Normal Doğum Yapanlar Neden Daha Sağlıklıdır?

“Normal doğum yapanlar” her zaman sezaryen doğum ve epidural doğum yapanlara göre daha sağlıklıdır. Araştırmalar, bir kadının hamileliği ve doğumu deneyimleme biçiminin, bir annenin çocuğu ile olan ilişkisi ve gelecekteki doğurganlık deneyimleri için hayati önemi olduğunu göstermektedir.

Normal doğum, annelerin daha sağlıklı ve daha mutlu bir gebelik ve doğumdan zevk almalarını sağlamak için entelektüel,  duygusal ve fiziksel hazırlık sistemidir.

Neden Normal Doğum?

“Normal doğum yapanlar” bebeklerini dünyaya getirdikten sonra kısa bir süre içinde kendilerini iyi hissederler. Anne daha kolay iyileşir ve normal yaşantısına daha çabuk dönebilir. Uyuşturucu madde kullanılmadığı için tüp ya da iğne vücut bölümlerine yapışmadığından normal doğum yapanlar arzularsa yataktan hemen kalkar ve dolaşırlar ya da duş alırlar. Doğal olarak birçok doğurgan annenin yaşadığı mutluluk duygusu, doğum sırasında vücuttaki endorfinlerin salınmasına bağlıdır. Endorfinler, ağrı ile uğraşırken vücudun doğal olarak ürettiği sakinleştirici ve ağrı giderici hormondur. Araştırmalar, bir ağrı kesici ilaç kullanıldığında bir kadının vücudunun neredeyse pek çok endorfin salgılamadığını göstermiştir. Normal doğum yapanlar, doğumdan sonra yaşadıkları hisleri daha iyi bilirler.

“Normal doğum yapanlar”; ciddi kanamalar, yara izi, enfeksiyonlar, anesteziye reaksiyonlar ve daha uzun süreli ağrı gibi önemli cerrahi ve bunlarla bağlantılı riskleri önlerler. Ve bir anne ameliyattan daha az sersemleşeceğinden, bebeğini kucaklayıp emzirmeye başlar.

Normal doğum yapan annelerin, doğum ardından baş ağrısı ve sırt ağrısı gibi sorunları sezaryene göre oldukça azdır. Sezaryen ayrıca mesane yaralanması ve doğum sonrası mesane enfeksiyonu veya idrar kaçırma riski ile sonuçlanır. Normal doğum yapanlar böyle sorunları yaşamamaktadır.

Normal doğum ile doğuran anneler için diğer doğumlara göre “doğumda anne ölüm oranları” daha azdır.

Normal doğum ardından anne ile bebek arasında cilt teması oldukça güçlü bir şekilde görülür. Bu sayede, anne ve bebek iletişimi ve bebeğin anneye daha çok bağlanması gibi unsurlar sağlanmış olur.

Normal doğum yapanlar, sağlıklı bir doğum sonrası süreci geçirdikten sonra 2. doğuma daha elverişli daha sağlıklı bir şekilde hazır olacaklardır. Normal doğum sadece anne sağlığı için değil, bebek sağlığı için de çok önemli ve etkili olduğu unutulmamalıdır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir