Her sağlıklı kadında vajinal akıntı olmaktadır. Bu akıntının rengi normal ya da hastalık belirtisi olduğunu belirler. İç çamaşırda leke bırakacak kadar koyu sarı, yeşil ya da kahverengi de olması, kötü kokulu olması, akıntıyla beraber bir ağrı olması hastalık belirtisidir. Hamilelikte vajinal akıntı da normal bir durumdur.

Vajinal akıntı, vajinadan rahme giren enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olmaktadır. Hatta hamilelik sonlarına doğru bu akıntı miktarı artmaktadır. Gebeliğin son haftasında yapışkan, jöle benzeri mukus çizgileri de içerebilmektedir. Hemen hemen tüm kadınların hamilelikte daha fazla vajinal akıntısı olur. Bu oldukça normaldir ve birkaç nedeni bulunmaktadır. Artan vajinal akıntı hamileliğin normal bir parçasıdır, ancak buna dikkat etmeniz ve herhangi bir değişiklik olursa doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Hamilelikte vajinal akıntı eğer kesik peynir şeklinde ve kötü kokulu geliyorsa, vajina çevresinde kaşıntı ve tahriş varsa doktora danışmak gerekmektedir. Bunun nedeni bir enfeksiyon olabilir.

Daha yüksek östrojen seviyeleri nedeniyle hamileliğin erken döneminde beyaz kremsi akıntıda bir artış fark edebilirsiniz. Renksiz vajinal akıntı endişelenecek bir şey değildir. Bu erken gebelik akıntısı normaldir ve şeffaf, süt beyazı, ince veya kalın, hafif kokulu veya kokusuz olabilir.

Hamilelikte Vajinal Akıntı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte vajinal akıntı

Hamilelikte Vajinal akıntı ne zaman başlar sorusu da oldukça merak edilmektedir. Genel olarak gebeliğin ilk 6-8 haftasında fark edilir düzeyde bir akıntı meydana gelir. Gebeliğin ilk iki ayında artan vücut hormonları nedeniyle akıntı miktarı fazlalaşır. Gebelik döneminde hormonal yapı ile birlikte; östrojen ve progesteron hormonlarının salgılanma miktarı değişmektedir. Bu akıntının Saydam ya da hafif beyaz renkte olması normal kabul edilmektedir.

Çoğu hamilelikte pembe akıntı ya da çok açık kırmızı akıntı yaşamak normaldir. Buna aynı zamanda yerleşme kanaması da denir ve hamileliğin ilk haftalarında görülür. Eğer bu kanama çok uzun sürüyorsa ve hamileliğin ilerleyen günlerinde görüldüyse mutlaka doktora danışılmalıdır.

Rahim ağzı ve vajina duvarı yumuşadıkça, vücut enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için aşırı akıntı üretir. Hamileliğinizin sonlarına doğru fetüsün başı baskı yapabilir ve bu da genellikle vajinal akıntının artmasına neden olur.

Hamilelikte vajinal akıntı ve kaşıntı kontrol altında tutulması gereken faktörlerdendir. Akıntının rengi ve kıvamı oldukça önemlidir. Eğer kaşıntı çok fazlaysa ve beraberinde tahriş de eşlik ediyorsa doktora mutlaka danışılmalıdır. Anormal akıntı enfeksiyon belirtisi olabilir. Akıntı renkli ise, grip kokuyorsa, kaşıntılı ya da ağrılı hissedilen bir vajinal akıntı ise doktorun kolayca tedavi edebileceği mantar enfeksiyonu olabilir. Hamilelik sırasında bir mantar enfeksiyonu meydana gelirse, doktor vajinal krem ​​veya fitil önerebilmektedir. Anormal Vajinal akıntı önlemleri olarak %100 pamuklu iç çamaşırı giyebilir ve parfümlü sabun ya da parfümlü banyo ürünlerinden kaçınabilirsiniz.

Gebelikte vajinal akıntı kahverengi ya da yeşilimsi ise, iç çamaşırında leke bırakacak kadar kan varsa, garip kokuyorsa, kaşıntı ya da ağrı hissediliyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Henüz hamileliğinin 37 haftasına girmeden akıntı miktarında bir artış ya da akıntı türünde bir değişiklik fark edilirse doktora danışmak önemlidir. Örneğin sürekli olarak berrak ve sulu bir akıntı olduğunu durumu yaşıyorsanız bu suyunuzun geldiğini ve erken doğum yaptığınızın işareti olabilir. Bununla birlikte gebeliğin sonlarına doğru bu akıntı miktarı artar ve idrarla karıştırılabilir.

Hamilelikte vajinal akıntı konusunda detaylı bilgi için Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Op. Dr. Hasan Ulaş Başyurt İzmir Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz. Hızlıca randevu alabilir ve aklınızdaki soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kadin-hastaliklari-jinekoloji/ sayfasını ziyaret ediniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir