Kürtaj ya da daha doğru tabiriyle “küretaj”, genel anlamda rahim içinde istenmeyen gebeliğin sonlandırılması işlemidir. Tıp dilinde dilatasyon olarak da isimlendirilir. On haftaya kadar istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, fetüsün anomalili olması, anne sağlığının tehlikede olması, mahkeme kararıyla tecavüz bebekleri, fetüsün anne karnında ölmesi gibi gebeliğe ilişkin nedenlerle yapılabildiği gibi yoğun adet kanamalarının tanı ve tedavisi, postmenopozal dönemde kanama olması gibi hastalığa bağlı nedenlerle de yapılabilir.

Günümüzde yaygın olarak ilaçlı ve cerrahi olmak üzere başlıca iki yöntemle gerçekleştirilir. İlaçlı kürtaj; hamileliğin ilk dokuz haftasında uygulanan, cerrahiye alternatif daha düşük riskli bir yöntemdir. Düşük, alınan ilaçlarla sağlanır ve kürtajın tamamlanması ortalama iki gün sürer.

Diğer yöntem olan vakumlu kürtajda ise gebelik vakumla çekilerek sonlandırılır; ortalama on dakika kadar süren bu işlem az ağrılı ve düşük risklidir. İlk 12 haftada gerçekleştirilebilen bu işlemde hasta jinekolojik muayene masasına alınır, vajina içerisine yerleştirilen spekulumla görünür hale getirilir ve antiseptik solüsyonla temizlenir. Lokal veya genel anestezi altında 10 dakika içerisinde istenmeyen gebelik vakumla alınır. Hasta bu esnada hiçbir ağrı hissetmez, işlemden sonra evine dönerek günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Kürtaj sonrası:

  • Reçete edilen ilaçlar eksiksiz alınmalı
  •  En az 10-15 gün süreyle cinsel ilişkiye ara verilmeli
  • Bir süre tampon yerine hijyenik ped tercih edilmeli
  •  İlk hafta içinde kontroller aksatılmamalı
  • Sabun dahil kimyasallar kullanılmadan duş alınmalı, küvete girilmemeli
  • 15 gün denize ve havuza girilmemeli
  •  İlk iki hafta hafif ağrı, lekelenme ve krampların normal olduğu unutulmamalıdır.

Kürtajın genel riskleri arasında yoğun kanama, rahim delinmeleri, anesteziye bağlı sıkıntılar, inflamasyonlar, gebelik materyalinin tam çıkarılamaması, rahim içi yapışıklıkların olması sayılabilirken işlemden sonra aşırı kanama, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı gelişirse acilen bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Sağlıklı bir kürtaj sonrası tekrar hamile kalma ya da sağlıklı bir gebelik geçirme olasılığı etkilenmez, hatta işlem sonrası ilk cinsel ilişkide gebe kalma ihtimali yüksek olduğundan doğum kontrol yöntemlerine başvurulur.

Unutulmamalıdır ki işlem mutlaka tam donanımlı bir hastanede, işin ehli hekimlerce gerçekleştirilmelidir.

Kürtaj Sonrası Adet Görme Ne Zaman Olur?

Kürtaj işleminden sonra genellikle 30-40 gün içerisinde ilk adet kanaması görülürken bu süre bazen yirmi gün kadar kısa ya da kırk günden uzun olabilir. İşlem sonrası ilk zamanlarda bir hafta on gün süreli gecikmeler yaşanabilir ancak kritik olan ilk adetin 40 gün içerisinde görülmesi gerekliliğidir.

Gecikmelerin genel sebebi strese bağlı hormonel değişikliklerdir. Böyle durumlarda hastalara stresten uzak durmaları tavsiye edilir. Nadir görülen diğer komplikasyonlar ise fazla kazınmaya bağlı rahim içinde yapışıklık olması, gebeliğin alınamamış olması ve hala devam etmesidir.

Ayrıca bu süreç içerisinde fark etmeden tekrar hamile kalınmış olması da adet görmeyi engelleyen bir diğer durumdur. Bu tarz 40 günü geçen gecikme hallerinde acilen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır, tedavi esnasında rahim filmleri çekilebilir, duruma göre adet söktürücü doğum kontrol ilaçları reçete edilebilir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://opdrhasanulasbasyurt.com/kurtaj/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir