Tüp Bebek

 “Tüp bebek”, sperm ve yumurtaların toplandığı, laboratuvarda döllenip oluşan sağlıklı embriyonun uterusa (rahim) aktarıldığı IVF (İn Vitro Fertilizasyon) işlemi için başka bir adlandırmadır.

İlk tüp bebek, 1978 yılında uygulandı. Başlangıçta tedavi tartışmalı olarak değerlendirildi. Ancak o zamandan beri tüp bebek tedavisi, infertilite için önde gelen bir tedavi haline gelmiştir ve bunun sonucunda 5 milyondan fazla tüp bebek olmuştur. Tüp bebek tedavisini geliştiren bilim adamı Robert Edward olup, ilk tüp bebek Louise Brown’dır. Robert Edward 2010 yılında, tüp bebek tedavisini geliştirdiği için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne layık görüldü.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek yani IVF, yardımcı üreme teknolojisinin en etkili şeklidir. İşlem kadının yumurtalarını ve erkeğin spermini kullanarak yapılır. Veya tüp bebek bilinen veya bilinmeyen bir donörden yumurta, sperm veya embriyo alınabilir.

Tüp bebek tedavisi için gereken döngü sayısı hastadan hastaya değişebilir. Tüp bebek tedavisinin başarısı, infertilite derecesi, kadının yaşı, yumurta kalitesi gibi birçok faktöre bağlıdır. Doğru tüp bebek merkezini seçmek çok önemlidir. Tüp bebek süreci, bazı kadınlarda ilk döngülerde olabileceği gibi bazı kadınlarda ise gebe kalma süreci birkaç döngüyü bulabilir.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, yumurta ve spermin laboratuvar ortamında döllenip elde edilen embriyonun daha sonra kadının rahmine aktarılması ile gerçekleşir. Bu işlemler infertil çiftlerin gebe kalmalarına ve istedikleri bebeğe sahip olmalarına yardımcı olmak için kullanılır.

Tüp Bebek Tedavisini Etkileyen Faktörler

Hastanın Yaşı: Kadınların yaşı 40’ın üzerinde arttıkça başarı oranı azalmaktadır.

Embriyo Kalitesi: Kromozomal ve genetik problemleri olan embriyolar çok zayıftır ve bu tedavi için uygun değildir.

Yumurtalık Tepkisi: Eğer yumurtalıklar IVF ilaçlarına olumlu tepki göstermezse dişi çok sayıda yumurta üretemez.

İmplantasyon Sorunları: Olguların yaklaşık %50’si implantasyon problemleri nedeniyle başarısız olmaktadır. Bu embriyo büyümesinin birden durmasından kaynaklanmaktadır.

Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

Tüp bebek, her iki fallop tüpü tıkanmış veya fallop tüpü olmayan kadınlara, şiddetli endometriozis olan veya sperm sayısı düşük, açıklanamayan infertilite (kısırlık) olan erkeklere uygulanır.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir