Gebelikte Kansızlık
Kadınların bünyeleri birbirlerinden farklı olduğu için gebelik süreçleri de farklı bir şekilde ilerlemektedir. Kadınların hamilelik süreçlerinde bazı hastalıklar ve durumlar sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu durumlardan bir tanesi ise ne yazık ki gebelikte kansızlık durumudur. Vücut üzerinde bulunan dokulara oksijen taşımak amaçlı yeterli kırmızı kan hücresi oluşturulamaması ile beraber kansızlık ortaya çıkmaktadır. Dokulara yeteri kadar oksijen taşınamaması kansızlıkla beraber birçok organın fonksiyonlarında da olumsuz bir etkiye sebep olmaktadır.
Gebelikte kansızlık yaşanması hem hamile bireyi hem de karnında taşımış olduğu çocuğu olumsuz şekilde etkileyebilir. Peki kansızlık tam olarak nedir?
Hemoglobin, kana rengi veren bir protein olduğu gibi aynı zamanda da oksijenin hücrelere taşınması işlevini sağlamaktadır. Kan üzerinde bulunan kırmızı kan hücreleri ile beraber taşınan hemoglobin, normal seviyelerin daha da altında bir seviyede bulunursa ya da düşerse kansızlık olayı yaşanmaktadır. Ayrıca kansızlığın halk arasında bilinen bir diğer adı ise anemidir.
Gebelikte Kansızlık Tedavisi
Gebelikte kansızlık tedavisi, doktor tarafından verilen ilaçlarla yapılabildiği gibi aynı zamanda da doğal yollarla da tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi yönteminde genel olarak doğum öncesi vitaminleri önerilmektedir. Bunlara ek olarak gün içerisinde yeterli miktarda demir takviyesi ve folik asit desteği de sağlayabilirsiniz. Bunun yanında kansızlık sorunu yaşayan gebeler çok dikkatli davranmalı ve sürekli olarak kendilerini kontrol etmelidir. Alınacak olan takviyelerin dışında gün içerisinde alacağınız besinlere de demir ve folik asit olarak zenginlik içeren gıdalar eklemeyi ihmal etmeyiniz.
Gebelik esnasında kansızlık yaşayan kişilerin gün içerisinde ne yiyeceğine dair sorular sıklıkla
sorulmaktadır. Demir açısından zengin olan gıdalar beslenme sırasında menülere kesinlikle eklenmelidir. Bu menüye sıklıkla eklenen gıdaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Brokoli, brüksel lahanası, ıspanak ve bunlar gibi yeşil yapraklara sahip olan sebzeler
- Yağsız bir şekilde bulunan kırmızı et, balık ve kümes hayvanları
- Demir açısından zengin bir şekilde bulunan tahıllar, mercimek, fasulye ve fındık gibi kuruyemişler
Gebelikte kansızlık yaşayan kadınlar bu ve bunlar gibi niteliklere sahip gıdaları sıklıkla tüketmelidir. Kısa sürede etkisini görecek ve kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Daha iyi sonuçlar görebilmek için bu gıdaları düzenli şekilde tüketmeye özen gösterin.
