Normal Doğum Belirtileri

“Normal doğum belirtileri” her anne adayında görülecek değildir. Bazı anne adaylarında belirtilerin hepsi görülürken bazı anne adaylarında ise, belirtilerin birkaçı gözükmektedir. Ayrıca annenin 1. doğumuna göre 2. ya da 3. doğumlarında farklı belirtiler görülebilir.

Çoğu anne normal doğum belirtileri nasıl olur diye merak ediyor ve endişeleniyor. “Normal doğum belirtilerini nasıl hissedeceğim ve ne kadar sürecek?”, “Normal doğum ne zaman olacak?” gibi sorular anne adaylarında görülen yaygın sorulardandır.

Normal Doğum Belirtileri Nelerdir?

“Normal doğum belirtileri” her kadında farklı şekilde görülebilir. En sık görülen doğum belirtileri; nişan (kanlı akıntı), sancılar (kasılmalar), suyun gelmesi, rahim ağzında değişim ve bebeğin aşağı inmesidir.

Nişan (Kanlı Akıntı):

Mukus tabakası hamilelik sırasında rahim ağzını kapayan jöle benzeri bir maddedir. Bakterilerin rahme girmesini önleyen doğal bir koruyucu bariyer görevi görür. Doğum yaklaştıkça rahim ağzında incelmeler ve genişlemeler oluşur. Bundan dolayı da bu mukus tabakası kanlı bir şekilde atılır. Bu olay, doğumdan birkaç hafta veya günler önce gerçekleşebilir. Mukus akıntısı anne adayının fark edebileceği şekilde ya kanlı/kahverengi ya da pembe bir akıntı şeklinde görülür.

Sancılar (Kasılmalar):

Kasılmalar, bebeğin artık anne karnından çıkmak için oluşan en belirgin doğum belirtisidir. Braxton Hicks olarak adlandırılan kasılmaları doğumdan birkaç hafta ve hatta aylarca yaşayabilirsiniz. Gerçek doğum sancıları ve yalancı doğum sancıları arasındaki farkı nasıl anlayabilirim diyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz. Pozisyon değiştirdiğinizde bile sancılar kaybolmuyorsa, kasılmaların ilerleme durumu daha sık ve daha acılaşırsa bu gerçek doğum sancısıdır.

Sırt Ağrısı:

Sırtınızda kramp ve ağrı hissetmeye başlamasının nedeni, kaslarınızın ve eklemlerinizin ilerleyen doğum süreci için gerilmeye ve hareket etmeye başlamasıdır.

Suyun Gelmesi:

Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ile dolu kesenin sancı ve kasılmalar ile birlikte yırtılması sonucu gözlemlenen durumdur. Bu su berraktır ve açık sarı renktedir. Su gelmişse ancak henüz sancılar başlamamışsa yine de en kısa süre içinde doktora gidilmelidir.

Rahim Ağzında Değişim:

Rahim ağzında meydana gelen değişimi (bağ dokusundaki yumuşama, incelme ve genişleme) doktor muayenesinde anlamak mümkündür.

Bebeğin Aşağı İnmesi:

Bebeğin kanala girmesi durumudur. Bebeğin kanala girmesi ile genelde ilk hamileliğini yaşayan anne adayları son haftalarda bir rahatlama, hafifleme hissedebilirler.

Enerjik ve Mutlu Hissetme:

Doğumun başlamasına çok az bir zaman kala anne adayları kendilerini enerji dolu, mutlu hissedebilirler.

Sık Sık İdrara Çıkma İhtiyacı Hissetme:

Bunun nedeni ise, bebeğin başının mesaneye baskı yapmasıdır. Değişen hormonlar sebebiyle dışkılamada bir yumuşama gözlenmesi de doğum belirtileri arasında yer alır.

Normal doğum belirtileri, başladığında yapılması gereken ilk şey; eş, aile, akraba ya da arkadaşlar tarafından anne adayının rahatlamasını, sakinleşmesini sağlamaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir