayısıyla dış gebeliğin mümkün olan en kısa vakitte sonlandırılması gerekmektedir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

İlk olarak bilinmesi gereken dış gebelik nedir sorusunun cevabına ek olarak belirtilerini incelemekte de fayda vardır. Dış gebelikte de normal hamilelik belirtileri de yaşanabilirken normal durumlara ek farklı belirtiler de söz konusudur. Şüpheleri dış gebeliğe yönlendiren en yaygı ve önemli belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Vajinal kanama ve lekelenmeler
  • Karnın belli tek bir tarafında meydana gelen yüksek şiddetli ağrılar
  • Bıçak saplanmasına benzer keskin ağrılar
  • Sindirim sisteminde bozukluklar
  • Kilo kaybetme
  • Baş dönmesi, bayılma
  • Rektal basınç
  • Kanama sebebiyle omuz ağrısı ya da sık sık boşaltıma çıkma isteği

Bu tarz ağrılar yaşayan ve belirtiler gösteren gebelerin mutlaka kadın hastalıkları doktoru ile görüşmesi gerekmektedir.

Dış Gebelik Kimlerde Görülür?

Dış gebelik, her kadında görülmesi mümkün olan bir durumdur. Bu sebeple aktif bir cinsel hayatı bulunan tüm kadınlar risk altındadır. Ancak dış gebeliği oluşum riskini arttıran bazı faktörler de bulunmaktadır. Gebelik yaşının 35 yaş ve üzerinde olması, birden fazla kürtaj operasyonu geçirmiş olmak, önceden de dış gebelik geçirmiş olmak, pelvik inflamatuar hastalık geçirmek, doğurganlık arttırıcı ilaç ve tedavilerle gerçekleşmiş gebelikler, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve sigara kullanımı gibi etkenler dış gebelik riskini arttıran faktörler arasındadır.

Bu risk faktörlerinden birkaç tanesine sahip olan kişiler gebelik planlarken İzmir kadın hastalıkları uzmanları ile görüşmeli ve bu riski en aza indirmek için önlemler almalıdır. Bu kişilerin gebe olması halinde dış gebelik ihtimali göz ardı edilmemeli ve muayeneleri daha sık ve detaylı bir şekilde yapılmalıdır.

Dış Gebelik Nedir

Dış Gebeliğin Riskleri Nelerdir?

Döllenen yumurtanın rahim dışında yerleşip gelişmesi ile oluşan dış gebelikte, gebelik normal seyirde devam etmemektedir. Yumurtanın döllenmesinden sonra büyüme gösteren dokular farklı yapıları tahrip etmektedir. Eğer bu durum fark edilmez ise anne vücudunda tehlikeli kanamalara sebebiyet vererek hayati risk doğurabilmektedir. Bir iç kanama ile karşı karşıya kalındığında anneni hayatını kaybetmesi ne yazık ki olasıdır, bu sebeple erken tanı önem taşımaktadır.

Dış gebelik erken dönemde tedavi edilirse, hem hayati riskin ortadan kaldırılmasına olanak tanımakta hem de ilerleyen zamanlarda doğurganlığı olumsuz etkilememektedir. Tedaviye geç kalındığı vakit hayati tehlikenin yanı sıra doğurganlığın etkilenmesi de söz konusudur.

Bu paragrafta bahsedilen risklerden dolayı, dış gebelik ihtimalini arttıran etkenlere sahip olan bireylerin bu konuda hassas olmaları gerekmektedir. Bu bireyler herhangi bir gebelik durumunda mutlaka bir kadın hastalıkları doktoru ile iletişime geçmeli ve herhangi bir tehlike görülüyorsa bu konuda gerekli önlemleri doktorunun tavsiyesine uyarak almalıdır. Bu sayede dış gebelik riskinin erken tanılanması da mümkün olabilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir