Tüp bebek tedavisi, pozitif gebelik sonucunu alamayan anne ve baba adayları için laboratuvar ortamında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi yöntemi için uygulama koşullarına ‘’in-vitro’’ koşullar denilmektedir. İn- vitro tanım olarak insan bünyesinin içinde değil dışındaki uygulamalar olarak bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi yöntemi genel olarak, sağlıklı bir anne adayından alınan yumurta ürüme hücresi ile sağlıklı bir baba adayından alınan sperm üreme hücresinin, laboratuvar ortamında döllenmesi yöntemine dayanmaktadır. Döllenme sonrasında oluşan yapıya zigot denmektedir. Tedavinin devam aşamasında ise döllenmeyi takiben gelişen zigot hücresinin, anne rahmine yerleştirilmesi ve burada tutunması aşaması vardır. Tüm bu süreçlerde anne adayının belirli periyotlarda kontrollü muayenesi gerçekleştirilir ve tedavi yönteminin takibi sağlanır.

Tedavinin bağlı olduğu birçok fizyolojik faktör olmasına karşın, bireylerin sabırlı olması, sağlık kontrollerini aksatmamaları ve dengeli beslenmeleri çok önemlidir. İlk seferde uygulanan tüp bebek tedavisi her zaman başarılı olmamaktadır. Buna bağlı olarak bu tedavi yöntemi birkaç kez uygulanarak başarılı olma ihtimali de arttırılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce anne ve baba adayları gerekli testleri yaptırır ve biyolojik geçmişleri, genetik yatkınlıkları ve varsa hastalıkları tespit edilir. Bu testlerden bazıları erkek birey için sperm sayımı, kromozom yapısı, kadın bireyler için ise yumurtalıkların yapısı, yumurta hücresi sayımı ve genetik öyküsü gibi parametrelere bakılmaktadır. Tedavi için gerekli olan ön hazırlık, tedavinin nasıl ilerleyeceğini ve uygulanacağını da belirlemektedir.
  • Anne adayı için yapılan kontroller sonrasında, yumurta hücresinin uyarılması aşaması gelmektedir. Anne adayının en uygun yumurta hücresini üretebilmesi için hormon tedavisi ve gerekli ise ek tedavilere başlanmaktadır. Oluşan yumurta hücresi metabolizmada atılmadan önce alınıp uygun laboratuvar koşullarda stabil hale getirilmektedir. Anne adayından alınan yumurta hücresi tüp bebek tedavisi için sperm ile döllenmeye hazır halde tutulmaktadır.
  • Baba adayı için en kaliteli spermin alınması gereklidir. Bu sebeple erkek bireyin uygun bir zamanda olması ve en az üç gün cinsel ilişkiye girmemiş olması önerilmektedir. Erkek adaydan alınan en kaliteli spermler de laboratuvarda döllenme için hazır halde bekletilmektedir.
  • Anne ve baba adayından alınan sağlıklı sperm ve yumurta hücreleri in-vitro olarak döllendirilir. Döllenme olayı için mikro enjeksiyon yöntemi kullanılmaktadır. Döllenmenin olacağı ortam da annenin dokularından oluşan bir hücre kültürü ortamıdır.
  • Laboratuvar ortamında anne adayından alınan sağlıklı yumurta sperm ile döllendirildikten sonra bir hafta kadar bir süre, sağlıklı bir şekilde oluşabilmesi için takip edilmektedir. Daha sonraki işlemde anne rahmine yerleştirilmektedir. Tüp bebek tedavisi, son aşamasında anne adayından pozitif gebelik sonucu alınca sona ermektedir. Bu süreçte kontrollere zamanında gelinmesi, beslenmeye ve hormonal düzene dikkat edilmesi önerilmektedir. Hamilelik sürecinde de doktorun belirleyeceği zamanlarda kontrollerin aksatılmaması ve biyolojik olarak sağlığa dikkat edilmesi önemlidir. Tüm bunlar tüp bebek tedavisi yönteminin gerekli aşamalarını oluşturmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Fiyatlar Neye Göre Değişim Gösterir?

Normal yollardan bebek sahibi olamayan aileler için geliştirilen ve başarı oranı yüksek olan uygulamalardan birisi de tüp bebek tedavisi yöntemidir. Her yıl yüzlerce anne ve baba adayı bu tedaviye başvurmakta ve sağlıklı sonuçlar almaktadır. Anne ve baba olmak isteyen çiftlerin başvurduğu tedavi yöntemi olan tüp bebek tedavisi, uygulayan hastane ve doktora göre farklılık gösterse de tüp bebek tedavisi fiyatları belirlenen bir düzeyde maliyete sahiptir. Araştırmalara göre tüp bebek tedavisi fiyatları yapılan işlemlere göre farklılık göstermektedir. Tüp bebek tedavisi fiyatları, tedavi süreçlerine, kontrollere, ek tahliller ve hormon tedavileri gibi uygulamalara da bağlıdır.

Tüp bebek fiyatları, uygulamanın sayısına ve tedavinin gerektirdiği kontrol ve ek uygulamalara bağlı olarak farklılık göstermektedir. İlk uygulamada başarılı olmayan tüp bebek tedavisi, birkaç deneme sonrasında başarı ile sonuçlanabilmektedir. Tedavi sürecinin uzunluğu ve ilave denemelerin maliyeti ile tüp bebek fiyatları da bir miktar artış gösterebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi için anne ve baba adaylarının, tedavi öncesinde uygulaması gereken birtakım hazırlıklar bulunmaktadır.

  • Anne ve baba olmak isteyen adayların sağlıklı beslenmeleri, alkol ve sigaradan uzak durmaları ve sağlıklarını korumaları çok önemlidir. Özellikle kaliteli bir yumurta ve sperm hücresi elde edebilmek için biyolojik olarak sağlıklı olmak, tedavinin işe yarama şansını da arttırmaktadır.
  • Anne adayları için ise rahimde zigot gelişiminin başarılı olabilmesi için tedavi öncesi hormon takviyesi önemli bir yer tutmaktadır.
  • Hamilelik öncesi spor yapmak ve doktorun belirleyeceği vitamin içerikli besinleri tüketmek tüp bebek tedavisi uygulamasının başarı oranını arttırmaktadır.

Detaylı bilgi için https://opdrhasanulasbasyurt.com/tup-bebek-tedavisi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir