Tüp bebek başarı oranı

Tüp bebek tedavisi, 30 yıldan fazla süredir uygulanan bir tedavi yöntemidir. Temel olarak yumurtanın ve spermin laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanarak hücre bölünmelerinin gözlemlenmesi ve daha sonra embriyonun rahime yerleştirilmesi işlemidir. Bu bağlamda tedavide başarı farklı şekillerde ifade edilir.

İlk başarı kriteri “gebelik testi sonucunun pozitif çıkması” olarak tanımlanır. Bu kritere göre embriyo rahime başarılı bir şekilde transfer edilmiştir. Fakat pozitif gebelik testi başarılı bir sonuç için tek başına yeterli değildir. İkinci kriter ise “klinik gebelik” kriteridir. Embriyonun rahimde görülmesi olarak tanımlanan bu kriter de bir başarı kriteridir fakat yalnızca bu kritere bakılarak yine tüp bebeğin başarılı bir sonuç verdiği söylenemez. Üçüncü ve başarılı bir sonucun asıl kriteri ise “eve canlı bebek götürme oranı” olarak ifade edilir. Bu kriter tüp bebekte gerçek başarı demektir. Tüp bebek tedavisi sonucunda oluşan gebeliğin doğumla sonuçlanarak çiftin evine canlı ve sağlıklı bir bebek ile dönmesi olarak bilinir.

Tüp Bebek Başarı Oranlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Tüp bebekte başarı oranlarını etkileyen birçok değişken bulunmaktadır. Bunlardan en önemli faktör hasta yaşıdır. Kadının yaşı yumurtalar ve yumurtlama açısından çok önemlidir. Yaş ilerledikçe yumurta sayısında azalma ve yumurta kalitesinde de düşüş olmaktadır. Yumurta sayısı ve kalitesi ne kadar yüksek olursa başarı oranı da o kadar yüksek olur.

Tüp bebek tedavisine başvuruya neden olan infertilite nedeni de tüp bebeğin başarıya ulaşmasına önemli bir etkendir. Bu nedenlerin araştırılması da tüp bebek uzmanı ile görüşülerek değerlendirilir ve buna göre bir tüp bebek yolu izlenir.

Bunların dışında hastanın fazla kilolu olması, rahimdeki sorunlar, sigara ve alkol tüketimi oranları, bağışıklık sistemi sorunları da hastanın yumurtalık rezervini olumsuz etkiler. Yumurtalık rezervi için sürece başlamadan yapılacak testler de başarı oranlarını ve başarıyı etkileyen faktörleri büyük ölçüde anlaşılır kılar.

Tüp Bebekte Başarı Oranını artırmak için yapılması gerekenler

Tüp bebek için başvurduğunuz merkezin başarı oranları oldukça önemlidir. Sürece başlamadan önce merkezin ve uzman doktorun iyice araştırılması gerekir.

Sürece başlamadan aylar öncesinde sigara ve alkol kullanımını bırakmakta fayda vardır. Süreç başlamadan önce çiftin kendisini psikolojik ve fizyolojik olarak hazırlamış olması gerekir. Çiftin bir uyum içerisinde olmaları oldukça önemlidir.

Süreç başladıktan sonra tüp bebek sonucunda oluşan gebelik normal bir gebelik süreci olarak değerlendirilir. Anne adayının beslenmesi de tedavide başarıya ulaşma konusunda son derece önem taşır. Yapılan araştırmalara göre Akdeniz tipi beslenmenin yumurta ve spermlere faydası oldukça fazladır. Akdeniz tipi beslenmeye göre çiğ badem, ayran, çiğ fındık, tam buğday, çavdar gibi tahıl ve karbonhidratların yanında haftada iki ya da üç kez protein kaynaklı gıdalarla da beslenmek gerekir. Su tüketiminin günde en az iki litre olması da büyük önem arz etmektedir. Bunların dışında erkek ve kadın için hormon düzenleyici gıdaların alınması sürece büyük katkı sağlar. Unutulmamalıdır ki tüp bebek bir ekip işidir ve çift sürece başlamadan öncesinden süreç sonuna kadar birbirlerine destek olmalıdır.

Tüp Bebekte Erkeğin Başarı Oranına Etkisi

Tüp bebekte erkeğin infertilitesinin nedenleri çoğunlukla bilinmese de aşırı kilo, fazla sigara ve alkol tüketimi, çevresel ve psikolojik olumsuzluklar, kimyasala maruz kalma, hormon sorunlar, enfeksiyona maruziyet, genetik problemlerden dolayı olabilir.

Erkek hastada tüp bebek süreci öncesinde alınan sperm örnekleri incelenerek sperm anomalilikleri varsa tedavide buna göre bir yol izlenebilir. Tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/tup-bebek-tedavisi/ sayfasını ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir