İdrar Kaçırma

 “İdrar kaçırma”, mesane kontrolünün kaybı olarak tanımlanmaktadır. Belirtiler hafif sızıntıdan kontrol edilemeyen ıslamaya kadar değişebilir. İdrar kaçırma, herkes için olabilir ancak yaşla birlikte daha yaygın hale gelmektedir. Hatta idrar kaçırma erkeklere göre kadınlarda 2 kat daha fazla görülmektedir.

İdrar Kaçırma Sorunu

“İdrar kaçırma” idrarın tutulmasına veya bırakılmasına yardımcı olan kas ve sinirlerin problemleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Vücut, idrar suyu ve böbreklerden atılan atıkları balon benzeri mesanede depolar. Mesane, idrarın vücudu terk ettiği idrar yoluna bağlanır. İdrar yaparken, mesanenin duvarındaki kaslar, idrarı mesaneden ve idrar yoluna zorlar. Aynı zamanda idrar yolunu çevreleyen sfinkter kasları gevşeyerek, idrarın vücuttan dışarı çıkmasına izin verir. İdrar kesesi kasları, sfinkter kasları idrarı tutacak kadar güçlü değilse idrar kaçırma sorunu oluşur. Kilo artışı ile idrar kaçırma sorunu daha da kötüleşebilir fakat kilo kaybı ile sorun azaltılabilir.

İdrar Kaçırma Nedenleri

Çoğu zaman insanların her gün yaptıkları şeyler, aslında idrar kaçırmaya neden olabilir. İdrar kaçırma nedenleri:

İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları idrar kaçırmaya neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ile ilişkili belirtiler genellikle, mesane enfeksiyonuna ve anormal basınca neden olmakla birlikte sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bunun ilk tipik belirtisi genellikle çok sık idrara çıkma dürtüsüdür.

Hamilelik

Hamilelik sırasında uterusun (rahim) ağırlığı mesane üzerine baskı yapabilir ve sık idrara çıkma ihtiyacına neden olabilir. İdrar kaçırma, hızla değişen hormon düzeyleri ile birlikte, hamileliğin stresinden kaynaklanabilir. Hamilelik sırasında idrar kaçırma normal olsa da daha fazla sorun haline geliyorsa bir uzmana gidilmeli.

 Doğum

Normal (vajinal) doğum da idrar kaçırmaya neden olabilir. Normal doğum, mesane kontrolü için anahtar bileşenler olan kasları biraz zayıflatabilir. Mesanenin ve çevresindeki alanların sinirlerine zarar verebilir.

Histerektomi (Rahim Alınması)

Histerektomi, vücutta çok fazla belirtilere neden olur ve bunlardan biri idrar kaçırmadır. Kadınlar için üreme sistemi üzerinde yapılan herhangi bir ameliyat pelvik kaslarına zarar verebilir. Mesane ve rahim destek ve uygun fonksiyonlar için bu kasların çoğunu kullandığından, idrar kaçırma tipik olarak bir histerektominin iyileşme sürecine eklenir. Fakat iyileşme başladığında idrar kaçırma sorununda azalma gerçekleşir.

Menopoz

Bir kadın menopoza girdiğinde vücudu daha az östrojen üretmeye başlar. Östrojenin en önemli işlevlerinden biri de mesaneyi ve üretrayı sağlıklı koşullarda tutmaktır. Bu dokular zamanla kırılmaya ve bozulmaya başladığında idrar kaçırmaya neden olabilir.

İdrar kaçırma ile ilgili probleminiz varsa mutlaka bir uzmana gitmelisiniz. İdrar kaçırma önlenebilir, tedavi edilir ve iyileştirilir.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir