Riskli Gebelik Nedir?
Çoğu gebelikler normal seyrinde başlar ve devam eder. Aslında gebelik başlı başına bir mucizedir ve risklerini de beraberinde getiri. Bazı gebeliklerin riskli olma yüzdeleri çeşitli nedenlerden çok fazladır.
Gebelik öncesi, gebelik sırası ve gebelik sonrasında anne-bebekte oluşabilecek risklerin takibi, tedavisi ile pediatri ilgilenir.
Riskli Gebelik Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?
Bu nedenler genetik yani aile geçmişine bağlı olabilir. Bazı nedenler ise şeker, tansiyon böbrek, karaciğerin düzensiz çalışması ya da hasta olması da sayılabilir. Ancak tüm bu nedenler gebe kalmaya engel değildir.
Bazı bağışıklık sistemi hastalıkları da problem yaratabilir. Bu Lupus’un durumunda değişikliğe neden olur.
Gebelik süresince kan pıhtılaşması, damarların yapısı değişebilir. Bu da çeşitli hastalıklara yol açar, gebeliğin seyrini değiştirir.
Bir başka riskli gebelik oluşma nedeni anne adayının daha önce düşük yapmasıdır. Düşük sonrası olacak gebelikler için düşük nedenleri araştırılır. Tabii düşüğün hangi ayda olduğu düşük nedenleri teşhis etmede en önemli ipucudur.
Düşüğün bir başka nedeni de tümör oluşmasıdır. Kanser riski de düşük yapma nedenler arasına az da olsa sayılır. Tabii tümörün boyutu, bulunduğu yer ve biçimi riski artırır.
Bazı riskler ise bebek ile ilgilidir. Bu bebeğin ciğerlerinde sıvı toplanması örnek olabilir. Bu durumda anne karnındayken bebeğe müdahale edilir ve bebeğin ciğer gelişiminin sağlıklı şekilde devam etmesi sağlanır. Tabii bu da bir risktir. Ancak tedavisi görüldüğü gibi mümkündür. Bu durumlar anne karnındayken bebeğin idrar yolu tıkanıklığı tedavisinde, diyafram-göğüs-karın bölgesini ayıran perde gibi bozukluklarda bebeğin yani gebeliğin riski artmakla beraber tedavi yolları da bugünkü tıp bilgisi ve teknolojiyle çözümü imkansız olmamaktadır.
Nadir olarak amniyon kesesi doğum başlamadan yırtılır. Amniyon sıvısı akar. Bu durum bebek için risktir.
Bir diğer risk plasentanın bebeğin önüne geçmesi ve bunun da doğum kanalını kapamasıdır.
Riskli gebeliğin oluşma nedeni kadının 18 yaş altı yani gelişimini tamamlamamış çocuk yaşta olması ve 35 yaş üstü olmasıdır.
Anne-baba arasında akrabalık olması risk nedenleri arasındadır.
Annenin sigara-alkol ya da uyuşturucu kullanması, ağır ilaç tedavisi altında olması, annenin çok zayıf ya da şişman olması, gebe süresince gebelik zehirlenmesi, rahim ağzı yetmezliği gebelikte yüksek risk oluşturur.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!