Vajinismus Tedavisi

“Vajinismus Tedavisi” nedir? “Vajinismus Tedavisi” nasıl yapılır sorularının cevaplarını vereceğimiz yazımızda vajinismus tedavisi için tüm merak ettiğiniz her şeye değineceğiz.

Vajinismus hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Vajinismus Tedavisi ve Vajinismus Tedavisi Sırasında Neler Yapılır?

“Vajinismus tedavisi” genellikle cinsel eğitim ve danışmanlık, psikoseksüel terapi, vajinal dilatörler ve pelvik taban egzersizleri tekniklerinden oluşmaktadır. Aynı hastada aynı anda birden fazla teknik kullanılabilir. Çok tedavi yöntemi penetrasyona bağlı endişeyi azaltmaya yöneliktir.

Cinsel Eğitim ve Danışmanlık

Cinsel anatomi ve cinsel tepki döngüsü hakkında hastaların ağrılarını ve vücutlarının geçirdiği süreçleri anlamalarına yardımcı olma konusunda bilgi sağlanabilir.

Cinsel eğitim genellikle anatomi ve cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında ne olduğunu öğrenmeyi içerir. Vaginismusta yer alan kaslar hakkında da bilgi verilir. Bu eğitim, vücudun bölümlerinin nasıl çalıştığını ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Vajinismus hastalığı konusunda uzmanlaşmış bir danışmanla çalışmak yardımcı olabilir. Gevşeme teknikleri ve hipnoz da rahatlamayı teşvik edebilir ve cinsel ilişkide kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

Psikoseksüel Terapi

Psikolojik tedavinin uygulanabileceği 3 farklı terapi yöntemi vardır. Bunlar bireysel terapi, çift terapisi ve grup terapisidir.

Bireysel terapi, vajinismusa neden olabilecek psikolojik problemleri belirleme ve çözme üzerine odaklanmaktadır.  Çocukluk travması veya tecavüz gibi konulardan kaynaklanan sorunlar genellikle bu şekilde çözülür. Etkilenen kadın terapistine güvenirse, ebeveynlerin kendine yönelik tutumları veya dini bir yetiştirme gibi nedenlerden ötürü cinsiyet konusundaki güvensizliklerini veya korkularını ortaya koyarak genellikle başarılı bir şekilde tartışılabilir.

Çift terapisine “ikili-cinsiyet terapisi” de denilir.  Çift terapisinin arkasındaki fikir, herhangi bir cinsel sorunun yalnızca bir kişi için bir problem olarak ele alınması değil, bir bütün olarak çift için bir problem olarak ele alınması gerektiğidir. Terapist, hem çiftin cinsel geçmişini, hem de ilişkide meydana gelebilecek diğer problemleri ele alır. Bu sorunlarla yüzleşmek, vajinismusun nedeninin çözümüne yardımcı olabilir.

Grup tedavisi, çiftler üzerinde çok etkili olabilen vajinismus için başka bir tedavi şeklidir. Bu terapi biçiminde, aynı veya benzer cinsel bozuklukları olan çiftler veya kişiler bir araya getirilir. Vajinismus hastalığından muzdarip insanlar için bu ortam rahatlık ve güç sağlayabilir. Açık ve dürüst bir forumda cinsel ve cinsel problemleri tartışan birine tanık olmak genellikle çok yararlıdır. Aynı zamanda, hastaların kendilerini daha açık ve dürüst hale getirmelerine yardımcı olabilir.

Vajinal Dilatörler

Penetrasyon zorlukları veya ağrıları olan hastalar için, ”vajinal dilatörler” kullanmayı öğretmeyi içeren, birçok jinekolog tarafından teşvik edilen bir terapi yöntemidir. Tedavinin başında, kadın vajinasına küçük bir nesne ekler. Zamanla daha büyük ve daha büyük vajinal dilatörler ekler. Sonunda, bir penisin boyutunda bir dilatör rahatça yerleştirilebilir ve cinsel ilişki sağlanabilir.

Pelvik Taban Egzersizleri

Vajinal kasları kontrol altına almak için sıkıştırma ve bırakma egzersizlerinin yapılmasıdır. PC’yi çalıştıran Kegel egzersizlerinin yapılması, vajinayı çevreleyen kasların tedavisinde etkilidir. Kegel egzersizleri yapmak, PC kaslarınızı kontrol etmenin ve rahatlamanın öğrenmesine yardımcı olabilir.

“Vajinismus tedavisi” başlangıçta uzman terapistlerin rehberliğinde yapılır. Daha sonra genellikle egzersizlerin evde yapılması beklenir. Bir ilişkiniz ya da eşiniz varsa onları da dahil etmeniz beklenir.

Vajinismus tedavisi genellikle etkilidir ve birkaç hafta içinde ilerleme görülebilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir