HPV, asıl adı Human Papillomavirus olarak literatüre geçen 100’den fazla türü olan bir virüs grubuna verilen isimdir. Cinsel yolla bulaşan bu virüs ile günümüzde oldukça sık karşılaşılmaktadır. Virüsün bazı türleri rahim ağzı kanserine yol açarken bazıları ise siğil oluşumu yapmaktadır.
HPV çoğunlukla belirti göstermediği için teşhis edilmesi çok zor olabilir. Bu nedenle gereken önlemlerin alınması son derece önemlidir. Bu önlemlerden en etkili olanı ise HPV aşısıdır.
HPV aşısı virüsün bazı türlerine karşı ve bu türlerin hastalığa neden olan etkilerine karşı koruma sağlar. HPV aşısı çoğunlukla kendisini siğille gösteren türe ve rahim ağzı kanserine neden olan virüs türlerinde etkili olur. Aşının etkili olduğu birkaç tür vardır bunlar:
- Rahim ağzı kanserlerinin %80’ine yol açan 16 ve 18 tip
- Genital siğillerin %90’ına yol açan 6 ve 11 tip
- Çeşitli (rahim, anüs, vulva, vajina, penis ve gırtlak) kanserlere yol açan 31, 22, 45, 52 ve 58 tip olarak sayılabilir.
HPV aşısı halihazırda enfekte olan kişilere de uygulanabilir. Aşı virüsün diğer hastalık yapıcı etkilerine karşı koruma sağlar fakat enfekte olan türü iyileştirmez.
HPV aşısının ergenlik dönemine girmeden yapılması tavsiye edilir. HPV aşısı dünyada birçok ülkede çocukların rutin aşılanma süreçlerine dahil edilmiştir. Cinsel aktivitenin başlamadığı ve bağışıklığın en yüksek olduğu yaş aralığı olan 9-45 yaş aralığındaki kadın ve erkek bireylere aşı uygulaması yapılabilir.
HPV Aşısı Kimlere Uygulanır?
HPV aşısı hem kadın hem de erkek bireylere yapılabilir. Günümüzde yanlış bir algı olarak HPV aşısının sadece kadınlara uygulanması gerektiği söylenir. Fakat HPV erkeklerde de genital siğiller ile kendini gösterebildiği gibi penis ve anüs kanserine yol açan türleri de vardır ve aşı bu türlerde de etkilidir.
Aşının erken uygulanması, bireylerin cinsel temasa ve HPV virüsüne maruz kalmadan önce uygulanması açısından çok önemlidir. Aşının çocuk yaşta yapılması hastalığa maruz kalma riskini minimuma indirmekte, hastalığın yayılmasını azaltmakta ve kanser riskini azaltmaktadır.
HPV Aşısı Nasıl Uygulanır?
HPV aşısı uygulamada bireyin yaşı önemli bir kriterdir. Aşının ilk dozunu alacak birey 9-14 yaş aralığında ise 2 doz aşı uygulaması yeterlidir ve ikinci doz ilk dozdan 6 ay sonra yapılabilir. 15-26 yaş aralığındaki bireylerde 3 doz uygulama yapılır. İkinci doz ilk dozdan 2 ay sonra ve üçüncü doz da 6 ay sonra yapılabilir. Yapılan araştırmalara göre 27-45 yaş aralığındaki bireylerin de 3 doz aşı yaptırması etkili olmaktadır.
HPV Aşısı Koruyuculuğu Nedir?
HPV aşısının koruyuculuğunun bulunduğu belli başlı tipleri bulunmaktadır (6, 11, 16, 22, 18 31, 45, 52 ve 58 tip). Genç yaşta yapılan HPV aşısı bu tipteki HPV ile karşılaşılması durumunda tam koruma sağlar. Fakat aşı HPV’nin bütün tiplerinde etkili değildir. Bu nedenle erken yaşta yapılan aşının yanında düzenli Pap Smear testleri ve rutin kontrollerin yapılması çok önemlidir. Ayrıca HPV aşısı cinsel yolla bulaşan bütün hastalıklara karşı koruma sağlamayacağı için ilişki esnasında diğer korunma yöntemlerine de özen göstermek gerekir.
HPV aşısının koruyuculuk süresi 10 yıl olarak bilinse de yapılan son çalışmalara göre koruyuculuğun 10 yıldan fazla sürdüğü gözlemlenmiştir.
HPV aşısının; uygulandığı kız çocuklarında siğilleri ve kanser türlerini %86 oranında, genç yetişkinlerde ise %71 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca rahim ağzı kanserlerinde de HPV aşısının %40 oranında etkili olduğu bilinmektedir.
HPV tedavisinde alanında uzman jinekoloji doktoru için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kadin-hastaliklari-jinekoloji/ sayfasını ziyaret edebilir, iletişim sayfasından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!