Gebelikte Kansızlık Belirtileri
Gebelikte kansızlık belirtileri, belli başlı bazı rahatsızlıklar sonrasında kişilerin de anlayabileceği belirtilerdir. Bu belirtiler sonrasında uzman bir doktora görünerek bilgi alınmalı ve gerektiği süreçte hemen tedaviye alınmalıdır. Aksi durumda geç bir tedavi olanağında hem bebek hem de kişinin vücut yapısı ile organları zarar görebilmektedir. Gebelikte kansızlık belirtileri genel olarak şu şekilde olmaktadır:
- Kişinin halsizlik yaşaması
- Kişinin gün içerisinde sıklıkla kendini yorgun hissetmesi
- Kişinin nefes darlığı yaşaması
- Baş dönmesi olaylarının sıklıkla yaşanması
- Gün içerisinde çarpıntıların yaşanması
- Baygınlıklar geçirmek
- Cilt üzerinde solgun bir yapının hakim olması
- Hafızada zayıflamalar yaşanması
- Anksiyetenin yaşanması ve var ise artış göstermesi
- Konsantrasyon bozukluğu yaşanması
- Tırnaklar üzerinde sıklıkla kırılmalar yaşanması
- Kulak çınlamalarının yaşanması
Bu gibi semptomlar genelde hamilelik esnasında bir kansızlığın yaşandığını belli etmektedir. Bu semptomlar yaşandıktan sonra hemen bir uzman ile görüşmeli ve tedavi süreci hakkında bilgi alarak kendinize dikkat etmelisiniz. Günümüzde gelinen tıbbi yenilikler sayesinde kansızlık sorunlarına kolay çözümler bulunabilmektedir. Bu sebepten dolayı şüpheye ve korkuya düşmeyerek hemen bir uzmanla görüşme yapmalısınız.
Gebelikte Kansızlıktan Bebek Düşer Mi?
Yaşanmakta olan kansızlık sorununun sebebi orak hücre anemisi ise kadınlarda bebeğin düşük ve ölüm riski fazla seviyede olmaktadır. Ancak bahsedilen orak hücre anemisine sahip olmuş olup daha önce başarılı bir doğum yapmış olan birçok kadın bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı bu konu hakkında kesin bilgi verilememektedir. Bunun yanında eğer şiddetli bir kansızlık hissediyor ve kendinizi tedavi ettirmiyorsanız aşağıda bulunan riskleri de kendinizde barındırıyor olabilirsiniz.
- Erken doğum yaşanması
- Düşük doğum ağırlığına sahip bebek
- Bebeklerin gelişiminde gecikmeler yaşanması
- Doğuştan kansızlık hastalığına sahip bebeklerin dünyaya gelmesi
- Doğum sonrasında kadınlarda oluşan depresyonlar
Bu gibi risklere sahip olmamak için gebelikte kansızlık yaşadığınız zaman kesinlikle tedavi olmalısınız. Aksi durumda çok daha kötü durumlarla karşılaşabilir ve zor bir tedavi sürecinden geçebilirsiniz. Belirtileri hissettiğiniz anda doktora başvurarak tedaviye başlamanız çok daha kısa sürede tedavinizin son bulmasını sağlayacaktır.
Gebelikte Kansızlık Erken Doğuma Sebep Olur mu ?
Gebelikte kansızlık, her kadında erken doğum riskini barındırmaz. Bazı durumlarda görülen bu olay kimi zaman gebelik esnasında vuku bulmaktadır. Bu durumu yaşamamak için gebelik durumunda bulunanların kansızlık belirtilerini takip etmesi ve belirtilerin hissedilmesi anında bir uzmana başvurması gerekir.
Gebelik esnasında hissedilmekte olan kansızlık durumu genel olarak bitkinlik ve yorgunluk hissettirir. Bu durumlar önemsenmez ve tedavi altına alınmazsa eğer gebelik esnasında erken doğum yaşanabilir. Bu erken doğumun yanında ayrıca doğuştan kansızlık hastalığına sahip bebekler, gelişiminde gecikmeler yaşayan çocuklar ve depresyon yaşayan kadınlarda ortaya çıkabilir. Tüm bu sorunlardan kaçınmak ve sağlıklı bir gebelik aşamasına sahip olmak için kesinlikle düzenli olarak bireylerin kendilerini kontrol etmesi önerilir. Günümüzde gelişmiş bir yapıda bulunan tıp, bu gibi kansızlık durumlarında kısa sürede müdahaleler ve düzenli besin takviyeleri ile çözümler üretebilmektedir. Uzman doktorunuzla görüşmeyi ve besin takviyeleri ile kendinizi çok daha sağlıklı bir konumda tutmayı unutmayın. Bu hem sizin hem de doğacak olan bebeğiniz için hayati bir durumdur.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!