Rahim Filmi Çekimi

Rahim Filmi Çekimi Nasıldır? Kimler Rahim Filmi Çekimi Yapar?

Rahim filmi çekimi 50 seneden fazla uygulanan bir rahim filmi çekimidir.

Ağrısız Rahim Filmi Çekimi Var Mıdır?

Ağrısız rahim filmi (HSG)  narkoz ya da anestezi kullanılmadan yapılır. Gelişmiş modern cihazlarla uygulanan rahim çekimi C kollu, dedektölü röntgen makinesi ile olur. Fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip kontrast maddeyi  kişinin rahim ağzı yapısına uygun yumuşak kanüller(borucuk) yardımıyla hastanın  rahim boşluğuna  doldurma işlemi yapılır. Böylece rahim filmi incelemesi ağrısız gerçekleşir.

Rahim Filmi Çekimi Riskleri Nelerdir?

  • Fallop tüplerinin kapalı olduğu ve açılmasının da mümkün olmadığında fallop tüpünün açılabileceği beklentisiyle  gereksiz yere yüksek kontrast basıncı uygulamaması gerektiğini bilecek uzman doktorun olmaması durumunda,
  • Panik ataklı birisine, vajinismus hikayesi olan birisine, çeşitli fobileri olabilen insanları sakinleştirecek uzman kişilerin olmaması durumunda.
  • Rahim filmi çekimi için hangi basıncı uygulaması gerektiğine, incelemeyi ne zaman sonlandıracağına bilgi ve tecrübesiyle karar verebilecek uzman kişinin olmaması durumunda hasta risk altındadır.

Rahim Filmi Çekimi İçin Ne Zaman Anestezi Uygulanır?

Rahim filmi çekimi öncesi alınan ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların kullanılması ağrıları ortadan kaldırmak için yeterli değildir. Eğer şiddetli ağrı olasılığı varsa narkoz(anestezi) uygulanır. Narkoz uygulama işlemi inceleme süresini artırma olasılığını oluşturur. Tabii bunlar rahim filmi işlemi için fiyatı artırır.

İyi Bir Rahim Filmi Çekimi İçin Ne Gereklidir?

  • Rahmin ön yüzü veya arka yüzünün tam karşısından çekilmiş film olmalıdır. Bu iyi çekim rahmin doğumsal anomalileri, rahim içindeki polip, miyom veya yapışıklık gibi problemleri saptamak açısından çok önemlidir.
  • İnceleme olması gereken sürede, ağrısız ve acısız olmalıdır.
  • Çekimde radyasyon miktarı en düşük seviyede olmalı, hastanın aldığı radyasyon miktarı ayrı bir rapor halinde kendisine verilmelidir.
  • Alerji ve enfeksiyon gibi komplikasyonların oluşma riski en düşük seviyede olmalıdır.
  • Çekilen filmlerde fallop tüplerindeki kabartıların iyi görülmesi, gerektiğinde fallop tüplerinin  kıvrımlarının çeşitli açılardan görüntülenmesi gerekir.
  • Rahim çekimi filminin fiyatlarının makul düzeyde olması gerekir.
  • Farklı rahim içi yapılarındaki hastaların yeni, çeşitli, tek kullanımlık özel kanüller kullanılması gerekir.
  • Ağrısız rahim çekimi tekniğini bilen konusunda uzman, tecrübeli hekim ve tıbbi personel olması gerekir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir