Genital Siğil

Human Papillomavirüs (HPV)’ünün genital bölgelerde sebep olduğu siğile verilen isimdir. Dünyada cinsel ilişki sırasında en çok bulaşan enfeksiyon olan HPV vürüsü, ilk anlamda cinsel deneyimini erken veya çocuk yaşta yaşayan ve cinsel partner sayısı oldukça fazla olan bireylerde daha sık rastlanmaktadır. Genital siğil enfeksiyon yapma potansiyeli çok yüksektir. Genital siğilin bulaştığı yollar çoğunlukla oral, anal ve vajinal cinsel birleşme ile bulaşır. Partnerler arasında bu bulaşma oranı ise yaklaşık %60 oranındadır. Bu yüksek bulaşma oranının nedeniyle cinsel hayatı aktif kişilerde hayat boyu genital siğillerin görülme oranı %55’e yaklaşmıştır.

HPV bulaşmasındaki risk faktörleri

-Erken yaşta yaşanan cinsel ilişkiler
-Cinsel partner kişi sayısının fazla olması
-Korunmasız cinsel ilişki yaşamak
-Geçmişte cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlar
-Bağışıklık sisteminin zayıf olması

Genital Siğili Tedavi Yöntemleri

Genital siğil tedavisi olmak isteyenlerin kafalarında oldukça fazla soru işareti birikmiş durumdadır. Bu soru işaretlerinden kurtulmak için bu yöntemleri detaylı olarak sizinle paylaşacağım.
-Medikal krem tedavisi uygulayarak acısız ve sancısız gündüz olmamak kaydı ile gece uygulanır ve 18 haftaya kadar tedavi uygulanmaktadır. Etkinliği kriyoterapi ve koter tedavisine göre daha dardır. Kriyoterapi veya koter tedavisinin ardından hızlı çoğalma görülen vakalarda hastalığın tekrar etmesini önlemek amacı ile kullanılabilir.
-Podofilin uygulanması hasta kendi başına veya doktor tarafından yapılır ve ilaç siğil üzerine sürüldükten 4-5 saat sonra güzel bir şekilde yıkanması istenir. Bu yöntemi genelde hastalar evde uygulamaktadırlar.
-Biklorik asit veya tca 35–85% siğillere hafta 1 veya 2 kez uygulanabilir durumdadır. Hamile kişilerde de kullanımları da güvenlidir. Ancak kriyoterapi ile karşılaştırıldığında etkinlik daha az görülmektedir.
-Kriyoterapi ve elektrokoter uygulaması ise krem tedavilerinden daha etkili olup, hamilelerde de gönül rahatlığı ile kullanılabilir durumdadır.
-Büyük siğillerde ise cerrahi yönteme başvurulması gerekebilir. Bunlar amaliyat, lazer tedavisi olmak üzere çeşitli alanlarda değişmektedir. Eğer doğum yapacak ve genital siğiliniz varsa bu siğillerin bebeğe bulaşabilir. O yüzden mutlaka doğumdan önce siğillerinizi tedavi ettirmeniz gerekmektedir. Tedavi olduktan sonra ise eğer geniklerini izlemesi zor bakteriler kalmadı ise hpv virüsü bulaşıcı olmaz ve gönül rahatlığı ile gündelik hayatınıza kaldığınız yerden rahat bir şekilde devam edebilirsiniz. Genital siğil tedavisi izmir şehrinde yaptırmak ise çok basittir. Bu alanda destek sağlayan işinde uzman operatörler bulunmakta olup sizinle yakından ilgilenmektedirler.

 

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir