Sezaryen doğum, normal doğumun aksine cerrahi uygulamalar gerektirmektedir. Bu nedenle profesyonel hekimler tarafından yapılması gerekiyor. İzmir sezaryen kapsamında bulunan birçok profesyonel hekimle karşılaşmak ise mümkündür. Normal doğumdan ziyade sezaryen doğum sonrası annenin bakımı titiz şekilde yapılmalı ve gerekli işlevleri yerine getirmelidir. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Önemli hususlardan biri elbette doğum sonrası dikişlerdir. Sezaryen dikişleri her ne kadar kendiliğinden kapansa da bazen özel bakım istemektedir. Özellikle dikişin olduğu bölüm kuru tutulmalıdır.
  • Sezaryen doğum sonrasında merak edilen konulardan birisi ise cinselliktir. Sezaryen doğum sonrasında 6 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir. Aksi halde rahim içerisinde bakteriler oluşabilmektedir.
  • Sezaryen doğum sonrasında kanama oluşması normaldir. Bu kanama 3 ila 4 hafta boyunda sürebilmektedir. Bu süreçte vajinal bölgenin yıkanılmaması veya tampon kullanılmaması gerekir.
  • Sezaryen doğum sonrasında beslenmede anne için önem arz etmektedir. Gün içerisinde en az 2000 kalori tüketmelidir. Bu besinlerin çoğunluğunu ise protein kaplamalıdır.
  • Sezaryen sonrasında annelerde idrar yapmada sorun oluşabilmektedir. Bu sorun genellikle idrarını yaparken yanma ya da zorlanma gibi durumlardır. Böyle durumlarda ise kişinin oturma banyosu veya ılık bir banyo yapması gerekir.
  • Doğumdan 2/3 gün sonra ayaklarda ve çeşitli bölgelerde şişme meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise bol su tüketmeli ve ayakları yukarı kaldıracak şekilde dinlenilmelidir.

Sezaryen Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

Anne veya bebeğin sağlık durumunu etkileyen faktörler nedeniyle ya da annenin isteğine bağlı olarak sezaryen doğum yapılmaktadır. Ancak sezaryen doğum yaparken hastaneyi, hekimleri ve birçok unsuru araştırmak gerekmektedir. Başarılı sezaryen doğumları arasında sezaryen İzmir görmekte mümkündür. Ancak sezaryen doğumu sonrasında annenin dinlenme gibi birçok unsura dikkat etmesi gerekmektedir. Sezaryen doğumu sonrası anne şu gibi hususlara dikkat etmelidir;

  • Yeni sezaryen doğum yapan annenin düzenli biçimde yürüyüş yapması gerekmektedir. Düzenli yürüyüş sayesinde kan pıhtılaşması ya da annede kabızlık gibi durumlar söz konusu olmamaktadır.
  • Sezaryenden sonra anneler kendilerini iyi hissettiklerinde bebeklerini emzirmek istemektedirler. Ancak yanlış emzirme durumunda bebekte boğulma gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Sezaryen bölgesine baskı yapmayacak şekilde bebek emzirme yöntemleri bulunmaktadır. Bunun için hemşirelerden ya da hekimlerden emzirme desteği alabilirsiniz.
  • Sezaryen doğum sonrasında şiddetli ağrı, şişlik, akıntı, göğüs ağrısı, şiddetli öksürük ve ateş gibi durumlar söz konusu ise hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Çoğu anne doğumdan sonra verilen ilaçları önemsememektedir. Ancak daha hızlı iyileşme göstermek istiyorsanız ilaçlarınızı aksatmamalısınız.
  • Sezaryen sonrasında oluşan izleri geçirmek için kremler kullanabilirsiniz. Ancak krem sonrasında oluşan kararma, şişme, kalınlaşma gibi sorunlarda kullanmayı bırakınız.
  • Bir hafta boyunca gereksiz hareketten kaçınılmalıdır. Bu dönemde kendinizle ve bebeğinizle ilgilenin ağır işlerden uzak durun.

Sezaryen Doğumun Dezavantajları

Her cerrahi operasyonlarda olduğu gibi sezaryen doğumunda dezavantajları bulunmaktadır. Sezaryenin en büyük avantajı kesinlikle annenin iyileşme süresinin uzun olmasıdır. Çünkü normal doğum yapan anneler birkaç saat içinde rahatça ayaklanabilirken, sezaryen doğumu olan anneler 7-10 gün arasında iyileşme göstermektedir.

Doğum sırasında narkoz etkisiyle ağrı hissedilmemektedir. Ancak sezaryen doğumdan bir hafta ya da bir ay sonra ameliyat olan kısımda ağrılar hissetmek mümkündür.

Bir diğer dezavantajı ise nadir görülen kanama, enfeksiyon ya da rahime yakın olan organların zarar görmesidir. Normal doğumda bebek doğum kanalı eşliğinde dünyaya geldiğinden yaşadığı basınç nedeniyle akciğerde bulunan sular dışarıya atılmaktadır. Fakat sezaryen doğumda böyle durum söz konusu olmadığından bebekte solunum sorunları oluşabilmektedir. Bilimsel kanıtlar ve araştırmalara göre ise sezaryen doğum eşliğinde dünyaya gelen bebeklerde astım görülme ihtimali çok yüksektir.

Ayrıca sezaryen doğum sırasında genel anestezi gibi nedenlerden komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçebilmesi içinse hekimlerin profesyonelce hareket etmesi gerekmektedir. İzmir sezaryen kapsamında doğumunuzu üstlenecek hekimlere güvenebilirsiniz.

Sezaryen Doğumun Avantajları

Sezaryen doğum, annenin karın alt bölgesinde kesi açılarak bebeğin dünyaya getirilmesini sağlamaktadır. Bu operasyon ise genellikle 30/45 dakika sürebilmektedir. Özellikle doğumu yaklaşacak annelerin ilgi odağı kolay doğum olarak adlandırılan sezaryen doğumdur. Bu nedenle sezaryen doğum avantajları da merak konusu olmuştur. Sezaryen doğumun avantajları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Sezaryen doğumda bebek rahatlıkla açılan kesiden çıkarıldığından omuz, ayak ya da kafa sıkışması gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamaktadır.
  • Çoğu annelerin sezaryen doğumu seçmesinin nedeni ise doğum sırasında ağrı hissetmemesidir. Genel anestezi, epidural anestezi veya spiral anestezi gibi nedenlerden anne yarı uyanık ya da baygın olmaktadır.
  • Sezaryen doğum planlanabilir doğum avantajı sunduğundan hem anneye hem de doktora kolaylık sağlamaktadır.
  • Normal doğum sonrasında idrar kaçırma gibi durumlar söz konusudur. Ancak sezaryen doğum sonrasında birkaç egzersizle bunu önlemek mümkündür. Elbette ki bu gibi avantajlardan yararlanabilirsiniz. Ancak unutulmaması gerekir ki sezaryen doğum önemli operasyondur ve bu nedenle titiz bir çalışma istemektedir. Sezaryen İzmir kapsamında bulunan doktor ve hastanelerde sıklıkla methedilmektedir.
  • Daha fazla detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/sezaryen/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir