Anne adayları gebelikleri boyunca pek çok kez ultrason çektirmektedir. Jinekologlar tarafından rutin muayenelerde gerçekleştirilen ultrason çekimleri ile ayrıntılı ultrason aynı sistemlerden oluşmamaktadır. Detaylı ultrasonlar, rutin muayeneler esnasında bebeklerde herhangi bir hastalıktan şüphelenmesi neticesinde çektirilen detaylı ultrasonlar olarak bilinmektedir. anne adayları rutin taramalarında bir sorun çıkmadığı durumlarda ise normal olarak 19. ile 23. hafta arasında belirlenen zamanlarda Ayrıntılı ultrason taramalarını yaptırmalıdır.
Ayrıntılı Ultrason Nasıl Yapılır?
Detaylı ultrasonlar jinekologlar tarafından değil perinatoji uzmanları tarafından gerçekleştirilen taramalardır. Bu muayeneler değişmekle birlikte genel olarak maksimum 30 dakikada tamamlanabilmektedir. Tamamlanan ultrason neticesinde uzmanlar anne adayları ve fetüs hakkında detaylı bir rapor hazırlamaktadır. Böylece olası rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıklara karşı alınabilecek tedavi yöntemlerinin belirlenmesi aşamasına geçilmektedir.
Uzmanlar taraşından yapılan ve tıbbi ismi ikinci trimester anatomi taraması olarak bilinen ayrıntılı ultrason sorunsuz şekilde sonuçlanırsa tekrarına gerek duyulmayan bir taramadır. Ancak bebekte yolunda gitmediğinden kuşku duyulan durumların saptanması 3 ya da 4 hafta sonlarında aynı prosedürün yinelenmesine neden olmaktadır.
Ayrıntılı Ultrason le Hangi Rahatsızlıklar Tespit Edilir?
Ayrıntılı ultrasonlarda bebekteki pek çok anomalinin tespitini yapmak mümkün olmaktadır. Fetüsün organ bazında gelişiminin görülmesi için şart olan bu tarama ciddi sağlık problemlerine erken müdahale yapılabilmesi sağlanmaktadır. Fetüsün anne karnına yerleşiminden gebelik kesesinin durumuna kadar bebekle alakalı tüm bilgiler edinilebilmektedir. Ayrıca renkli ultrasonlarda bebekte Down Sendromu olup olmadığı da görülmektedir.
Ayrıntılı Ultrasonu Her Anne Adayı Çektirmeli Midir?
Yapısal anomaliler düşük de olsa her gebede bulunan bir risktir. Ayrıntılı ultrason, ya da 3 – 4 boyutlu ultrason anne adaylarının bebeklerinin sağlığı hakkında kesine yakın bilgiler edinmelerini sağlamaktadır. Bu nedenden ötürü bireyler bebeklerindeki olası sağlık sorunlarına oldukça erken müdahale edilmesi olanağına sahiptir. Ayrıca ayrıntılı ultrasonlar pek çok anne ve baba adayının doğum sonrasında bebeklerinin durumu hakkında hazırlıklı olmalarını sağlamaktadır. Bu şekilde herhangi bir sürprizle karşılaşmayan bilinçli anne – babalar gerekli yönlendirmeler ile uygulanması gereken tedavilere başvurarak bebeklerinin daha sağlıklı olmasına katkıda bulunabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!