Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

“Siğil nasıl tedavi edilir?”, “Siğil nasıl geçer?” soruları siğil problemi yaşayan kişiler için merak ettikleri en önemli sorulardandır. Siğiller, insan papillomavirüsünün (HPV) neden olduğu cilt büyümeleridir. 60’tan fazla HPV türü vardır. Bunların bazıları deride siğillere neden olma eğilimindedir. HPV cildin dış tabakasındaki hücrelerin hızla büyümesini sağlar.

Bir siğilin kaybolması için geçen süre, kişiden kişiye değişir. Viral enfeksiyonun sisteminizden çıkması ve siğilin kaybolması 2 yıla kadar sürebilir.

Eğer siğil acılıysa veya rahatsızlığa ya da utanç verici bir duruma düşüyorsanız siğilinizi tedavi etmeye karar verebilirsiniz.

Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

“Siğil nasıl tedavi edilir?” sorusunun cevabını açıkladığımız bu yazımızda siğil tedavi yöntemleri şunlardır:

Salisilik Asit:

Salisilik ilaçlar reçetesiz de satın alınabilir ve bunlar krem, sıvı, jel gibi farklı çeşitlerde bulunabilir. Salisilik asidin siğillerin tedavisinde kriyoterapi kadar etkili olduğu görülmüştür. Salisilik asit sağlıklı cildi tahrip edeceğinden, bu tedaviyi uygulamadan önce siğil dışındaki sağlıklı cildin korunması önemlidir. Yüze kesinlikle uygulamayın.

Silisilik tedavisini uygulamadan önce beyaz ve ölü dokuları süngertaşı veya tırnak törpüsü ile törpülemeniz önerilmektedir. Bu işlem cildinizdeki ölü derileri atmaya yardımcı olacaktır. Siğilinizi törpülemeden önce yumuşatmak için yaklaşık 5 dakika boyunca siğilinizi suyla yumuşatın. Ardından ilacın içeriğindeki talimatları izleyerek siğil olan bölgeye ilacı uygulayın.

Tedaviyi her gün, 12 hafta veya siğil geçene kadar uygulamanız gerekebilir. Cildinizde herhangi bir beklenmedik durum yaşanırsa hemen doktorunuza ve eczacınıza danışın.

Kriyoterapi (Dondurma):

Kriyoterapi tedavisinde, etkilenen deri hücrelerini dondurmak ve yok etmek için siğile birkaç saniye boyunca sıvı azot uygulanır. Tedaviden sonra, ağrılı bir kabarcık oluşur ve bir hafta içinde kabarcık patlar ve düşer. Kriyoterapi seansı genellikle 5-15 dakika sürer ve ağrılı olabilir. Büyük siğiller genellikle berraklaşmadan önce birkaç kez dondurulmalıdır.

Yüzünüzde bir siğil varsa kriyoterapi önerilebilir. Bunun nedeni tahriş riskinin salisilik asit veya kanal bandından daha düşük olmasıdır.

Kanal Bandı:

Kanal bandı tedavisi, bandın her zaman yerinde bırakılmasını ve haftada bir kez yalnızca birkaç saat kaldırılmasını gerektirir. Bant sık sık değiştirilmelidir. Bant yerleştirilmeden önce siğil yumuşatılır, temizlenir ve kuru kalması sağlanır. Yoksa ıslak kalan siğil bölgesinde bant yerleştirildikten sonra mantar oluşma ihtimali yüksektir.

Lazer Tedavisi:

Lazer tedavisinde, siğil dokusunu yakmak ve yok etmek için yoğun bir ışık demeti (lazer) kullanır. Yara izi riski vardır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir