Polikistik Over Sendromu Kadınlar arasında en sık rastlanan hormonal bozuklukların başlıcalarından olan polistik over sendromu nedir sorusu kafaları kurcalamaktadır. Polistik over sendromu küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşması ile gelişmektedir. Kistlerin gelişimi ile birlikte kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, adet düzensizliği ve sivilce oluşumu gibi birçok şikâyete de sebebiyet vermektedir. Bireylerin üreme organlarında ortaya çıkan kistler iyi huylu olsa da vücudun olağan işleyişini bozmaları ve anormal bir yapıya sahip olmaları sebebiyle, sendroma sahip kişilerde adet düzensizliği görülmektedir. Bu hastalığa sahip kişilerin hamile kalma ihtimalleri oldukça düşüktür.

Polistik over sendromuna sahip kadınların yumurtalıkları normal kişilere göre farklı bir şekilde görüntü vermektedir. Bu görüntü tıbbi teknolojik araçlar kullanılarak kadın hastalıkları doktoru tarafından kolaylıkla fark edilebilmektedir. Bu sayede tespit edilmesi kolaydır.

Polikistik Over Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Polistik over sendromu gelişmeye başlar başlamaz belirti vermeyebilir. Hastalık bireyde vücudunda geliştikçe, bireydeki hormonların üretimi sırasında olağan olmayan durumlar ortaya çıkar ve çeşitli belirtiler görülmeye başlar. Adet düzensizliği hastalığın en çok görülen belirtilerinden biridir. Ancak adet düzensizliğini de bireyin yaşına göre incelemek daha doğrudur. Eğer ergenlik döneminin ilk 2 veya 3 yılında düzensizse endişelenecek bir durum yoktur. Ancak bu durum sonrasında da devam ederse polikistik over sendromundan şüphe edilebilir. Adet düzensizliği yanında görülen diğer belirtiler de şu şekilde sıralanabilir:

  • Geç ya da erken adet görmek, bazı dönemlerde ise hiç adet olmamak
  • Birden çok defa gerçekleşen düşük yapma durumu
  • Sebebi bulunamayan ani kilo artışı
  • Ciltte leke oluşumu
  • Yüz ve sırt bölgesinde normale göre çok fazla sivilcenin oluşması (Bu sivilceler normal sivilcelere göre daha uzun sürede geçerler.)
  • Ses kalınlaşması
  • Kısırlık
  • Vücutta normale kıyasla daha fazla istenmeyen tüylenmeler görülmesi
  • Depresyon, kaygı bozuklukları
  • Ciltte aşırı yağlanma

Bu gibi belirtileriniz olduğunda polikistik over sendromundan şüphelenmeli ve İzmir kadın hastalıkları uzmanlarından randevu alarak bu durumun tedavi edilmesini sağlamalısınız.

Polikistik Over Kisti Nasıl Yok Olur?

Polikistik over sendromunun tedavisi için her şeyden önce bu alanda uzman bir kadın hastalıkları doktoru ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Tanı konduktan sonra kadın hastalıkları doktoru ile bir endokrin uzmanı birlikte uygulanacak tedavinin kararını vermektedir. Tedavide genellikle ilk amaçlanan şey adet düzensizliğini kontrol altına almaktır. Sonrasında ise tüylenmenin önüne geçilmek istenir. Bunun için antiandrojenler kullanılmaktadır.

En sık kullanılan yöntem ise doğum kontrol haplarıdır. Doktorun uygun gördüğü tedavinin uygulanması ile birlikte bireylerin yapması önerilen şeyler de vardır. Polistik over sendromu yaşayan kişilere sık sık egzersiz yapması önerilmektedir. Ayrıca birey düzenli beslenerek de genel bir sağlıklı yaşam tarzına geçerek polistik over sendromunun etkilerini minimuma indirebilmektedir. Bu basit ama etkili yöntemler ile hastalığın ortaya çıkardığı olumsuzluklar ortadan kaldırılabilmektedir.

Polikistik Over Hangi Yaşlarda Görülür?

Polikistik over sendromu adet gören her yaş grubunda görülebilmektedir ancak sendromun daha sık görüldüğü bir yaş grubu bulunmaktadır. Sendromun genel olarak 35 yaş ve altındaki yaş gruplarında görüldüğü bilinmektedir. Hormonal bir problem olan polikistik over sendromunun erken yaşta tanısı her hastalıkta olduğu gibi oldukça önemlidir.

Erken yaşta tanısı konulan sendromun tedavi süreci daha kısa ve kolay olmaktadır. Erken tanı için 35 yaş altındaki kadınların bu süreçlerini oldukça dikkatli takip etmesi önem taşımaktadır. En çok risk altında bulunan bu grup, kadın hastalıkları doktoru ile birlikte adetlerinin düzensizliğini doğru bir şekilde takip edebilirlerse erken tanı yapılmasını o denli kolaylaştıracaklardır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir