Normal Doğum Nasıl Yapılır?

“Normal doğum nasıl yapılır?” diye merak edenler için normal doğum aşaması temel olarak 3 evrede gerçekleşir. Normal doğum annenin doğal yollarla bebeği dünyaya getirmesidir. Eğer sağlığınız için hiçbir tıbbi müdahaleye gerek duyulmuyorsa normal doğum yapmak hiç de zor değildir. Üstelik normal doğum süreci, sağlıklı bir bebek sahibi olmaya ve anne için hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olur. Normal bir doğum yapmak için herhangi bir formül olmamasına rağmen, düzenli egzersizler yapmak, stresten kaçınmak, doğru nefes alma tekniklerini bilmek, stresten kaçınmak, aşırı kilo almaktan kaçınmak ve doktorun her tavsiyesine uymak gibi bazı önlemler sağlıklı ve normal bir doğum yapma şansınızı artırabilir.

Normal Doğum Nasıl Yapılmaktadır?

“Normal doğum nasıl yapılır?” “Normal doğum evreleri nelerdir?” sorularının yanıtı normal doğum sürecinin 3 aşamada oluşmasıdır. İlk normal doğum aşamaların başlaması ve bitişiyle ortalama 12-24 saat sürmektedir.

1. Evre: Rahim Ağzının Açılması

Erken Faz: Erken faz evresinde serviks açılmaya başlar. Serviks 3-4 cm genişler ve genişledikçe, zaman geçtikçe kasılmalar daha da güçlenir. Kasılmalar 5-30 dakika aralıklarla olup ve her kasılma 30-45 saniye sürmektedir.

Aktif Faz: Aktif fazda, serviks hızla genişlemeye başlar. Serviks 4-7 cm genişliğine ulaşır. Kasılmalar artar ve sırtınızda, karnınızda yoğun ağrı veya basınç hissedebilirsiniz. Ayrıca itme veya dışarıya çıkarma dürtüsü de hissedebilirsiniz fakat doktorunuz size serviksiniz tamamen açık olana kadar beklemenizi isteyecektir.

Geçiş Evresi: Geçiş evresinde, serviks 10 cm kadar tamamen açılır. Kasılmalar çok güçlü, acı verici olup, her 1-3 dakika aralıklarla 45 saniye sürmektedir. Bu aşamada doktorun talimatlarına uyun, nefes alma ve gevşeme tekniklerine odaklanın.

2. Evre: Atılma Evresi

Doğumun 2. evresi serviks 10 cm genişlemesiyle başlar. Bu aşama, bebeğin doğum kanalı vajinadan geçene ve doğuma kadar devam eder. Bu aşama 2 saat ya da daha fazla sürebilir. Kasılmalar ilk evrelere göre daha yavaşlar. Bebeğin baş kısmı çıktığında doğru nefes alıp verme itme gücüyle bebek tamamen dünyada olur. Önce bebeğin yanakları dışarı çıkar ve birlikte başı da gelir. Bu arada, henüz annenin karnı içinde olan omuzlarıyla bir hizaya gelmesi için bebeğin başı hafifçe döner. Kısa bir aradan sonra, omuzlar teker teker dışarı çıkar. Sonra sıvılarla birlikte bedenin geri kalan kısmı gelir.  Bebek doğduğunda göbek bağı yani kordon kesilir ve sağlıklı bir bebek dünyaya gelir.

Bebeğiniz doğduğunda, hemşire, amniyotik sıvı, mukus ve kanın bebeğin ciğerlerine bulaşmasını önlemek için bebeği baş aşağı şekilde tutacaktır.

3. Evre: Plasentanın Atılması (Halas Evresi)

Bu aşamada plasenta annenin vücudundan çıkarılır. Anne kramp eşliğinde plasentayı vücudundan dışarıya doğru iter, ancak annenin tüm dikkati ve enerjisi artık bebeğe odaklandığından bu aşamayı pek fark etmez.

Sağlıklı bir doğum evresi geçirdikten sonra bebeğinizi kucağınıza alıp bebeğinizle ilk temas, ilk heyecanı doyasıya yaşayabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir