Miyom, rahimde bulunan ve kansere dönüşme olasılığı çok düşük olan iyi huylu tümörlere verilen tıbbi isimdir. Kadınlarda oldukça sık görünen bu rahatsızlık gebelik esnasında da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle ilk kez hamilelik yaşayan kadınlarda daha sık rastlandığı tespit edilmiştir. Farklı boyutlarda ortaya çıkan miyomlar zamanla büyüme eğilimi de gösterebilmektedir. Bundan dolayı gebelikte miyom boyutları önemli bir konu haline gelmektedir. Yaygın kanıya göre 6 cm ve üzeri miyomların risk teşkil edebileceği tespit edilmiştir. Gebelik sırasında bu boyutlarda ortaya çıkan miyomlar östrojen hormonunun salgılanmasıyla birlikte atağa geçerek daha da büyüyebilmektedir. Bu nedenle böyle bir durumun farkında varan anne adayı en kısa sürede bir kadın hastalıkları ve doğum hekimine muayene olmalıdır.

Gebelik sırasında miyom teşhisi koyulmuş olan kadınlar daha sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Bu sırada anne adayı yaşanabilecek tüm ağrı ve gelişmeler konusunda doktorunu bilgilendirmelidir. Bebek ve anne sağlığının korunabilmesi için bu duruma özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle gebelikte miyom boyutları genele göre büyük olan kişilere hamilelik sırasında müdahale edilmemektedir. Ancak miyom, doğal yolla yapılacak doğumu engelleyecek olan kanal kapanmasına sebebiyet verebilir. Benzer şekilde kasılmaların da önüne geçebilmektedir. Böyle bir durumda doktor sezaryen ile doğuma karar verebilmektedir. Ancak sezaryen işlemi sadece bebeğin sağlıklı şekilde doğması için yapılmaktadır. Bu sırada miyom alma işlemi riskli ve önerilen bir işlem değildir.

Hamilelik sırasında miyomun hızlı büyümesi bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Miyom yeterli şekilde beslenememesi halinde bozulma yaşayabilir. Böyle bir durumda ise karın bölgesinde ve miyomun bulunduğu rahim bölgesinde şiddetli ve sık ağrılar yaşanabilmektedir. Ayrıca bahsedilen miyom dejenerasyon durumu çoğunlukla hamileliğin 20. ve 22. haftalarında görülebilmektedir. Bu da erken doğum durumunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle şüphelenilen herhangi bir durumda doğrudan bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve tedavi aksatılmamalıdır. Her ne kadar gebelikte miyom boyutları 6 cm altında olsa bile yine de dikkatli davranılmasında fayda olacaktır. Eğer bu miyomlar gebelik öncesinde tespit edilirse hekim tarafından cerrahi müdahale yapılarak çıkarılabilmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir