“Kürtaj” hakkında genel olarak bilinmesi gereken, ülkemiz ve dünya üzerinde pek çok kadınının erken veya yanlış zamanda bebek sahibi olmak istemediği durumlarda başvurduğu yöntem olmasıdır. Kürtaj yüzyıllardır kullanılan bir yöntem olmakla birlikte bu çareye başvuran hiçbir kadın ilk veya son olmayacaktır. Yasaların ve sağlığın el verdiği sürece kürtaj seçimi kadının kendi iradesinde olan bir konudur. Ayrıca rahim içinden yapılan biyopsiler de kürtaj olarak adlandırılmaktadır.
Hangi Durumlarda Kürtaj Kararı Alınmalı?
“Kürtaj” kelimesinin dilimize girişi Fransızca bir kelime olan curotage’dan gelmektedir. Ülkemizde kürtaj yapılması 1972’ye kadar yasak olmakla birlikte günümüzde bazı yasalar çerçevesinde serbesttir. Yasalardan kısaca bahsetmek gerekirse hamile kalan kişi eğer 18 yaşından küçükse aile izniyle kürtaj yaptırabilir. 18 yaşından büyük bekar kadınlar kendi seçimleri doğrultusunda kürtaj yaptırabilirler, evli kadınlar ise eşlerinin onayı dahilinde bu işlemi gerçekleştirebilirler. Tüm bu durumların yanında en önemlisi ülkemiz yasaları gereği kürtaj yaptıran kadının gebeliği 10. haftayı geçmemiş olmalıdır. Eğer gebelik anne ve bebek sağlığı için bir sorun teşkil ediyorsa heyet raporu ile daha sonra da kürtaj gerçekleştirilebilir. Hekimler tarafından en uygun kürtaj zamanı olarak gebeliğin 5 ile 8. haftaları arası tavsiye edilmektedir.
Kürtaj Yaptırmak
“Kürtaj” öncesinde mutlaka hasta, kadın hastalıkları hakkında uzman bir hekim tarafından muayene edilmeli ve hekimin yönlendirmeleri eşliğinde hareket edilmelidir. Uzman hekim hastanın sağlık durumunu iyice incelemeli kürtaja engel veya zorluk çıkartabilecek gibi durumlar değerlendirilmelidir. Gerekli durumlarda hastanın ruh sağlığını gözetmek açısından bir psikologdan da destek alınabilir.
Ağrısız, Sancısız Kürtaj
Kürtaj için günümüzde genellikle; daha az ağrılı ve oldukça kolay bir yöntem olan vakumlama tekniği kullanılmaktadır. Hastaya kürtaj operasyonu gerçekleştirilmeden önce genel veya lokal anestezi uygulanır. Çoğunlukla 5 ile 15 dakika arasında sürebilen operasyon sonrasında hasta yaklaşık 1 saat sonra taburcu edilebilir.
Her bireyin yaşama hakkı olduğu gibi her bireyin kendi hayatı ve vücudu hakkında karar vermeye de hakkı vardır. Yanlış ve beklenmedik zamanlarda gerçekleşen gebelikler için olası kürtaj durumunda, hastalar kendi kararlarını iyi düşünerek vermelidir. Hayata yeni bir yaşam getirmenin sayısız güzel tarafı olduğu gibi bunu yanlış zamanda gerçekleştirmek de anne adayları, çiftler ve dünyaya gelecek olan bebek için çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getirebilir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!