Hayat kalitesini düşüren, önemsiz zannedilen ancak ciddi bir sağlık sorunudur idrar kaçırma. Aslında oldukça yaygın görülen bir sorundur. Halk arasında idrar tutamama olarak adlandırılır. Ani ve istemsiz şekilde olur. İdrar tutamama, kaçırma olayını sık yaşayan kadınlar için, araştırma yaptık ve bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.

İdrar Kaçırma Ne Zaman Nasıl Oluyor?

Hapşırmak, gülmek, öksürmek, egzersiz yapmak gibi gayet normal aktiviteleri yaparken idrar kaçırma olayı aniden gelişebiliyor. Bu da kadınların ve bu sorunu yaşayan erkeklerin de hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Çocukluktan itibaren her yaş grubunda her çeşit insanda maalesef ki görülebilme olasılığı taşıyor. Tıpta inkontinans olarak adlandırılır bu durum. İnsanlar tarafından önemsiz görülür fakat aslında tedavi edilmesi gereken ve tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır idrar kaçırma.

Kadınlarda İdrar kaçırma Türleri Nelerdir?

İdrar kaçırma olayı birçok farklı türe bağlı olarak gelişmektedir. Bunlar;

  • Stres Tipi; Mesane üzerinde baskı uygulayan yaşamsal durumlarda meydana gelir. Örneğin öksürürken mesanenin ani kasılması ve baskı hissetmesi sonucunda idrar kaçırma görülebilir.
  • Sıkışma Tipi; Aşırı aktif mesane durumu olarak da adlandırılır bu durum. Acil bir lavaboya gitme ihtiyacı hissedilir ancak yetişemeden kaçırma olayı gerçekleşir. Mesane sinirlerinde tahribat olması durumunda görülebilir. Kas hasarı ya da diyabet hastalığı da aşırı aktif mesaneye sahip olunmasına neden olabilmektedir. Su sesi gibi durumların bu tip kaçırmaya sahip olan kadınlar üzerinde tetikleyici etkisinin olması çok sık duyulur.
  • Karışık Tip; stres kaynaklı ve sıkışma kaynaklı olan iki türün de birleşmesi ve beraber görülmesidir.
  • Taşma Tipi; zayıf mesane kaslarına sahip olma, kullanılan ilaçlar, pelvik yaralar veya diyabet hastalığı kaynaklı görülür.

Pelvik Kasları Neden Zayıflar?

İdrar kaçırma sebepleri arasında en sıklıkla duyulan türlerin genelde öksürme hapşırma gibi durumlarda olmasının nedeni, zayıf kaslar olarak karşımıza çıkıyor çoğunlukla.

Pelvik kaslar neden zayıflar;

  • Doğum
  • Tahriş
  • Prostat hastalığı
  • İlaç kullanımı

İdrar Kaçırma Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

İdrar kaçırma durumunda üroloji doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuz sizden rahatsızlığı yaşadığınız anlar hakkında bilgi isteyecek ve daha sonrasında hastalık hikayenizle kan ve idrar tahlilleri, ultrason ve sistoskopi testleri doğrultusunda tedavinize başlayacaktır.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi, her zaman için rahatsızlığın türüne ve şiddetine göre değişmektedir. Genellikle hafif seyreden durumlarda ve sıkışma tarzında hafif görülen semptomlarda başka bir problem mevcut değilse uygun görülen bir süre doktor tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılır ve sorun çözülür.

Sık görülen, şiddetli seyreden ve hasta yaşam kalitesini fazlasıyla etkileyen durumlarda doktorunuz test sonuçlarınızın ardından lokal anestezi ile uygulanan küçük bir operasyon teklif edebilir. Bu müdahale küçük boyutlu bir kesi akabinde yaklaşık 15 dakika içerisinde yapılır. %90 üzerinde hastada %100 işe yarar ve bütün hastalar bu işlemden sonra aynı gün taburcu edilir. Ancak uzman bir doktor olduğundan emin olmalısınız.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/idrar-kacirma/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir