Ayrıntılı Ultrason (Detaylı Ultrason)

Ayrıntılı Ultrason (Detaylı Ultrason) Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Ayrıntılı Ultrason (4 Boyutlu Ultrason)adı Detaylı Ultrason, İkinci Düzey Ultrason ya da İleri Düzey Ultrason kavramlarıyla da anılır. Halk arasında Renkli Ultrason adı ile de anılır. Bebeğin tüm organları için mümkün olan en ince ayrıntılarına kadar inceleme bu Ayrıntılı Ultrason ile gerçekleşir.

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Jinekolog normal gebelikte kontrollerini yaptığı zaman 1 ve 2. Derece ultrason kullanır. Bu taramalarda eğer bebekte anormal bir durum gözlemlenirse doktor Ayrıntılı Ultrason (4 Boyutlu Ultrason)ile tarama yapar. Ayrıntılı Ultrason-4 Boyutlu Ultrason– sadece Perinatoloji uzmanları tarafından kullanır ve görüntüleme sonunda bir rapor yazılır. Bu rapor hem bilgilendirme hem de öneri amaçlıdır.

Ayrıntılı Ultrason (Renkli Ultrason) Ne Zaman Kullanılır?

Ayrıntılı Ultrason genelde gebeliğin 17-18. Haftalarında kullanılır.20-30 dakika süren bu tarama eğer gebelikte problem görülmemişse bir defa yapılır.  Ancak bu 4 Boyutlu Ultrason taramasında gebelikte riskli, anormal bir durum gözlemlenmiş ve doktor gerekli görmüşse ikinci tarama birinci taramadan 3-4 hafta sonra yapılır.

Ayrıntılı Ultrason Neleri Ne Kadar Gösterir?

Ayrıntılı Ultrason bebekte olabilecek bel kemiği açıklığı, beyin boşluklarındaki sıvının aşırı olup olmadığı, kol, bacak, parmak eksikliği ya da fazlalığı, ana damarların kalbe doğru bağlanıp bağlanmadığı gibi durumları gösterir. Renkli Ultrason burun kemiğinin görülmemesi, ense cilt kalınlığının artıp artmadığı yani Down Sendromu belirtilerinin olup olmadığı, yarık damak-yarık dudak olup olmadığını gösterir. Aynı zamanda Renkli Ultrason plasenta ve bebeğin içinde bulunduğu sıvının yoğunluğunun normal olup olmadığı gibi durumları da gösterip bilgi verir.

Ayrıntılı Ultrason Gebelikte Her Anormal Durumu Gösterir Mi?

Ayrıntılı Ultrason gebelikte oluşabilecek her anormal durumu göstermez. Örneğin çok küçük boyutlu gelişim bozukluklarını göstermez. (Kaka deliği bozukluğu), bağırsak borusunun herhangi bir yerindeki tıkanıklık.

Bazı hastalık gibi durumların belirtilerini Renkli Ultrason göstermez; Görme ve işitme bozukluğu, kan hastalıkları, enfeksiyon, metabolik hastalıkların belirtileri ultrasonda görülmez.

Bazen de Renkli Ultrason çekiminden sonra belirtiler ortaya çıkabilir. Genelde gebeliklerin %70 inde anormallikler ultrasonda fark edilir.

3 ve 4 Boyutlu Ultrason çekimleri bebeğin sadece elini, yüzünü gösterir. Gebelik sırasında oluşabilecek kusurları göstermez. Yani 3-4 boyutlu ultrasonlar sadece aile ile bebek arasında duygusal bağ kurmada önemlidir.

Ayrıntılı Ultrason her doğumsal kusuru göstermez. Zaten gebeliklerin %2 ya da 3 gibi bir oranda doğumsal kusurlar bulunur.

Gebelik takibi süresince 3-4 Boyutlu Ultrason çekimlerinin sıkça olması bebeğin gelişimi için sakıncalıdır. Ancak doktor Renkli Ultrason önerirse kullanılmalıdır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir