Genital siğil, cinsel ilişkiyle bulaşabilen ve oldukça yaygın olan bir hastalık türüdür. Hpv ismi verilen bir virüsün ilişki esnasında partnere geçmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda çoğunlukla vajina dudaklarında, anüste ve anüs ile vajina arasındaki bölgede genital siğil görülebilmektedir. Erkeklerde ise penis üzerinde ve çevresinde, anüste ve testis üzerinde ortaya çıkabilmektedir. Bu durumla karşılaşan kişiler ise genital siğil kanser yapar mı? Sorusuyla ilgili araştırma yapmaktadır. Bu siğiller kesinlikle dikkate alınmalı ve uzman hekim kontrolüne gidilmelidir. Çünkü hem erkekte hem kadına çeşitli kanser hastalıklarına yol açabilmekte ya da habercisi olabilmektedir. Böyle bir durum varsa erken teşhisin gerçekleşmesi tedavinin başarılı olma ihtimalini arttıracaktır.

Hpv virüsü taşıdığına dair teşhis koyulmuş kişiler genital siğil kanser yapar mı?  Konusunu merak edecektir. Her genital siğil kanser hastalığına yol açmamaktadır. Hpv virüsü taşıyan kişiler hastalığı herhangi bir müdahale olmadan kendi bağışıklık sistemlerinin gücüyle atlatabilmektedir. Fakat hastalık geçene kadar taşıyıcı olma özelliklerini korumaktadır. Fakat sık sık tekrar eden siğiller tehlikenin habercisi olabilir. Kadında ve erkekte anüs kanseri, kadınlarda rahim ağzı kanseri, , oral seks sebebiyle ağız içinde oluşabilecek kanserler bu tehlikelere örnek olarak gösterilebilir. Bu siğiller cilt üzerinde kabarıklık şeklinde ortaya çıkmaktadır ve sayısı oldukça fazla olabilir. Hpv virüsü taşıyan biriyle yaşanan ilişkiden aylar sonra dahi ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle korunmasız ilişkiye giren kişiler genital siğil riskini de beraberinde taşımaktadır.

Hpv virüsü yani bir diğer adıyla genital siğil, net bir tedavisi olmayan hastalıklardandır. Bazı cerrahi yöntemler ile lezyonlar yok edilebilmektedir. Fakat Hpv virüsü vücudu tamamen terk etmemektedir. Ancak hastalığın önlenmesi ve kanser gibi risklerle karşılaşılmaması için aşılama yöntemleri uygulanmaktadır. Özellikle 9-27 yaş arasında bulunan kişilere Hpv aşısı uygulanması tavsiye edilmektedir. Böylece ilerde doğacak olan riskler düşürülmüş olacaktır. Fakat aşı olunsa dahi kanser riskine karşı tek eşlilik önerilmektedir. Ayrıca korunma yöntemi için prezervatif kullanılmaya devam edilmelidir. Böylece genital siğil nedeniyle oluşabilecek kanser riski en aza indirilmiş olacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir